Koncerti

The Young Gods - božanstvena večer u Močvari

The Young Gods - božanstvena večer u Močvari

Švicarski trojac The Young Gods trenutno se nalazi na turneji koja prati njihov friški studijski materijal “Data Mirage Tangram”, a to je bio i povod njihovog jučerašnjeg druženja sa zagrebačkom publikom u Močvari.

The Young Gods unikatna su kreativna “mašina”, bogatog opusa, a svjetske zvijezde poput Trenta Reznora, Sepulture i velikog Davida Bowieja nisu se libile istaknuti ih kao utjecaj.

 

The Young Gods teško je ukalupiti u samo jedan žanr. Nazivaju ih jednim od najutjecajnijih predstavnika industriala, ali oni su se kroz godine daleko “raspršili” iz gabarita istog. Eksperimentiraju noiseom, rockom, industrialom, elektronikom, industrial/punkom i još koječim, a rezultat je uvijek njima svojstven unikatan zvuk kojeg bez straha “guraju” do ekstrema.

 

Trojac koju trenutno čine vokal/gitarist i osnivač benda Franz Treichler, suosnivač Cesare Pizzi (sample i klavijature) i Bernard Trontin na bubnjevima, set je pred entuzijastičnom publikom u punom prostoru Močvare započeo zagonetnom “Entre En Matière” koja se pretopila u zavodljivu “Figure San Nom”. Od samog početka bilo je jasno da nas očekuje nešto vrlo grandiozno. Situaciju je “zapaprila” odlična “Tear Up the Red Sky”. Ta pjesma, ali i većina drugih jučer izvedenih savršeno bi se uklopile u soundtracke filmova poput “Matrixa”, “Vrane”, “Bladea”, "Trainspottinga" i inih kultnih uspješnica devedesetih i ranih 2000-ih.

 

Jedna od čari ovog benda je dominacija glazbe nad svim ostalim na sceni. Bend svoju pojavu ničime ne nameće, gotovo da se stapaju sa scenom, a jedino što prevladava je njihova magnetična glazba. Kombiniranjem elemenata elektronike, bubnjeva i beskompromisne električne gitare, The Young Gods stvaraju gotovo opipljivu naelektriziranu dozu energije. Dualnost zvuka The Young Gods, kroz čitav koncert vas drži u stanju pripravnosti, uz ambijentlanije i mirnije uvode pjesama, polako se poigravaju se s vama do točke eksplozije. Pravi primjer toga opasne su stvarčine “Kissing The Sun” i "Envoye".

 

Oduševljena publika bend je izmamila na bis čak dva puta i nagradila ih zasluženim ovacijama. Nakon otprilike sat i pol božanstvene auditivne uživancije uz meditativnu i psihodeličnu "Everythem" oprostili smo se s The Young Gods do, nadamo se, skorašnjeg ponovnog druženja.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja