Koncerti

Sound Report predstavlja TOP 7 jučerašnjih moMENTa iz Ljubljane!

Sound Report predstavlja TOP 7 jučerašnjih moMENTa iz Ljubljane!

Drugi dan MENT festivala iznova je dokazao da Slovenci znaju dobro odabrati line up i posložiti satnice koncerata i konferencija. Nisam bila na mnogo showcase festivala, ali rekla bih da su kao organizatori visoko podignuli ljestvicu.

M HOTEL pored Kino Šiška pokazao se kao zgodno mjesto za radionice I konferencije. Od ranog jutra u pogonu je bio Speed Networking sa slovenskim, hrvatskim i INES (udruženje 8 europskih showcaseova) festivalima u odvojenim prostorijama. Festivali poput Waves Vienna, Dimensionsa, Ferragosta, Hoomstocka i Indirekta dobili su priliku ispromovirati se, odnosno povezati s glazbenicima i ljudima iz svijeta glazbe.

Foto: MENT Konferencija, credit: Ales Rosa

Pojedini izvođači su čak na jednoj  koncerenciji istovremeno izdali singlove uz pomoć Music Ally stručnjaka. Bit će zanimljivo vidjeti kakve rezultate će singlovi s vremenom postići.

Posebno me se dojmila konferencija o velikim tajnama streamanja na raznim glazbenim platformama, sa Spotifyom na čelu. Dolaskom na ovakva predavanja tek shvatimo koliko toga zapravo ne znamo. Postoji još toliko pitanja na koja ni stručnjaci nemaju odgovor, ali definitivno imaju poučne savjete kako nadmudriti sustav i novim saznanjima ga okrenuti u svoju korist.

Glazbeni dio drugog dana je bilo gotovo nemoguće obići u cijelosti. Jedno tijelo, 30 bendova, a 10 pozornica; odlučila sam ovaj put obići što je moguće više izvođača, a posljednji dan se zadržavati dulje na onima koji su najviše po mom ukusu. Unatoč ovakvom planu pale su neke žrtve: Poput španjolke Núria-e Graham; takozvane europske Courtney Barnett. Da sam odabrala nju, propustila bih nekoliko koncerata u Metelkovoj. S obzirom da toliko vjerujem u njenu kvalitetu niti ne sumnjam da ću je vidjeti uskoro u Hrvatskoj. Odlučila sam pružiti šansu ostalim izvođačima bez velike grižnje savjesti. 

Neki regionalni izvođači su mi pali u drugi plan. Vjerujem da će Tús Nua, Bitipatibi, ManMachine, Dimitrije Dimitrijević odlično proći kod kolega novinara.

Odlučila sam vam kronološki predstaviti TOP 7 otkrića drugog dana MENT-a! 

#1 Malihini
Glazbeni dio drugog dana festivala startao je u 19 sati u manjoj dvorani Kino Šiške koja prima 150-200ljudi, a otvorio ga je talijanski bend Malihini (IT). Ovo ime ni danas ne mogu zapamtiti, ali su ostavili neizbrisiv trag. Vjerovali ili ne, ovo je bio bend večeri za mene. 

Dobar dio izvođača je imao ''ono nešto", no ovaj talijanski trio je prokrčio davno utabane moždane puteve kojima dugo nitko nije prošao. Neka čarobna rezonancija se desila između njihovog sofisticiranog popa i publike. Prati ih simpatična ljubavna priča, koja je opipljiva u melodijama, a osjećaj je prešao i na mene dok sam lebdila u prvim redovima. 

Foto: Malihini, credit: Urska Boljkovac

Ništa neobično u njihovom imenu koje znači ''newcomers'' na havajskom, zato što njihovo vrijeme zaista dolazi. Uskoro im izlazi album, a počastili su nas i prvom ikad live izvedbom nadolazećeg singla. Izvodili su bolju od bolje pjesme s takvom lakoćom da su nas konstantno prolazili trnci. Bez pretjerivanja. Slušajte ih kod kuće ukoliko vam je indie glazba srcu bliska.

