Koncerti

Pirate Night – Rum Smugglers, Tortuga, Code of Nelson's Folly @ Spunk

Pirate Night – Rum Smugglers, Tortuga, Code of Nelson's Folly @ Spunk

[caption id="attachment_2674" align="aligncenter" width="547"]Rum Smugglers (izvor: Facebook) Rum Smugglers (izvor: Facebook)[/caption]

U petak navečer velika skupina pljačkaša, odbjeglih robova s turskih galija, otimača blaga bogatih karipskih jahti, glavnih cugera Mediterana, razvratnika i svih ostalih gusara koji su došli s Karipskog, Baltičkog, Crnog i ostalih mora, okupirala je Spunk ProstorDo pretvorivši ga u tavernu rezerviranu samo za njihov ego, pokradeni alkohol i egzotične žene.

Zabava je veselo krenula s Code of Nelson’s Folly, energični cugeri koji su sinoć predstavili svoj EP Beergasm i na radost publike otprašili par obrada Alestorma, Turisasa i Korpiklaania. Njihova muzika puna folk utjecaja publici nije priuštila mirovanje nego samo ples i potrebu odlaska na šank. Središnja figura njihovog zvuka je duboki “sabatonovski” vokal i klavijaturist koji odlično barata folk melodijama, pa bi bez problema mogao svirati po svadbama uzduž i poprijeko Balkana, al’ evo odabrao je težak ali zabavan život pirate folk metalaca.

Dernek se nastavio stilski u istom tonu s bendom Tortuga, najmlađi bendom koji je nastupio te večeri, a koji je zapravo Alestorm cover bend. Solidno su interpretirali muziku i, što je još važnije, atmosferu škotskih pirate metalaca. Koliko sam čuo komentare publike, ovo im je bila prva svirka, pa su se osjetile neke nesigurnosti u svirci. Prostora za napredak što se tiče čvrstine i snage koju power metal zahtijeva, pogotovo što se tiče ritam sekcije, ima na pretek, ali ono što su sinoć pokazali je za početak odlično. Vrijedi spomenuti činjenicu da bend ima violinisticu (što je rijetko u metal bendovima pogotovo na našim prostorima), koja osim što obogaćuje zvuk benda, krasi i njihovu sliku.

Samo za onu najizdržljiviju bagru koju su zavele čari divljeg, nepredvidivog i nesigurnog noćnog života, za kraj su ostali svirati oni najopakiji, oni koji vam pojavom i zvukom utjeravaju strah u kosti, zlikovci na odmoru od krijumčarskih avantura, pirate thrasheri iz srca Zagreba (kako ih je najavio mladi klavijaturist Tortuge), Rum Smugglers.

Vidno opijeni rumom i ostalim, nama nepoznatim, supstancama koje su sakupili na svojim tajnim pohodima po raznoraznim lukama i otočjima, ovi divljaci kojima je morska pučina dom i domovina, a život na rubu svakodnevica, pržili su uši svima prisutnima svojim thrash rifovima, zlim vokalom čije su zapovijedi vjerni sljedbenici bespogovorno izvršavali, te moćnim bubnjanjem kod kojeg su bubnjaru uspjeli popucati žuljevi na rukama od čega će danima osjećati posljedice, no kod njega dileme nema: thrash bez boli i krvavog znoja nije thrash.

U odnosu na zadnji put kada sam pisao o njihovom nastupu u Močvari razlika je u tome što im se sada pridružio basist što je, naravno, upotpunilo zvuk, ritmičkih ispadanja je bilo znatno manje, a rifovi su odsvirani razgovijetnije. Očito su počistili palubu, nabavili veće jarbole i jedra, hrabro zaokrenuli kormilo u nepoznatom smjeru i tako se naoružali za nove pirate thrash pohode.

Svatko hrabar i željan dobre, znojne zabave trebao bi ubuduće pratiti ove bendove i posjetiti neku od budućih Piratskih večeri, kojih će biti još kada se gusari opet vrate u svoj zaljev, a to je onaj koji oni sami odaberu. Arrrrgh!

Tekst: Jakša Stecca

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."