Koncerti

Kries: Zov gajdi pozvao na ples u MSU-u

Kries: Zov gajdi pozvao na ples u MSU-u

Subotnju večer proveli smo na otvaranju sezone Ljeta u MSU-u gdje je energični KRIES, koji slovi kao najbolji etno art bend regije, održao svoj koncert.

Ispred vanjske pozornice MSU-a okupio se znatan broj posjetitelja i prostor je izgledao poprilično popunjen. Ugodni večernji ambijent dočarala je savršena temperatura zraka - konačno smo doživjeli i lijepu toplu večer uz koncert na otvorenom i lagani ljetni povjetarac.

foto: Kries, credit: Marko Šolić

Koncert grupe Kries započeo je oko 21.30 i od samog početka su žarili. Posebnost ovog benda je u tome što sviraju dosta žestoki etno što zvuči vrlo zanimljivo, imaju energiju pravog pravcatog rock benda. Motivaciju crpe iz motiva slavenske mitologije, i tekstova i melodija tradicijskih pjesama, te ih oživljavaju na energičan i sebi svojstven način. Istovremeno zvuče tradicijski, ali moderno, etno, ali žestoko. KRIES je bend koji svoju jačinu i energiju najbolje dokazuje na live svirkama, te uživo zvuče puno karizmatičnije nego nasnimljeno.

foto: Kries, credit: Marko Šolić

Već u početku, mali dio publike izdvojio se u predio lijevo, na omanju čistinu, da bi mogli plesati, vrtjeti se i guštati bez naguravanja. Svi su uživali u žestokim melodijama sedmočlanog etno benda koji je moćno prenosio svoju jaku energiju na publiku i tako ih poticao da plesom izbace višak energije ili pak, u slučaju manjka energije, preuzmu koju dozu od njih. Komunikaciju benda i publike vrlo je lako zamijetiti i čitava stvar funkcionira na međusobnoj razmjeni energija.

foto: Kries, credit: Marko Šolić

Glas Kriesova šamana Mojmira upečatljiv je zbog toga što ima dosta specifičnu boju što osobito dolazi do izražaja kod nešto dubljih dionica. Bend je odlično uigran i instrumenti se lijepo nadopunjavaju pa pjesme zvuče kao da nemaju previše čistina, već instrumenti plešu kroz pjesme čitavo vrijeme. Dionice gajdi posebno se ističu i zvuče pomalo veličanstveno te zbog toga daju dodatnu jačinu izvedbama. Kad čujem gajde, uvijek se nekako pozitivno smrznem, imaju mi posebnu vibraciju kao da slušam zov divljine.

foto: Kries, credit: Marko Šolić

Atmosfera bi bila još bolja da se koncert održao na krovu MSU-a pod zvjezdanim nebom zbog toga što mi Kries više spada u prirodno okruženje poput neke šume, livade ili bilo kakve površine u zelenilu. Koncert je sveukupno trajao skoro dva sata uključujući i povratak na bis. Skoro čitava izvedba zvučala je kao neka golema cjelina gdje su se pjesme nizale i jedna drugu savršeno pratile nekim svojim tokom, skoro ujednačenim ritmom i stilom. Međutim, nekoliko stvari koje su odsvirali na bisu bile su malo drugačijeg stila, a meni osobno i nešto zanimljivije, vjerojatno zato što su zvučale drugačije.

Serija ovogodišnjih koncerata Ljeta u MSU-u započela je doista pohvalno. Kries uistinu ima specifičnu energiju i treba ih doživjeti i negdje gdje će biti jednostavnije plesati bos, a možda i uz manje odjeće. Na nekoj mekanoj travi uz hrpu piva i veselja.