#2 Zala Kralj & Gašper Šantl
Ovaj perspektivni slovenski, a svjetski duo postoji već koju godinu
. Hala Orto Bara se pristojno napunila, a par je plijenio pažnju već prvim akordima. U nastupu se nadopunjuju. Zala, prirodna i svoja, pjeva sanjivo uz ritam mašinu, Gašper svira električnu gitaru i synth, ali kao da se nekim magnetizmom stalno primicu jedno drugom. Slatko ih je vidjeti na pozornici, jedino im nedostaje malo više samopouzdanja u scenskom nastupu i obraćanju publici. Zanemarimo li to, do slušatelja dopire glazba koje se Side Project, SOHN, The xx ili na trenutke Darkside ne bi posramio. Možda je predstavnik Spotify-a u pravu, regionalni glazbenici trebaju početi stavljati New York za grad svojih projekata. Možda bi na taj način postali vidljiviji. Srećom MENT je tu da ih barem malo gurne po europskim showcase festivalima, a ponekad i do KEXP-a.

#3 Shishi(Lt)
Metelkova je imala sve skupa 5 koncertnih lokacija.
Moglo bi se reći da su mi omiljene bile one poput Channel Zero, Gala Hala, Menza pri Koritu gdje se moglo sjesti na gornju etažu i izbjeći gužve na podiju, a usput imati genijalan pogled. To se nije desilo u Klubu Gromka gdje su se nizali žešći bendovi. Na prstima sam povirivala curke na stageu. Tus Nua su im pripremile teren, a litvanke su pokazale što to znači girl power. Frankie Cosmos and FOALS meet MOURN je najkraće kako bih opisala njihovu glazbu. Tko to ne bi volio?

#4 i#5 JUNEsHELEN(Sl) & SURMA(Pt)
Ove dvije izvođačice nisu strpane u isti koš zbog istog stila, niti zato šo su žene, već su kao solo izvođačice, svaka na svoj način, uspjele ugrijati atmosferu tada već sniježne Ljubljane. Obje su nastupile u Metelkovoj u Channel Zero, jedna za drugom i moglo bi se reći hipnotizirale nas glazbom koja pršti iz njihovih osobnosti. Jedna je nastupila uz matricu, a druga s hrpom instrumenata je izvela slojevite i kompleksne pjesme uživo. Slovenka i portugalka zvuče daleko egzotičnije od zemalja iz kojih dolaze. Nina Šardi stoji iza slovenskog projekta, a nastup je prožela hrpom žanrova koji savršeno dolaze do izražaja uz vokal koji intrigira. Dok bi SURMA mogla posebno pasati ljubiteljima Björk, Imogen Heap, Side Projecta ili pak nekih islandsko skandinavskih izvođača. 

#6 Peter Kernel (Ch/Ca)
Švicarsko kanadska trio sa ženskim vokalom na čelu. Silovitim, energičnim i provokativnim post punkom u Channel Zero su pomeli sve za sobom. Nije čudo što su nominirani za najbolji švicarski live bend.

#7 IT IT Anita
IT IT Anita, a posebno Rendez Vous i Timid Kocky su redom bendovi koje toplo preporučam svima koji vole malo žešću muziku, koja nažalost nije moj cup of tea. Ali zamalo su me svojom pojavom osvojili.

To bi bilo sve za danas. Vsaka čast Ljubljani na istovremeno dupke napunjenim klubovima točnoj satnici. Nešto o čemu Zagreb može samo sanjati. nadam se da ćemo i mi jednom snove pretvoriti u realnost. Ljubljana je još jednom oduševila mene i vjerujem 2-3 tisuće ljudi koji su puni entuzijazma kao manijaci lunjali po klubovima. 

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.