Koncerti

Germanska invazija na Močvaru

Germanska invazija na Močvaru

Death Alley, Mantar i Kadavar. Tri imena koja su nas odlučila posjetiti, zabaviti i dobro prodrmati – a usput nešto i odsvirati. I sve to u ponedjeljak. Ako je komu vikend bio prekratak, mogao ga je produžiti i svratiti do Močvare. Ovako je to izgledalo i zvučalo…

Nizozemski Death Alley bili su prvi na redu i odradili odlično zagrijavanje. Poslužili su kao dobar primjer posvete blues rocku i hard rocku 70-ih uz malo psihodelije. Vrlo su prikladno opisani kao Blue Öyster Cult na steroidima jer su to opravdali bijesnim zvukom i snažnim melodijama. Naravno, sve to ne bi značilo ništa bez adekvatnog ozvučenja, a ono je u ovom slučaju idealno poslužilo da prizove glazbenu produkciju s početka 70-ih kad su pedala na bubnjevima i bas vodili glavnu riječ. Dakle, sve je odrađeno kako treba.

Nakon kratke pauze na red je došao Mantar, njemački dvojac koji kombinira sludge i doom uz guturalno pjevanje. Iako zanimljive strukture, nisu bili toliko upečatljivi kao prethodni bend. Bilo je jakih ritmova i dobrih melodija, ali nisu bile toliko dojmljive da bi dugo ostale u uhu. No, imali su svoju publiku kojoj su se u potpunosti posvetili. Ako ništa drugo, zvuk je bio u redu. Oba instrumenta jasno su se čula. Jedino je vokal u miksu bio slabije zastupljen. Solidno, ali moglo je i bolje.

Zato smo kao glavnu atrakciju dobili psihodelični blues rock Kadavar koji su idealno kombinirali najbolje elemente hard rocka 70-ih. To se i čulo u zvuku koji je bio pod jakim utjecajem Black Sabbatha. No, nisu bili nikakva posveta. Naprotiv, furali su svoj štih i nisu se bojali zvučati drukčije. Jedno je svirati glazbu inspiriranu tuđim djelima, a sasvim drugo živjeti ju. Sve je uspješno nadopunio psihodelični vokal, a cijelu je mašineriju popratio kvalitetan zvuk koji je publiku utopio u dubokim rifovima rocka. Publika je također osjetila razliku pa je bila mnogo uživljenija i s užitkom slušala dok je vlaga isparavala od silne žestine glazbe. I tako sve do kraja i duboko u noć.

Za početak tjedna bilo je zadovoljavajuće. Publika se okupila u dobrom broju pa su sva tri benda mirne duše mogla završiti večer znajući da su zadovoljili postojeće obožavatelje, a i one koji će to tek postati. Ako je komu trebala pokoja uspomena, bila je tona robe na prodaju pa je svatko mogao naći nešto za sebe. I to bi bilo to. Laku noć.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."