Koncerti

Septica @ Vintage Industrial Bar

Septica @ Vintage Industrial Bar

[caption id="attachment_2127" align="aligncenter" width="547"]Septica © Julien Duval Septica © Julien Duval[/caption]

Sep- Sep- Septica

Zagrebački Vintage Industrial Bar (dalje: VIB) je u četvrtak, 22. svibnja, bio mjesto gdje se istinskoj zezanciji nije nazirao kraj. U ulozi kreatora vrhunskog humora našli su se Vinkovčani iz benda Septica koji su nastupili u sklopu turneje „Teško je držati volan“. Uz njih, atmosferi komične večeri pridonijela je i promocija stripa „Lavanderman 6”.

Sve je krenulo oko 22:00 sata kada su, u koncertnoj dvorani, tvorci „Lavandermana“ prezentirali ideje i misli kojima su stvorili šesti broj stripa. Zapravo, prezentacija je više sličila nekom tipu zezancije, nego ozbiljnog razgovora o nastanku „Lavandermana“ - što ni ne čudi jer voditi znanstvene polemike o komičnom djelu nema smisla. Ono što bi bilo bitno napomenuti jest to da se izdanje narednog broja planira sljedeće godine, a priča i scenarij trenutno su razrađeni do 10. broja. Nakon nekoliko pitanja iz publike i završetka promocije, vrijeme je bilo za koncert Septice.

Moram priznati da sam na nastup Vinkovčana zakasnio nekoliko minuta jer sam period od kraja prezentacije stripa do početka koncerta proveo ispred VIB-a, čekajući početak zvučnog signala. Čuvši glasni udarac bas bubnja pomislio sam da je show tek počeo, no kada sam ušao u koncertnu dvoranu Septica je već bila u punom gasu. Na svu sreću, nisam puno propustio.

Izričaj ovih humorističnih Slavonaca je zaista osobit. Uske tajice, perike, najlonke i visoke cipele su nešto što inače asocira na žensku populaciju, no kada se kontekst stavi Septica ta poveznica nestaje. Odjeveni u prethodno spomenute odjevne predmete, miješajući mnoge glazbene pravce (metal hip hop, rock, pop, tamburaške skladbe), stvorili su specifičan glazbeni ugođaj koji ostavlja negativan ili pozitivan dojam zatečenosti na svakog sudionika njihovih koncerata. Sudeći po sinoćnjem događaju, ovih potonjih dojmova je više.

Iako dvorana VIB-a nije bila puna k'o čep, stvorila se zaista ugodna atmosfera u publici koja je bila spremna na skakanje, pjevanje i, prvenstveno, dobro zezanje.

Ne bih isticao ni jednu pjesmu jer su manje-više odsvirani svi hitovi ovoga benda, a na repertoaru se našla i nova, melodična kompozicija „Daj mi krila sokole da donesem slanine“, koju je publika zaista dobro prihvatila. Pjesma ima formu mash-upa poznatih domaćih skladbi sa svojstvenim izričajem Septice, te će se naći na sljedećem albumu.

Tako je, od hita do hita, došao trenutak koncerta koji definitivno treba spomenuti - predstavljanje članova benda. Ovaj dio večeri zapravo prikazuje što je i kakav je specifični izričaj Septice. Pa krenimo redom (napomena: nisam uspio sve zapisati): prvi je bio bubnjar koji je svjetski prvak u permanentnoj erekciji i neprekinutom snošaju (29 puta bez vađenja), basist je svjetski prvak u primanju udaraca u prepone i bacanja fiskalne blagajne na kuću, gitarist („pik of destini“) je zbog svojih higijenskih navika omiljen kod ženskoga žirija, svjetski prvak u skidanju pršuta s bandere i zaslužan za internetske pojmove poput „milf“, „bukake“, „blow job“, „prkno“, „sise“, „gaće“...vokal (Bumushku Kushlu) je potomak Vlada Tepeša po muškoj liniji, vodi sudski spor sa rodbinom, izumitelj pojma „đepna vagina“ i zaslužan je za primjenu „đepne vagine“, vokal (Govnar Smrti) ima teškoća u prepoznavanju pravih vrijednosti i predsjednik je društva naplate za uspostavu telefonskih poziva...

Nakon predstavljanja na red je došla zadnja pjesma na repertoaru, „Janja“, poslije koje se bend vratio na bis i publici priuštio još tri pjesme završavajući s ponovljenom „Nećemo promjene“. Naslov te pjesme mogao bi se simbolično protumačiti jer vjerno odana svojim navikama i stilu, Septica vjerojatno nikada neće posegnuti za radikalnim promjenama istih.

Tekst: Filip Kordovan

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."