Koncerti

Musorgski Rocks: Zagrebačka filharmonija žestoko odvalila na rock

Musorgski Rocks: Zagrebačka filharmonija žestoko odvalila na rock

Još jednim u nizu nastupa u sklopu OFF ciklusa, Zagrebačka filharmonija dokazala je da je itekako žedna novog, inovativnog repertoara koji djeluje izuzetno motivacijski te se itekako pozitivno odražava na kvalitetu izvedbe.

Na programu - Musorgski i njegove "Slike s izložbe", no u modificiranoj varijanti. Uz rock bend i udaraljkaše Orkestra dobre vibracije pripremili su program koji je vani već odavno poznat i uobičajen, no nekako dosad ovdje nismo imali priliku slušati ovu vrstu crossovera. Zato i jest moguće projekt javnosti predstaviti kao epski i dosad neviđen.

Glavni krivac za ovaj događaj je šef dirigent Zagrebačke filharmonije David Danzmayr koji je s idejom pristupio Marinu Rabadanu, autoru i aranžeru rokerskog dijela koncerta.

foto: Zagrebačka filharmonija, OFF ciklus, credit: Davorin Visnjic/PIXSELL

"Slike s izložbe" odlično su djelo za jedan od prvih susreta ovakve vrste - varijacije prepoznatljive teme uz raznolikost emocija inspiriranih slikarskom umjetnošću, dovoljno su jednostavne i lagane za shvaćanje širokih masa, ali i zaigrano zanimljive uz dopuštanje raznih modifikacija i upada rock benda.

Matija Moslavac na gitari, Boris Novak na bas gitari, Dinko Janković na klavijaturama i Renato Palatinuš na bubnjevima vidno su uzbuđeni izašli na pozornicu, uz veliku dozu strahopoštovanja prema Zagrebačkoj filharmoniji. Zato i jest sam početak zvučao monotono i nedovoljno uvjerljivo, no kako je vrijeme odmicalo, tako su se polako prilagođavali situaciji i u potpunosti ispunili zadaću projekta.

Aranžmani nastali pod velikim utjecajem rock glazbe sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uz Pink Floyd kao najveću inspiraciju, kvalitetom i strukturom su nadmašili sva očekivanja te zasjali u punom sjaju. Fluidan program u kojem su sva tri tabora uspješno surađivala, dinamički bila usklađena i, ono najvažnije, uživala u izvedbi te emociju uspješno prenijela publici.

foto: Zagrebačka filharmonija, OFF ciklus, credit: Davorin Visnjic/PIXSELL

Vidjeti Zagrebačku filharmoniju kako iskreno uživa u izvedbi, elegantno klimajući glavama uistinu je privilegija koja se rijetko viđa, ali to je ujedno i jedini način da se iz njih izvuče ono najbolje i da nastup odrade na zavidnoj razini kvalitete. Ovaj program ih je itekako pokrenuo i potaknuo da spontano odrade kvalitetan nastup te zarade gromoglasne ovacije.

No, najglasnije ovacije zasluženo je dobio Orkestar dobre vibracije – virtuoza udaraljki i virtuoza života. Ritam koji je povezivala i vodila melodija frule odzvanjao je dvoranom i izazvao bogatstvo predivnih emocija, ponosa i sreće. Bravo ekipa!

S obzirom na relativno povučeno i do samog kraja pomalo i bojažljivo ponašanje na pozornici, bilo je jasno da je rock bend sastavljen od profesionalnih glazbenika s diplomama Muzičke akademije, a ne o lokalnim rokerskim divljacima koji su svoj amaterski rad napokon kvalitetno upotpunili zvukom simfonijskog orkestra. Tako da je situacija cijelo vrijeme bila poprilično elegantna, poprilično nevina uspoređujući s projetima koji su u svijetu već dulji niz godina ustaljeni, od rocka do black metala, mirna i staložena, još uvijek pomalo nesigurno izvedena u rukavicama. Srećom samo od strane rock benda, dok su preostala dva tabora cijelo vrijeme rokala na najjače.

foto: Zagrebačka filharmonija, OFF ciklus, credit: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zbog žešće dinamike programa, perfekcionizam nije bio u prvom planu, stoga manje greške nisu bile smetnja, a i teško su bile primjetne što je još jedna od velikih prednosti. Jedini je nedostatak bila izuzetno loše režirana video projekcija kod koje je u prvom programu bio dirigent, zanemarujući očite ključne trenutke koji su se događali na pozornici.

Danzmayr je odradio vrhunski posao, uistinu je vjerovao u projekt te je uspješno uskladio tri različite bande glazbenika. Zaradio je i iznenadne ovacije između „stavaka“, unio dašak inovativnosti koji je zasigurno doveo i nekolicinu rokera po prvi put u Lisinski istovremeno izazvavši osmijeh najvjernije publike Filharmonije što je bio veliki, hrabar i uspješno odrađen izazov.

foto: Zagrebačka filharmonija, OFF ciklus, credit: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zagrebačka filharmonija dokazala je kako je spremna i želi nešto više, da želi i može dati najbolje od sebe kada se makne od standardnog repertoara te se suoči sa zanimljivim projektom kao što je „Musorgski Rocks“ uz dirigenta koji čvrsto vjeruje u kvalitetu istog. Orkestar dobre vibracije trebao bi se češće naći pored Zagrebačke filharmonije jer su pokazali zavidnu razinu kvalitete, samouvjerenosti i strasti, a kada se rock band još malo opusti, mogli bismo se ugodno iznenaditi te na pozornici Lisinskog vidjeti zanimljivosti za koje smo dosad mislili da su rezervirane samo za neke druge zemlje.