Koncerti

Anarhiv i Pale Blue osigurali polufinale splitskog Inkubatora

Anarhiv i Pale Blue osigurali polufinale splitskog Inkubatora

U četvrtak, 31.ožujka, u splitskom klubu Split Circus, u sklopu druge kvallifikacijske večeri Inkubatora, nastupili su splitski bendovi Drugo Izdanje, The Booster Band i Pale Blue.

Prošla je godina dana od prve sezone festivala autorskih bendova kada je pobjedu odnio mladi bend Vertigo. Druga je sezona Inkubatora otvorena 19. veljače u splitskom klubu Cirkus nastupima bendova Gretta i DrBonito. Natjecanje je osmišljeno za mlade autorske bendove s ciljem da sviraju više, kvalitetnije i usmjerenije, ali i da budu medijski vidljiviji.

U Split Circusu će se odvijati 6 kvalifikacijskih večeri, a polufinale i finale u klubu O'Hara. Spomenuti su klubovi, uz agenciju Street Pulse, osnivači Inkubator festivala te čine tri četvrtine žirija, a svoj glas u biranju najboljih bendova ima i publika. Prošlog je tjedna u prvoj kvalifikacijskoj večer pobjedu odnio grunge bend iz Čapljine, Anarhiv. Oni su ujedno pobijedili i na ST@rt festivalu autorskih bendova u Judinom Drvu u Splitu. Prve večeri Inkubaotra, drugoplasirani su bili zadarski funky band Belleti, a trećeplasirani - splitski indie band La Volpe.
 
Nakon Zadra, Čapljine i Splita, ovog su četvrtka nastupili bendovi sa splitskog područja. Prvi na redu su bili Drugo Izdanje, solinski hard rock band koji nas vraća u neka starija vremena. Sviraju ex-Yu covere na malo žešći način, ali od 2016. rade i na autorskom materijalu. Izveli su pjesme "Oprosti mi", "Pjevam dalje", "Bolje vrijeme", koje su zaokupile pažnju publike. Čak tri člana benda se izmjenjuju na glavnim vokalima pjesama. Sjajne izvedbe su nažalost bile isprekidane tehničkim problemima. Dok se mijenjao bas bubanj, simpatični klavijaturist Domagoj Kliškinić je odsvirao soundtrack Loleka i Boleka. Nastup su priveli kraju s dvije obrade. 

 The Booster Band (rock'n'roll) se predstavio s četiri pjesme od kojih su se istakle "Kugina djeca" i "Ja i moja draga".  Booster svira, rekreira i reciklira klasični rock'n'roll, a u izvedbama se osjeća utjecaj Azre, pogotovo u vokalu Velimira Vele Marinkovića. 

Posljednji su nastupili Pale Blue, progresivni/alternativni/indie rock bend koji u ovom sastavu djeluje malo više od pola godine. Članovi su većinom dugogodišnji prijatelji koji su i ranije glazbeno surađivali, a sinoć su se publici predstavili s pet autorskih pjesama. 

Ovaj bend je osvojio i publiku i žiri te je proglašen pobjednikom druge kvalifikacijske večeri. Drugoplasirani su Drugo Izdanje, a na trećem mjestu The Booster Band.

Zanimljivo je da je Pale Blue dogurao do finala St@rt demo festivala zajedno s pobjednikom prošlotjedne kvalifikacijske večeri, bendom Anarhiv iz Čapljine. Anarhiv se doima nešto vokalno potkovaniji, a Pale Blue kreativniji. S obzirom da oba benda vokalno podsjećaju na Eddieja Veddera, bit će zanimljivo gledati ponovni okršaj u polufinalnoj večeri u klubu O'Hara. Preostale su još četiri kvalifikacijske večeri do polufinala, kada će se 6 bendova boriti za finale. Pobjednik će imati priliku nastupiti na Exit festivalu i surađivati sa Street Pulse agencijom koja im može omogućiti nastupe po regiji, ali i snimanje autorskog materijala.

Dođite 7. travnja u Split Circus na Bačvice poslušati nova tri benda i svojim glasom najboljem bendu osigurati polufinale. 

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.