Koncerti

CHUI - Artcoustic u KSET-u

CHUI - Artcoustic u KSET-u

Sinoć je u KSET-u u sklopu Artcoustic programa nastupio zagrebački Chui. Bend se upravo vratio s nastupa na bienalima u Kaunasu, uglednom litvanskom međunarodnom festivalu suvremene umjetnosti.

Chui iza sebe ima dva albuma. Posljednji “The second arrival” je izdan za Dancing Bear Records i vrlo dobro je prošao kod kritike i osigurao im malu, ali vjernu bazu obožavatelja. Treći album je već snimljen i uskoro možemo očekivati njegovu objavu (sinoćnji koncert bio je zadnji prije pauze).

Ovaj relativno mladi, ali mnogima već poznati trio razvio je svoj specifičan zvuk baziran na jazzu. Bolje reći klupskom jazzu jer Chuijeva glazba puna je EDM elemenata (funk, elektronika, drum’n’bass, hip hop, dub) i jazz/rock fusiona, čime je ekipa približila moderan jazz široj publici. Chui su Toni Starešinić na klavijaturama, Vojkan Jocić na saksofonu i Janko Novoselić na bubnjevima (prva dvojica igraju se i sa synthevima i ostalom elektronikom zaslužnoj za sjajno uklopljene space efekte u eksperimentalnom jazzu Chuija).

Space jazz trio utjelovljen je u liku malog Marsovca imena Chui. Chui (fonetski “čuj”) kao da je sletio na Zemlju i proživljava jedan ljudski život - od ljubavne zanesenosti, razuzdanog ponašanja do otuđenosti na industrijski opustošenoj planeti. Sve je to vrlo slikovito u glazbi Chuija i uživo zvuči bolje nego na nosaču zvuka. Trio je djelovao vrlo opušteno, uživao je u svakoj odsviranoj noti svog bogatog i zahtjevnog zvuka. Dvadesetak ljudi u publici plesalo je na zarazne beatove, koji su na trenutke bili prodorni, eksplozivni i grandiozni pokazujući svu kreativnost ovog inspirativnog trija. Solaže saksofona popraćene pomalo hipnotizirajućom energijom vanzemaljskog bile su najupečatljiviji dio koncerta, a "Punch" meni osobno najbolja izvedba sinoćnjeg koncerta.

Chui su mladi, alternativni i naši. Njihova glazba je bogata i sadržajna i svakako vrijedna pažnje!