Koncerti

Svjetski operni vrh u Ljubljani - Anna Netrebko i Yusif Eyvazov ostavili publiku bez daha!

photo: Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, Michelangela Mazza, SO RTV Slovenije, credit: Darja Štravs Tisu (Festival Ljubljana)

Svjetski operni vrh u Ljubljani - Anna Netrebko i Yusif Eyvazov ostavili publiku bez daha!

Nabrojite deset najpoznatijih klasičara. Prvi koji vam padnu na pamet. Zasigurno je svaki od njih ove godine na programu Ljubljana festivala koji se održava tijekom ljetnih mjeseci u glavnom gradu Slovenije. Samo sat vremena udaljen od Zagreba, nakon prošlogodišnjih graničnih restrikcija, domaća publika ponovno može skoknuti i uživati u krem de la krem svjetske klasične glazbe.

Popis imena uistinu je impresivan, a posebno se izdvaja ponovno gostovanje najpoznatije svjetske operne dive, Anne Netrebko, koja se u Ljubljanu, nakon uspješnog prošlogodišnjeg nastupa, vratila sa suprugom Yusifom Eyvazovom koji je jedan od najboljih tenora današnjice. 

Njihovi nastupi obično su rasprodani godinama unaprijed, za opere u kojima ona igra glavnu ulogu redovito se traži ulaznica ili izvedba više, a ekvivalent toga u svijetu pop glazbe je uistinu teško naći. Njena popularnost ne jenjava s godinama, interes diljem svijeta sve je veći, posebice sada kada je na njenom repertoaru ozbiljniji, dramski program u specifičnosti kojeg se u njenoj izvedbi mogla uvjeriti i ljubljanska publika.

Pravilo da su najveće zvijezde zapravo najopuštenije i najnormalnije osobe itekako se može potvrditi kod Anne i Yusifa, koji su na pozornicu Cankarjevog doma ušli s velikim osmijehom na licu, srdačno, prijateljski i opušteno pozdravivši publiku te instantno ispunivši dvoranu velikom dozom pozitivne energije. 

Pratio ih je vrhunski Simfonijski orkestar RTV Slovenije pod ravnanjem maestra Michelangela Mazze. Izvrsna sinergija na najvišoj razini glazbene kvalitete bila je tako garancija za dvosatni emotivni spektakl i uživanje u ljepoti zvuka i čistoj emociji uz najljepše arije s potpisom talijanskih opernih velikana. I srećom je zbog nas najavljenog nevremena koncert s otvorenog Kongresnog trga premješten u zatvoren prostor Cankarjeva doma, stoga je publika mogla uživati u čistom, sirovom zvuku glasa Anna i Yusifa, koji neopisivo dobro znaju akustički iskoristiti prostor i ispuniti baš svaku njegovu poru. Tako da gledatelj cijelo vrijeme osjeća vibracije glasa u tijelu, jedan rijedak te neopisivo predivan, katarzičan osjećaj, kakav omogućuju samo oni najbolji, za nesmetan i direktan transfer emocija glazbe. Anna, koja je slavu stekla na ulogama lirskog soprana, sada je u potpunosti dramski koji itekako naginje niskim lagama te ih impresivno, dostojanstveno i veličanstveno iznosi, sukladno ulogama, odnosno junakinjama koje utjelovljuje. Yusif joj je romantičan i nježan kontrast, fantastične tehnike, pravi spinto tenor koji svojim precizno kontroliranim dahom ostavlja publiku bez daha. I uvijek publici nesebično daje baš sve što u tom trenutku može ponuditi, pritom se dobro zabavljajući i uživajući u djelima koja su u drugom dijelu koncerta poprimila zabavniji karakter. 

Ove glazbene srodne duše savršen su spoj u romantičnim duetima od kojih je, očekivano, najveći aplauz zaradio legendarni "O soave fanciulla" iz Pucinnijeve opere "La boheme". Na programu Verdi, Giordano, Leoncavallo, Kalman i Puccini, što je garancija širokog dijapazona emocija u potpunosti zajednički proživljenog, a nagrađenog višestrukim stojećim ovacijama i glasnim uzvicima "Bravo, bravo!". Popularni završetak uz "Caruso" i Verdijevu napitnicu iz opere "La Traviata" bila je prava poslastica, savršen završetak spektakularne glazbene večeri kakvu bi svaki ljubitelj glazbe trebao doživjeti. 

Anna Netrebko i Yusif Eyvazov iskoristili su svaki komadić pozornice, svaku ariju pratila je improvizirana koreografija, ponekad praćena simpatičnom šalom i pošalicom, plesom i osmijehom. Simfonijski orkestar RTV Slovenije dostojanstveno ih je pratio, rame uz rame, na impresivan način, uz neopisivo preciznu i strastvenu izvedbu dionica.

Večer za pamćenje.