Koncerti

Placebo na Šalati: Vruća promocija novog albuma

photo: Placebo , credit: Vedran Metelko, Ravno do dna

Placebo na Šalati: Vruća promocija novog albuma

Placebo je sinoć na zagrebačkoj Šalati konačno održao svoj šesti nastup u Hrvatskoj.

Jučerašnji dan je bio jedan od najtoplijih ove godine, tako da je u 21.30h, kada su započeli svirku, bilo i dalje oko 30 stupnjeva. Međutim, to nikako nije spriječilo da se stadion popuni skoro do zadnjeg mjesta. Istočna i južna tribina su zbog potresa bile van funkcije stoga se pozornica nije nalazila kao inače na zapadu, nego na istoku, no to nimalo nije pokvarilo atmosferu na jednoj od najljepših ljetnih pozornica u Zagrebu. Publika je prije samog nastupa bila zamoljena da ugasi mobitele i da uživa u koncertu. Moram priznati da je ta molba bila uspješna jer je zaista bilo manje mobitela u zraku.

Britanski mračnjaci na Šalati su predstavljali svoj novi album Never Let Me Go, stoga na setlisti nije bilo standardnog presjeka karijere s hitovima već je fokus bio na novim stvarima. No, imao sam dojam da dio publike nije napravio svoju „domaću zadaću“ i poslušao album te su ostali iznenađeni repertoarom. Što je šteta, jer na albumu ima odličnih pjesama i jedan je od njihovih boljih uradaka (definitivno je kvalitetniji od prethodnog Loud Like Love). Placebo sam prvi put slušao davne 2003. u Maloj dvorani Doma sportova kada su promovirali svoj četvrti album Sleeping With Ghosts. Danas, s odmakom od dvadesetak godina mogu reći kako su muzički sazreli i novi album me ugodno iznenadio. Preslušavajući ga za jučerašnji nastup shvatio sam da su se zvukom dosta vratili u svoja ranija izdanja.

Sinoć su odsvirali čak osam pjesama s aktualnog albuma, dok po jednu ili dvije sa starijih. Iznenađenje je jedino bilo što setlista nije obuhvatila njihov drugi album Without You I'm Nothing tako da jučer nismo čuli primjerice Pure Morning ili Every You Every Me. No, istini za volju, presjek hitova ipak smo imali priliku čuti na prošlom koncertu 2016. godine u Ciboni kad su slavili svojih 20 godina.

Izbor pjesme za otvaranje sinoćnjeg koncerta pao je na Forever Chemicals, početnom stvari s Never Let Me Go. Radi se o pjesmi koju nakon što sam poslušao par puta više je nisam mogao prestat slušati (preporučam svima da si je puste). Nastavili su s prvim singlom s aktualnog albuma Beautiful James. Radi se o nešto poznatijoj pjesmi stoga je publika tek na nju zapjevala i zaplesala. Prvi dio koncerta obilježile su nove stvari: Hugz, Happy Birthday in the Sky, Surrounded By Spies, i meni jedna od najdražih, Sad White Reggae. U ovom moru novih stvari našla se i jedna stara s prvog albuma, Bionic. Nakon odlične Try Better Next Time, dečki su odlučili iskoristiti sad već uzavrelu atmosferu i odsvirati nekoliko starijih pjesama. Tada su se izredale For What It's Worth, Slave to the Wage i Special K.

Vrhunac koncerta je definitivno bio na The Bitter End. Tada se publika, unatoč paklenoj vrućini, potpuno raspametila i počela skakati i pjevati u sav glas. Brian Molko, pjevač i frontmen Placeba, imao je kroz cijeli nastup minimalnu interakciju s publikom (iako se jednom nasmijao!), dok je gitarist Stefan Olsdal, gol do pasa, paradirao po pozornici i dobivao ovacije. Glavni dio seta zatvorili su s Infra-red, dok su na bisu odsvirali tek jednu pjesmu – Running Up That Hill, fenomenalnu obradu Kate Bush. Iako je ova pjesma nedavno ponovno postala planetarno popularna, Placebo s njom završava svoje koncerte već preko desetljeća. Nakon samo sat i dvadeset minuta svirke koncert je, na iznenađenje mnogih,  završio. No, publika, okupana znojem, ipak je zadovoljno napuštala stadion pjevušeći If I only could, I'd make a deal with God”.