Koncerti

Dječaci R.I.P.: znoj i golotinja na posljednjem ispraćaju

Dječaci R.I.P.: znoj i golotinja na posljednjem ispraćaju

Splitski Dječaci oprostili su se od publike na jednom od vjerojatno najintimnijih koncerata u karijeri.

Dječacifoto: Dječaci, credit: Zvonimir Bregeš

Šok i nevjerica i nisu poprimili epske razmjere kada su Dječaci napokon priznali poraz, propast Firme, te najavili posljednji koncert. Mjesto radnje - Sax!, istovremeno i najgora i najbolja ideja. S obzirom na to da Firma u posljednje vrijeme posluje u minusu, ekstremna navala na njihov prošlogodišnji koncert u Vintageu nije zabilježena, a bome ni u Tvornici se na Dritu nisu ukazali u najzanimljivijem obliku repajući "Dramu". Stoga manji i zagušljivi klupski prostor može se prihvatiti kao logičan odabir za oproštaj sa zagrebačkom publikom. Oproštaj uopće. 

 

Dječacifoto: Dječaci, credit: Zvonimir Bregeš

No, kad Dječaci odluče umrijeti, oni napokon ožive i daju hordi od tristotinjak nabrijanih ono što se od njih na svakom koncertu zapravo očekuje. Radi se o najbržim fanovima, jer su se ulaznice za ovaj događaj rasprodale za samo devedeset minuta, ali i onim najžešćima koji su ulaznicu u preprodaji platili i duplo, pa čak i troduplo više od početne cijene. Ima li smisla? Naravno da nema, premda je to bio jedan jako dobar oproštajni party.

 

Dječacifoto: Dječaci, credit: Zvonimir Bregeš

 

Prije svega vruć - znoj je tekao u potocima, a grudnjaci su od tuge letjeli na sve strane. Kao i svaki drugi boy bend, publika uvijek ima svog favorita. Ako ste mislili da će Vojko izazvati najveće oduševljenje, prevarili ste se. Zonija se zvalo na bis prije nego što je show uopće počeo, djevojčice su u nevjerici vrištale po klubu da žele fotku s njim, a posebna je ekstaza zavladala kada je sa sebe skinuo i pretposljednji komad robe. Zauzeo je čelnu poziciju i cijele večeri bio glavna zvijezda programa, svojevrsni Nick Cave za najsiromašnije. Ivo se povukao u kut, nekako mu se nije dalo, ali s obzriom na apsolutni kaos koji je zavladao, ipak se s vremenom trgnuo i prepustio trenutku. 

 

Dječacifoto: Dječaci, credit: Zvonimir Bregeš

Svaka se pjesma orila kao da je ovo posljednji put, prigodno. Donijeli su fanovi i cvijeće, no teatralnosti sa strane benda što se simbolike posljednjeg koncerta tiče nije bilo ni traga. Na pozornici im se pridružio i Riđi Riđ koji se odbio skinuti, ali je priznao sentimentalnu povezanost uz ovaj boy bend, na čijem je prvom zagrebačkom koncertu bio. 

 

"Lovrinac", "Struja", "Krek kuća", "Punjene paprike", "After u Zatvoru", "CMC", "Maci" i još mnogo drugih hitova posljednji put je odjeknulo klubom. Znojna gola muška tijela na maloj pozornici, običnom posjetitelju i nisu bila neki prizor za uživanje, ali djevojke u prvim redovima nisu skidale poglede sa Zonija. Majice, starke, grudnjaci, naočale, sve odjevne predmete poklonici Dječaka su im u ekstazi nesebično donirali, a kada je krenula "Narodna" sve je letilo po zraku. Ponijelo je i bend i publiku, razorili su Sax. Možda je do veličine pozornice i intimnosti atmosfere, ali svaki trag dosadnjikavosti kojoj smo nedavno svjedočili je magično nestao, vratili su se Dječaci, kao u najboljim danima mladosti. 

Vojko uskoro u Domu sportova, a Ivo i Zoni nek se od sada i službeno snalaze sami. 

Digidigididigidi i dva pljeska po posljednji put. Firma je službeno propala. Do reuniona sljedeće godine.