Koncerti

Grandioznim djelom spektakularno otvorena nova sezona Lisinski subotom

Grandioznim djelom spektakularno otvorena nova sezona Lisinski subotom

Nikad dulje i glasnije ovacije za Mahlerovu Simfoniju tisuće.

Četrdeset i pet godina glazbene izvrsnosti, vrhunskih spektakla koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim - Lisinski subotom iz sezone u sezonu oduševljava publiku koja mu se vjerno vraća, redovito puneći Dvoranu do posljednjeg mjesta.

foto: Lisinski subotom, credit: Buga Cvjetanović

 

Poruka sreće, mira i sklada grandiozne Mahlerove Osme simfonije u Es-duru, poznatije pod nazivom Simfonija tisuće po treći put je u posljednjih četvrt stoljeća izvedena u Zagrebu. Iznimno zahtjevan zadatak za zbor, soliste i prošireni orkestar pod dirigentskom palicom maestra Dmitrija Kitajenka ispunjen je na zavidnoj razini. Snaga Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pravi je glazbeni dragulj koji je u punom smislu riječi nekoliko puta u jednoj večeri zatresao Dvoranu. Čudesni trenuci Mahlerovih harmonijskih rješenja, gromoglasno i samouvjereno u glasu Goranovaca obogaćeni su dječjim glasovima zbora Zvjezdice koji se također besprijekorno snašao na ovom hrabrom putovanju. Vrhunski je zbor dominirao djelom, demonstrirao svoju snagu i iznimno visoku kvalitetu da bi na samom kraju zaradio najglasnije i najdulje ovacije.

 

foto: Lisinski subotom, credit: Buga Cvjetanović

 

Rame uz rame s Mahlerom se dostojno borila i Zagrebačka filharmonija u proširenom sastavu. Kompleksno je djelo izvuklo najbolje iz orkestra, stvorilo homogenost zvuka i vrhunsku razinu muziciranja koje opravdava česte pozive najvećih svjetskih koncertnih dvorana. Domaći vokalni solisti, sopranistice Kristina Kolar, Valentina Fijačko Kobić i Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistice Ivana Srbljan i Martina Gojčeta Silić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Luciano Batinić uz gostujućeg tenora Nikolaja Schukoffa, zaokružili su priču koju je skladatelj posvetio voljenoj supruzi, priču s kojom se usude suočiti samo najambiciozniji.
 
Sada je jasno da se ključ beskonačnog nalazi u Lisinskom, zagrebačkom hramu glazbe koji je ove sezone zabilježio rekordan interes za svoj najpoznatiji ciklus klasične glazbe, Lisinski subotom. Jedinstveni glazbeni doživljaj nastavlja se 6. listopada kada će na pozornicu izaći najpoznatiji i najtraženiji mladi pijanist današnjice, čudesni Daniil Trifonov. 

 

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report