Koncerti

Gidon Kremer i Kremerata Baltica nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog oduševili Lisinski

Gidon Kremer i Kremerata Baltica nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog oduševili Lisinski

Jedan od najoriginalnijih violinista svoje generacije, Gidon Kremer, nastupio je u Lisinskom uz najbolje mlade glazbenike Baltika okupljene u cijenjenom orkestru Kremerata Baltica

Veličina i utjecaj Gidona Kremera na svjetsku scenu je neupitan - njegov dugogodišnji rad inspirirao je mnoge, dok kreativnost glazbene vizije nepresušan je izvor nesvakidašnjih ideja i zanimljivih projekata od kojih je jedan takav predstavljen zagrebačkoj publici u sklopu ciklusa Lisinski subotom.
 
Haydnovih Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu te Šostakovičev posljednji Gudački kvartet u es-molu op. 144 isprepleteni su činili kompaktnu cjelinu, obogaćeni riječima velikana kao što su Stephen Hawking i Steve Jobs čime su odaslali poruku važnosti i prolaznosti ljudskog života. Jedinstvo dvaju djela različitih epoha dalo je novu perspektivu, drugačiji doživljaj i snažnu emotivnu poruku koja je zaradila veliki aplauz podrške.
 

foto: Kremerata Baltica, credit: Tugomir Hrabrić

Kremerata Baltica oduševila je publiku kvalitetom izvedbe te baršunastim, istančanim tonom te sinergijom kakva se uistinu rijetko viđa. Mladi glazbenici pod umjetničkim su vodstvo Gidona Kremera duboko ušli i u najmanji detalj djela kako bi reproducirali visoku razinu glazbene kvalitete. Timski rad i razumijevanje Kremerove inspirativne ideje rezultira kolektivnom svijesću u korist glazbe i djela koje se dubinski proživljava.
 
Solističke dionice na violini Nicole Amatija iz 1641. bile su dragocjeni trenutci u kojima je Kremer nenametljivo, prirodno i opušteno stvorio eleganciju zvuka koja jednako lijepo djeluje u bečkoj klasici i suvremenom zvuku, ležerno se nastavljajući na preciznost i specifičnu toplinu boje orkestra. Međusobna komunikacija glazbenika bila je na visokoj razini, što je bio dodatan razlog zbog kojeg je ovakav projekt bilo moguće realizirati i predstaviti samu srž ideje na najkvalitetniji mogući način.
 
Publika ciklusa Lisinski subotom još je jednom dobila priliku uživati u izvedbi najpoznatijih i najboljih svjetskih glazbenika, a originalan spoj životne mudrosti i glazbene umjetnosti nesvakidašnji je pristup klasičnom programu koji je izazvao izuzetno pozitivne reakcije.
 
Program se nastavlja već 13. travnja gostovanjem violinista Sergeja Krylova i Litavskog komornog orkestra.