Koncerti

SUUNS @ Močvara (Žedno uho)

SUUNS @ Močvara (Žedno uho)

[caption id="attachment_2526" align="aligncenter" width="547"]Suuns (izvor: Facebook) Suuns (izvor: Facebook)[/caption]

Jedinstveni R'n'R kozmonauti, montrealski bend SUUNS, na radost brojnih obožavatelja gostovali su 11. lipnja u Zagrebu u klubu Močvara te ujedno i zatvorili ovosezonsko izdanje Žednog uha zbog otkazivanja ljetne europske turneje grupe Merchandise.

Suuns su jedinstven bend upravo zbog toga što su uspjeli prenijeti energiju kraut rocka s kraja 60-ih i početka 70-ih kombinirajući analogne elektronske komponente s kojima dobivaju atmosferično-futuristički prizvuk, s klasičnim instrumentima R'n'R-a kojim odaju sirovost koja neodovljivo podsjeća na pobješnjeli dark funk. Njihova glazba pomaknula je granice svog žanra odličnim balansom elektronike i arhaičnog post-punka kroz sinkopirane beatove tupog kicka Liama O’Neilla koji se odlično slaže s pulsirajućim synth dionicama Maxa Henryja uz pratnju mračnih surf/pop trzaja Bena Shemiea i Joea Yarmusha. Ako se tome svemu doda još paranoični gotovo govoreći delayani vokali Bena Shemiea, dobiva se osjećaj letenja iznad soničnih litica.

Grmoviti intro otvorio je koncert na koji su nadovezali „Music Won't Save You“, „Powers of Ten“, „2020“ - stvari s njihovog posljednjeg albuma Images du futur, koji su pretežito i svirali. U polupopunjenoj zagušljivoj Močvari publika je oduševljeno đuskala od samog početka do kraja te je zapravo dobra atmosfera popunila prazan prostor između ljudi - Močvara se tako u potpunosti potpunila energijom. Iako su zagušljivost i temperatura rasle svakom sljedećom pjesmom, to nije utjecalo da publika ne vrati bend na stage dva put. Sitna, ali stvarno sitna zamjerka išla bi na izvedbu pjesme „2020“, od koje sam nekako najviše očekivao - ispala je nedosljedno onoj s albuma i to u nekom smislu mlitavosti. Naravno, ostatak pjesama popravio mi je i tu sitnu zamjerku, a posebno me se dojmila sama završnica koncerta na kojoj su energično odsvirali pjesmu "Gaze" s njihovog prvog albuma Zeroes QC. Cjelokupnoj večeri u prilog je išao i odlično odrađen posao light i ton majstora.

I tako, Suunsi kao da su najavili paklene vrućine koje nam slijede i označili kraj ovosezonskoj klupskoj sezoni i ostavili Zagreb da se polako pustoši i migrira prema Mediteranu i raznim festivalima.

Tekst: Luka Budiša

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."