Koncerti

Steve Wynn i Svemir začarali Močvaru

Steve Wynn i Svemir začarali Močvaru

Začarana Močvara i Žedno uho sinoć su ugostili američkog kantautora Steve Wynna u sklopu regionalne "solo-electric" turneje. Zagrebački sastav Svemir je svojim energičnim nastupom još jednom oduševio i pripremio publiku za jednog od pionira americane Wynna.

Zvonka Obajdin i njen bend Svemir imali su čast otvoriti večer za Steve Wynna. Bio je to odličan odabir organizatora koncerta Žedno uho, jer Svemir i Wynn kao da dijele puno više od bliskosti u žanrovskom i lirično-tematskom pogledu - ovi glazbenici dijele stanje duha, viđenje života i kao da inspiraciju crpe iz istih stvari...

Glazba s potpisom Svemira krajnje je iskrena, vrlo emotivna, ponekad krhka i ranjiva (kao i sama ljubav o kojoj pjeva) i uvijek puna motiva iz života dvoje ljubavnika, njihovih najljepših osjećaja i najtežih trenutaka. Zvonkin glas, njeni tekstovi, glazba koju stvara sa svojom tročlanom pratnjom je jednostavno predivna. Ta je glazba neopterećena svakodnevnom napetošću modernog čovjeka, ona je fokusirana na ljubav i ljubavno, čovjeka i ljudskost, lišena je pravila, očekivanja i normi.

Bend je svirao pjesme s oba albuma ("Jedro", "Sve i kad bih htjela", "Isprano i plavo", "Ne sjećam se kiše", ...) i, ako se ne varam, odsvirao je i novu pjesmu "Zmajev dah" koja bi se trebala naći na trećem albumu najavljenom za iduću godinu ("skini sve sa sebe / sve brige i probleme..."). Koncert je priveden kraju s "Ljepota pobjeđuje sve" koju je Zvonka najavila riječima "U životu vas svašta može sjebat’, ali jedna stvar će pobijediti sve… a to nije ljubav…" Uz takvu uvertiru, koja bi lako mogla isprovocirati one romantičnije u publici, puno je lakše razumjeti zašto se bend koji pjeva o ljubavi zove Svemir. Uslijedio je i cover (The) Kinksa "Victoria" i prvi dio večeri je bio upotpunjen.

Steve Wynn se nakon dvije godine vratio na još jedno druženje sa zagrebačkom publikom. U svojoj glazbenoj karijeri od kraja 70-ih, Wynn je svirao s mnogim glazbenicima (Mark Walton, Howe Gelb, Peter Buck...), a najzapaženiji rad stvarao je s glazbenicima okupljenima pod imenom The Dream Syndicate koji je americani dao specifičan zvuk kakvog danas poznajemo. Wynn je sinoć s lakoćom, velikim užitkom i s puno šarma još jednom prezentirao svoje beskompromisno stvaralaštvo kao tekstopisac, gitarist i glazbenik općenito.

Pod plavim svjetlima u potpunoj tami koncertnog prostora Močvare, Steve Wynn je otvorio svoj nastup s vrlo dirljivom izvedbom "Follow me". Publika je u tim trenutcima još uvijek pristizala i zauzimala svoja sjedala. Već tad je svima bilo jasno da je na pozornici živi talent, glazbeni genij. Sam na praznoj pozornici sa svojom električnom gitarom, Wynn je imao potpunu pažnju svih prisutnih. Uslijedile su "Tears Won’t Help" i "That’s What You Always Say". Wynn je svirao više od 90 minuta, a odsvirao nam je pjesme iz svoje solo karijere, pjesme s The Dream Syndicatom, s The Baseball Projectom… S obzirom na format nastupa, većinom starijoj publici trebalo je vremena da se opusti i ostvari komunikaciju s glazbenikom, a onda je atmosfera samo postala bolja. Od boljih izvedbi istaknuo bi "1976", "Benedikt’s Blues", "Love me anyway", fenomenalnu "The Days Of Wine And Roses" s albuma prvijenca The Dream Syndicatea i najpoznatiju "Amphetamine" majstorski odsviranu na bisu.

Wynn se prisjetio svojih prošlih nastupa u Hrvatskoj: onog na Terraneu s The Baseball Projectom 2011. godine i nastupa s Chris Eckmanom u Ljubljani i u Zagrebu 2007. Odsvirao je Steve i jednu by request "Caroline", istaknuo da mu je ovo sedmi nastup u Zagrebu, zahvaljivao se publici s "hvala" i nakon nastupa družio se s njom kraj merchandise štanda.

Publika je bila vidno zadovoljna nastupom, a Wynn joj nije ostao dužan u ijednom pogledu (odsvirao je 18 pjesama). Šarmantan nastup jednog od velikana americane priveden je kraju s "Tell Me When It’s Over".

Bila je to jedna vrlo ugodna glazbena večer. Svemir i Steve Wynn su Glazbenici, s velikim "g".