Koncerti

Izae: dragulj s juga

Izae: dragulj s juga

Začarana Močvara u goste nam je dovela široj publici slabo poznati ansambl Izae. Nastup Dubrovčana, povodom vinylnog izdanja “Snivatelj snima” za domaću indie i neprofitnu etiketu Noisy Night Records, uspio nas je dobiti, nasmijati, rasplesati i učiniti da se vratimo po još…

Samoprozvani poluaktustični trio Jadranka Katić (glas), Dejan Seferović (bas) i Adem Gušić (gitara) više od deset godina razvijaju svoj čaroban, ezoteričan, sanjiv i pomalo nestvaran lo-fi zvuk koji je teško svrstati u neku glazbenu kategoriju. Setlista koju su nam izveli svojevrstan je best of i presjek diskografije benda (uz novu pjesmu “Balkon”) koja “diše na marginama jazza i popa”, opisuje organizator koncerta. Numere su ponekad prearanžirane, ali uvijek mediteranski šarmantne s inteligentnim tekstovima. Bas, flauta, violončelo, perkusije, saksofon… odsvirani uživo ili pušteni s matrice, uvijek su bili pažljivo dozirani, bez ugrožavanja osnovne melodije ili vokala.

Izae su sa svojim gitarama i igračkama na struju s lakoćom stvorili melankoličnu atmosferu, ali nipošto tužnu, i pjevali o složenim temama, ali jednostavno i dječje iskreno. To je bend koji u svojim (rekao bih klasicima) “Imam duha u ormaru”, “Ljudi s kojima provodim noć”, “Noćno cvijeće”, “Okupljalište” uspije kazati više nego neki glazbenici na cijelom albumu. Pedesetak okupljenih uvjerilo se u to na prvom zagrebačkom nastupu ovih Dubrovčana, prošli četvrtak u Močvari (16.6.2016).

Nažalost, Izae se nisu predstavili Zagrebu besprijekorno, kamoli da su oduševili. Nije ovo bio loš koncert, dapače, bio je vrlo dobar, a publika je to potvrđivala pljeskanjem nakon skoro svake završene pjesme i svojim cupkanjem na mjestu na glazbu benda kojeg prvi put slušaju uživo (a to je velika stvar!) Vladala je jedna opuštena i pozitivna atmosfera gdje nitko nije bio bez blagog osmijeha na licu. Problem je što Izae jednostavno nemaju koncertnog iskustva, dugačke pauze i nepotrebna priča s pozornice, poneki tehnički problemi i problemi u izvedbi ukvarili su dojmove nečeg što je moglo (i trebalo) biti za prepričavanje.

Kada izdate album kao “Snivatelj snima”, onda sami svojoj publici date razloge da od vašeg (premijernog) nastupa očekuju puno. Izae su potvrdili da su uživo jednako simpatični kao i na svom studijskom materijalu, ali samo to... Ova zanimljiva i (pre)opuštena trojka svakako je dobrodošla natrag u Zagreb da odsvira svoje pjesme u punom sastavu i punom sjaju kakav one i zaslužuju; na kraju, to i jest njihova glazba - dragi kamen s juga koji tek treba biti otkriven…