Koncerti

Netko, negdje, u ljeto: Simple Minds na Šalati

photo: Simple Minds, credit: Filip Bušić

Netko, negdje, u ljeto: Simple Minds na Šalati

Simple Minds su u četvrtak 30. lipnja konačno održali svoj dugo najavljivani, pa dvaput odgođen, sedmi nastup pred domaćom publikom.

Iako je bilo vruće i sparno, nije bilo onako pakleno kao prethodnih dana tako da se rasprodana Šalata lagano počela puniti već prije 19h. Pozornica je, kao i na nedavnom koncertu, zbog posljedica potresa bila na Istoku, dok su južna i istočna tribina bile zatvorene.  

Škotski rokeri u Zagreb su stigli u sklopu svoje turneje pod nazivom 40 Years of Hits, stoga je razumljivo kako je prosjek godina publike bio preko četrdeset. No, bilo je tu i mlađih, ali i cijelih obitelji gdje su roditelji ljubav za dobrom glazbom očigledno prenijeli na klince. Simple Mindsi su odsvirali presjek karijere s mnogo hitova, jednom novom stvari i jednim ultra hitom – Don't You (Forget About Me). Iako sam se potajno nadao da će odsvirati i Hypnotised, koju ponekad ubace u setlistu, ovog puta se ona nije našla na ovoj zagrebačkoj. Svoj su nastup podijelili u dva seta s pauzom od dvadesetak minuta između (iako mi nije posve jasno zašto). No, Simple Mindsi su takav band kojima ovakav prekid nimalo ne umanjuje kvalitetu nastupa, čak naprotiv daje neki poseban čar. Bilo da su svirali neku bržu i veseliju stvar ili sporiju i sjetnu publika ju je istog časa prihvatila i pjevala s njima – ipak je to bend s preko 40 godina staža pa vrlo dobro znaju zapaliti atmosferu. 

simple-minds-Ⓒ-Filip-Bušić-30-06-22-0B5A0807

Šarmantan i zabavan frontmen Jim Kerr na početku je pozdravio publiku te najavio kako će svirati preko dva sata te se osvrnuo kako je čuo da su neki „shitty bands“ nedavno svirali ovdje samo sat vremena (očita aluzija na nedavni nastup Placeba). Šezdesetdvogodišnji Kerr je kroz cijeli nastup imao odličnu interakciju s obožavateljima te nabacio poneku šalu poput one da Hrvati bolje govore engleski nego Škoti ili da bendu nije toliko teško pao period korone jer su imali novac od ulaznica koji su potrošili na šampanjac i botoks. Takva komunikacija davala je dojam jedne iskrene prisnosti između Simple Mindsa i domaće publike. Ovo im je inače bio četvrti nastup u Zagrebu, a nastupali su još dvaput u Splitu i jednom na Krku. 

simple-minds-Ⓒ-Filip-Bušić-30-06-22-0B5A1054

Prvi set, još po danu u 20.23h, otvorili su s Act of Love, a nastavili s Love song. Odmah na početku su do izražaja došle izvrsne vokalne sposobnosti pratećeg vokala pjevačice Sarah Brown. U ovom setu našlo se nekoliko hitova poput: Glittering Prize, Promised You a Miracle i Belfast Child. I da, odsvirali su Mandela day!  Nakon pauze, sada pod okriljem mraka, krenuli su s drugim setom koji su otvorili s Theme for Great Cities. Posebno se istakla mlada bubnjarka Cherisse Osei koja je dostojno 2017. zamijenila dugogodišnjeg bubnjara Mela Gaynora. Osei je nakon She's a River odsvirala fenomenalnu solo dionicu na bubnjevima. Ovdje se našla i sjetna Someone Somewhere in Summertime i All the Things She Said. Ne moram posebno isticati da je vrhunac bio na Don't You (Forget About Me). Tada je cijela Šalata pjevala u sav glas la – la, la, la, la! Tako da je pjesma trajala duplo dulje nego studijska verzija. S New Gold Dream (81-82-83-84), nakon što je Kerr predstavio cijeli bend, završili su glavni dio koncerta. Na bisu su nas počastili s još tri stvari: Speed Your Love to Me, Alive and Kicking i Sanctify Yourself. Malo prije 23h dostojanstveno su se oprostili i naglasili kako im je zaista bilo zadovoljstvo svirati u Hrvatskoj. 

simple-minds-Ⓒ-Filip-Bušić-30-06-22-0B5A0750

Simple Mindsi su žarili i palili u osamdesetima, ali je jučerašnji koncert pokazao da oni i dalje imaju želje i energije da održe fenomenalne nastupe. Obožavaju biti na pozornici i pjevati s publikom. Kada je Kerr na kraju izjavio kako ne žele ići doma, nego svirati cijelu noć svi smo mu povjerovali.