Koncerti

Dianne Reeves u Lisinskom - fantastična interpretacija uz emotivne jazz eksperimente

Dianne Reeves u Lisinskom - fantastična interpretacija uz emotivne jazz eksperimente

Vokalnoj virtuoznosti, impresivnoj tehnici i lakoći muziciranja uz poruke ljubavi - stajaće ovacije u Lisinskom.

Dianne Reevesfoto: Dianne Reeves kvartet, credit: Zvonimir Bregeš

Puno se očekivalo od koncerta glazbenice koja je za svoj rad nagrađena s čak pet nagrada Grammy. Rijetki su trenuci kad se takva očekivanja s velikom lakoćom nadmaše, a upravo je takvim spektakularnim glazbenim trenucima svjedočila publika u Lisinskom kad je na pozornicu s velikim osmijehom na licu izišla najbolja jazz pjevačica 21. stoljeća, Dianne Reeves.

Dianne Reevesfoto: Dianne Reeves kvartet, credit: Zvonimir Bregeš

Večer je otvorio njezin kvartet vrhunskih glazbenika, velikih poznavatelja svojih instrumenata, čije su mogućnosti cijele večeri demonstrirali vješto, ali i prilično mudro, eksperimentirajući. Već su nakon prvih nekoliko odsviranih taktova stvorili intimnu, klupsku atmosferu, iskoristivši pritom najbolje karakteristike Dvorane. Scenografski minimalizam i glazbenici raspoređeni vrlo blizu jedan drugome, stvorili su prirodnu emotivnu raskoš koju jazz glazba velikodušno nudi, ali i jednostavniju sviračku komunikaciju.

Isprva skromna, na trenutke čak i sramežljiva, Dianne Reeves je na pozornicu kročila najavljena sanjivom igrom akustične gitare i klavira, praćena velikim pljeskom publike. Izvedbom romantične The Twelfth of Never dala je naslutiti snagu koju ponosno nosi. Baršunasti je glas ispunio dvoranu; nježan i topao u visokim, a nevjerojatno čvrst i snažan u niskim dionicama. Ubrzo je cijelim tijelom ušla u glazbenu priču i s iznenađujućom lakoćom izvela kompleksne bravure. Jeka njezina glasa bio je izravan i iskren govor duše.

Dianne Reevesfoto: Dianne Reeves, credit: Zvonimir Bregeš

Kvartet je predstavila pjesmom, uz mnogo srdačnih riječi hvale - Peter Martin (klavir), Romero Lubambo (gitara), Reginald Veal (bas) i Terreon Gully (bubnjevi). Njihova je kompatibilnost i oduševljenje što muziciraju zajedno kao u entuzijastâ početnika, prepunih ambicioznog sjaja u očima, što je potvrdila i Dianne: „Nikad ne znamo što možemo očekivati kad dođemo u novi grad, ali sigurno ćemo uvijek dati sve od sebe.“ Dodaje kako je pozornica za njih sveto mjesto koje neizmjerno poštuju i na kojem se najbolje osjećaju.

foto: Dianne Reeves, credit: Zvonimir Bregeš

Upravo je to bilo jamstvo vrhunskog glazbenog događaja u kojem je aktivno sudjelovala i publika, nagrađujući glazbenike gromoglasnim pljeskom te na samom kraju osvijetlivši dvoranu i zapjevavši s Dianne.

Jedinstven pristup jazz-glazbi, posebna improvizacijska snaga uz visoku kvalitetu izvođenja bili su dio  još jednoga vrhunskog glazbenog doživljaja u Lisinskom uz najbolje od jazza 21. stoljeća - Dianne Reeves!

 

Galeriju fotografija s koncerta pogledajte OVDJE.