Koncerti

Teen Daze i Side Project -  Valentinovo u Tvornici

Teen Daze i Side Project - Valentinovo u Tvornici

Sinoć je u Malom Pogonu Tvornice održana poprilično zagrijana atmosfera u indie tonu, uz zagrebački dvojac Side Project i već dugo najavljivanog Teen Daze-a. Budući da je taj dan obilježen kao dan za one koje su odlučili skupa zagrijati svoja srca, iliti valentinovo, Tvornica je bila lijep prostor u kojem ste se mogli sakriti od ove cmoljave kiše i u njenom Malom Pogonu ostaviti šarene emocije, bili vi sami ili ne. No, bez obzira na te okolnosti, prije samog početka koncerta, prostor je bio napunjen sa svega desetak ljudi. A, među njima sam i opazila naše susjede iz benda Bitipatibi koji su ovog vikenda iza sebe ostavili fantastičnu svirku.

Dakle, tu večer  Luka i Anja nastupili su kao predgrupa kanadskom producentu koji je osvojio područja ambijentalne elektroničke glazbe, a ponajviše je priznat kroz kanale poput Majestic Casuala.  Jasno je, bila je kišna nedjelja i ljudi su izgledali pomalo pospano i izmoreno, no bez obzira na ovaj dugo najavljivani event, kroz cijelu izvedbu zagrebačkog Side Projecta prvi su redovi bili prazni. Ovog puta je zagrebački dvojac nastupio kao duo, bez česte akustične postave, uz kombinaciju synthisizera i električne gitare. Koncet je popračen kroz 12 skladbi, a pjesmom "Everything Stops" započeli su svoju izvedbu. Tvornica se kroz večer pomalo počela puniti i Side Project je svojim specifičnim zvukom ponovo počeo osvajati publiku; bilo je lijepo gledati lica zatvorenih očiju i lagane pokrete koji su rezultirali Anjinim zvonkim i mekim glasom u kombinaciji s električnom gitarom. Njihov je zvuk obično potpisan kao graveyard - pop, a u tom je tonu i koncert disao. Izvedba je bila pomalo mirna, čak bih mogla naglasiti da je bila i tiha, pritom misleći da se publika sredinom koncerta prepustila vibraciji koju su Side Project stvorili svojim zvukom. U ovom slučaju ne mogu ne zanemariti našu domaću publiku koja počesto bez srama uzme svoju pivu u ruke i odluči se postaviti na sredinu i glasno pričati, što je često ometalo atmosferu koja se širila prostorom. Također, nije se ovdje moglo poskočiti i isplesati, što je i logično jer Side Project ne svira takvu vrst glazbe. Tijekom izvedbe sviralu su pjesme s dobro rezultiranog prvijenca, a pred kraj koncerta predstavili su nešto novo i najavili spot za "Guns" koji će ubrzo biti i predstavljen. Sve u svemu, svoju su izvedbu dobro odradili, jedina zamjerka ide pjevačici koja je, bez obzira na svoj prekrasan glas i izvedbu, na trenutke izgledala uplašeno i neopušteno.

Side ProjectSide Project, foto by Marina Štefančić

Ubrzo je pozornicu zauzeo Teen Daze, a nedugo nakon što je započeo pripremati svoje instrumente, publika se izmjenila i predstavila u većem i opuštenijem sastavu. Posjetio nas je u sklopu svoje velike europske turneje , a ta se ozbiljnost rezultirala u brzom popunjavanju prvih redova. Jamison je u samom početku s oduševljenjem i blagom tremom uručio lijepe pozdrave svojim slušateljima. Lijepo je što nam se povremeno javljao i pri samom početku čestitao valentinovo. Kao što je i sam rekao, namjera mu je izraziti idealistično, optimistično i pozitivno iskustvo kroz svoju glazbu, a publika mu je istom mjerom i uzvratila. Također, kroz značenje njegovog umjetničkog  imena naglasio je da mu je u cilju prenijeti ona draga i sanjiva sjećanja koja su vrlo dobro povezana kroz svačiju mladost - a rezultat je takav i bio. Uz instrumentale, Teen Daze je u nekoliko pjesama oslobodio svoj glas. Kroz prvih par pjesama publika se opustila i nastavila uživati u ekstazi u koju su nas uputili zvuci Side Project-a, a s vremenom je kanađanin podigao atmosferu i publika je bivala sve više opuštena. Bilo je tu miješanja svakakvih zvukova i podžanrova, instrumenata i beatova. No, kad je zvuk krenuo prema funky tonu i jačem basu, netko bi pomislio da ovo nije sasvim mirna i sanjiva nedjeljna večer, već početak jednog dobrog vikenda.

Teen DazeTeen Daze, foto by Marina Štefančić

Ova je izvedba najavljivana kao savršena kulisa za valentinovo i poprilično sam sigurna da ta najava nije iznevjerila publiku. Sveukupni dojam se mogao iščitati na licima posjetitelja koje sam na brzinu škicnula -većina je  izašla s blagim smješkom na licu i napunjenim baterijama za nadolazeći tjedan. 

Side ProjectSide Project, foto by Marina Štefančić

Side ProjectSide Project, foto by Marina Štefančić

Teen DazeTeen Daze, foto by Marina Štefančić

 

SR
SR

Novinarka Sound Reporta