Koncerti

Trijumf Orffove Sreće u Lisinskom

Trijumf Orffove Sreće u Lisinskom

Nastala prema srednjovjekovnom rukopisu iz Beuerna koji je satirizirao različite aspekte života, Carmina Burana Carla Orffa jedno je do najpoznatijih djela klasične glazbe 20. stoljeća te njegov magnum opus. Skoro da nema osobe koja ne bi prepoznala „O Fortunu“ ili barem znala za njezinu reputaciju. Stoga je uvijek izrazit užitak čuti je uživo u svoj njezinoj raskoši.

No, samo bi laik pao u zabludu da je cijela "Carmina Burana" identičnog, apokaliptičkog tona kao i „O Fortuna.“ Osim uvodnih i završnih dijelova, ostatak pokriva različite aspekte života te bi se moglo reći da ih na razne načine i slavi. Tako svaka nota odzvanja vedrinom, a iz svakog glasa osjeća se živopisna dinamika.

foto: Zagrebačka filharmonija, zbor IGK; credit: Ivan Peček

Što se tiče potonjeg, solisti su bili izvrsni. Jedina bi se primjedba mogla naći u ravnoteži s instrumentima budući da je Filharmonija u nekim trenutcima naprosto zaglušila soliste. No dobro, barem su to uspjeli nadoknaditi u samostalnim dijelovima kad su zablistali u punom sjaju. A kad smo kod blistanja, djevojački zbor „Zvjezdice“ itekako se mogao istim pohvaliti, kao i izrazito zvonkim glasovima kojima su udahnule nov život cijelom vokalnom elementu djela. Njihova mladenačka nježnost jest nešto novo u satiričnom djelu koje se inače ne asocira s vokalnom nevinošću.

foto: Zagrebačka filharmonija, zbor IGK; credit: Ivan Peček

Kad smo već spomenuli ravnotežu instrumenata i vokala, valja napomenuti da je sama kvaliteta zvuka bila odlična. Od svakog pojedinačnog gudala pa sve do svakog pojedinačnog šapta, dvorana je rezonirala kristalnom kvalitetom zvuka. Vrlo je pohvalno jer doziva u sjećanje izvedbu na otvorenom unazad tri godine. Za razliku od jučerašnje, ta se izvedba – ne mogu se sjetiti pod čijim točno vodstvom i organizacijom – mogla jedino pohvaliti lošim ozvučenjem i jeftinom produkcijom. Nasreću nam je Lisinski pružio potpunu antitezu navedenom. Lijepo je vidjeti interpretaciju dostojnu materijala kojeg se dotiče i kvalitete koju zaslužuje.

foto: Zagrebačka filharmonija, zbor IGK; credit: Ivan Peček

Unatoč blažim i mirnijim dijelovima, teško je zamisliti da bi vrijeme projurio, ali upravo to se i dogodilo. Ne stignete se niti okrenuti, a već ste kod ponavljanja „O Fortune“ i bisa. Uz topot nogu i brojne ovacije, završila je još jedna izvedba Orffovog remek djela. Jer ipak izvedba dostojna originalnog libreta zaslužuje i dostojni završetak. Ovakvo djelo koje uprizoruje život u svakom njegovom obliku bilo bi šteta propustiti. Bila sreća vladarica svijeta ili ne, za ovakvu uspješnicu definitivno nije trebalo propustiti priliku te ju prepustiti pukoj sreći. Trebalo ju je doživjeti i uživati u njoj. Kao i u životu.

 

Galeriju fotografija s koncerta pogledajte OVDJE.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."