Koncerti

Tricky presents Skilled Mechanics @ Močvara

Tricky presents Skilled Mechanics @ Močvara

Močvara je prošli petak imala čast ugostiti legendu prve lige trip-hopa Trickyja koji je predstavljao svoj projekt Skilled Mechanics. Kolaboracija umjetnika s istoimenog albuma izdanog na vlastitoj etiketi False Idols, zagrebačkoj publici je pružila nastup koji će ostat zapamćen po osjećaju (pre)kratkog trajanja i izvedbi na razini svjetske zvijezde, ali bez ijedne impresivne skladbe koja bi publiku bacila u trans i zauvijek se urezala u pamćenje koncertnih nastupa.

Do prije samog početka u zraku se osjećala nestrpljivost i zebnja zbog večer prije prekinutog koncerta u Splitu, kad se Tricky povukao s pozornice Judinog drva i očito nezainteresiranoj publici kratko poručio "You people talk too much".

Nešto poslije 22 h, na pozornicu je izašao Adrian Thaws - Tricky. Minimalistička, prigušena rasvjeta u crvenim i plavim tonovima prikrivala je Trickyja i njegov bend koji su se jedva prepoznavali dajući nam dojam kao da izranjaju iz dubine mraka, što se savršeno uklapalo u glazbenu atmosferu označenu brutalnim ritmom bubnjeva, snažnom i razornom bas linijom i tihim, ponekad šaputajućim, vokalom Trickya. Sve je djelovalo vrlo hipnotički u tom polumraku, ponekad ćudljivo, ponekad vrlo erotično i vrlo osobno. Iako ovakva vrsta glazbe zahtjeva puno raskošniju produkciju, bend je uz pomoć ženskih vokala s matrice i scenskog performansa uspio zavesti publiku i uroniti nas u bristolski state of mind trip-hopa kakvog oblikuje od početka 90-ih.

Tricky @ Močvara - foto by Samir Cerić KovačevićTricky @ Močvara - foto by Samir Cerić Kovačević

Bend je izveo većinu stvari s aktualnog albuma, ali i neke sad već kultne, ranije numere i nekoliko obrada. Tako smo imali priliku čuti "Dive Away", Trickyjevu verziju "Porpoise Head" od Porno for Pyros, izvrsnu "Parentheses" od The Antlersa (koju krase dosta zahtjevne dionice vokala Petera Silbermana) i iznimno emotivnu izvedbu s nježnim vokalom Luke Harrisa "Bother", prekrasnu obradu Stone Soura. Tim obradama Tricky nam je pokazao kako prati nezavisnu scenu i promovira mnoga manja imena koja zaslužuju pozornost. Publika je imala priliku čuti i "Beijing To Berlin", "Overcome" s revolucionarnog "Maxinquaye", "Nothing's Changed", "Evolution Revolution Love", "Sun Down"... Izbor i raspored pjesama bio je odličan s obzirom na "neuredan" ili "razbacan" album Skilled Mechanics i činjenicu da Tricky ima više od deset objavljenih albuma iza sebe.

Nije prošlo niti sat vremena, a Tricky i bend su skoro bez pozdrava sišli s pozornice. Nije bilo jasno je li to kraj regularnog dijela koncerta ili samo pauza. Bend se uz ovacije publike i pljesak vratio na ono što bih opisao kao poduži bis ili kraći drugi dio koncerta. Kako bilo, drugi dio nastupa otvoren je s još jednom prekrasnom izvedbom, obradom Breedersa "Do You Love Me Now", nastavio se sjajnom "My Palestine Girl". Koncert je završen snažnom izvedbom "Boy", autobiografskog sadržaja o Trickyjevom odrastanju. Bend je i drugi put otišao s pozornice, a publika je vjerno ostala na mjestu očekivajući treći dio nastupa koji se, nažalost, nije dogodio...

Tricky @ Močvara - foto by Samir Cerić KovačevićTricky @ Močvara - foto by Samir Cerić Kovačević

Zreli Tricky je uigran i inovativan, vrlo predan tom svom svijetu i glazbi koju stvara. Grlio je sam sebe kao da želi ući u sebe, nestati u svojoj glazbi. Takve vibracije moguće je prenijeti jedino u klupskom prostoru u atmosferi kakvu su ovi glazbeni genijalci stvorili u Močvari. Odličan nastup, ali nažalost prekratak i bez tog momenta koji je publiku trebao raspametiti i lansirati u neke više dimenzije egzistencije. Možda je to zbog ozvučenja, jednostavne produkcije, ženskih vokala s matrice… ne znamo. Ipak, koncert je bio na visokoj razini kakvu smo i očekivali od umjetnika ovakvog kalibra.