Koncerti

Ken Vandermark i Lean Left u KSET-u

Ken Vandermark i Lean Left u KSET-u

Ljubitelji eksperimentalnog zvuka mogli su jučer u KSET-u napojiti svoja žedna uha. Naime pred stotinjak ljudi nastupio je američki saksofonist Ken Vandermark sa svojim bendom Lean Left, kojeg čine bubnjar Paal Nilssen-Love, te gitaristi Terrie Hessel Ex i Andy Moore, poznatiji kao Terrie Ex i Andy Ex. Naime oba gitarista su članovi nizozemske post punk grupe The Ex, koja je s europske strane činila nešto slično što je Sonic Youth činio s američke.

Od samog početka koncerta bilo je jasno da morate biti dobro naslušani i upoznati s bendom da biste mogli razumjeti što nam glazba s pozornice želi reći. Definitivno je i to razlog što je publika bila probrana mahom ljudima koji vole ovakvu vrstu glazbe.

Sam početak koncerta počeo je neobičnim zvukom koji je dolazio iz smjera Terrija Exa pa ja osobno nisam odmah mogla shvatiti je li koncert počeo ili Terrie samo naštimava gitaru. Svirajući vrlo blizu mosta gitare Terrie je proizvodio zvuk koji kao da nije sa ovoga svijeta, kao da dolazi iz nekog neotkrivenog planetarnog sustava. Bio je to uvod u koncert nakon čega su se uključili i ostali instrumentalisti, najprije Moore sa svojom gitarom pa Vandermark na saksofonu i potom Nilssen na bubnjevima. Odjednom je svatko od njih je svirao nešto svoje, što je na trenutke paralo uši, a na trenutke nas odvodilo neki zamišljen, otuđen post industrijski svijet.

Fantastičan Terrie potpuno se dao u izvedbu krećući se zajedno sa svojim instrumentom u skladu s glazbom koja je iz njega izlazila. U nekoliko navrata je bubnjarskom palicom udarao po žicama i tijelu gitare te na taj način pronalazio nove zvukove. Moore mu nije ostao dužan – u jednom trenutku u rukama je ima četku za pranje podova i njome 'ribao' po žicama. Improvizacija je ovdje išla do ekstrema, prelazeći granice prihvatljivog. Osobno me najviše oduševila ritam sekcija. Nilssen je briljirao na bubnjevima oslobađajući tako golemu energiju koja se nalazila u njemu i samim instrumentima. Vandermark je na saksofonu i potom na klarinetu cijelom tom nastupu pružao potrebnu dozu melodije i svojim solima i improvizacijom izazvao ovacije kod publike.

Tijekom koncerta nije bilo nikakve komunikacije s publikom. Tek je na kraju Vandermark predstavio glazbenike i zahvalio publici koja je zahtijevala bis. Nakon glavnog dijela Vandermark i Lean Left su se posve zasluženo vratili još dva puta na pozornicu i tako udovoljili publici koja je nakon toga još dugo pljeskom iskazivala svoje zadovoljstvo.

Zanimljivo je da je Vandermark svoj prvi nastup u KSET-u imao 1. lipnja 2000. pa se sad nakon točno 16 godina ponovno našao na istom mjestu. Mislim da će mnogi pamtiti jučerašnji datum, neki po prosvjedu, neki po koncertu u KSET-u, a neki po obome. Za kraj jedno veliko hvala Zavodu za eksperimentalni zvuk i Žednom uhu koji su nam omogućili sinoćnji koncert.  Ostanite nam i dalje tako dobri.