Koncerti

Fantastični trio na Indie emo naočale gigu

Fantastični trio na Indie emo naočale gigu

Iako je po svim kriterijima za jedan koncertni izvještaj i više nego kasno, osjećam potrebu da napišem kratak osvrt na ono što se dogodilo te pretposljednje nedjelje u srpnju na terasi zagrebačke Močvare.

U organizaciji Indie emo naočala tog vrućeg 23. srpnja imali smo prilike čuti Chada Mathenyija, Oliviju W-B i Christiana Holdena, koji su u sklopu zajedničke turneje na svoju kartu, a na našu sreću, ucrtali i Zagreb i time nam priuštili akustični koncert kojeg ćemo pamtiti još dugo.

Od gore nabrojanih imena možda je nekima poznat tek Christian Holden kao frontman benda The Hotelier. Iako nedovoljno poznati na ovim prostorima, The Hotelier su bend kojeg su sretnici imali prilike čuti prošle godine na Pitchfork festivalu, a čiji albumi dobivaju izvrsne ocjene i nailaze na plodno tlo kod one ponešto emotivnije slušateljske publike.

Skoro sat vremena svirke ovog mladića prošlo je izrazito brzo, ali tako je to - vrijeme leti kad se nešto lijepo događa. Holden je stvorio pomalo kućnu, vrlo prijateljsku atmosferu u kojoj se granica između izvođača i publike uopće nije primjetila. Svega dvadesetak ljudi u publici pjevalo je zajedno s Holdenom njegove i Hotelierove pjesme (“Your deep rest”, “Dendron”...). Za sam kraj izveo nam je obradu “I’m With You” od Avril Lavigne koja se i više nego uklopila u novonastalu atmosferu, a neke od nas vratila pomalo u tinejdžerske dane.

Naizgled tiha i sramežljiva Olivia oslobodila je svoj glas prilikom kratkog seta na kojem nam je odsvirala i otpjevala svoje pjesme, koje bi se mogle opisati u dimenzijama luckastog i pomalo bizarnog folka (jedna od pjesama zove joj se “Spongebob, walking”).

Chad Matheny je zapravo Emperor X. Ovaj Amerikanac s berlinskom adresom svirao je već na raznim mjestima, od simfonijske dvorane u Portu do podruma vrtlarske trgovine u Pittsburghu. Vrlo neobično i pomalo ćaknuto, rekli bi neki. Njegova glazba se kreće od eksperimentalnog pop folka pa do nekog tehno folka. Ono što mi je upalo u uho nakon njegovog nastupa te večeri, govori da bi se Chad trebao držati ovog prvog žanra i gitare.

Ovaj koncertni događaj bio je održan bez velikih natpisa, bez hypea, skromno i gotovo tajanstveno. Upravo to ga čini još posebnijim i vrijednijim, jer su ga posjetili oni koji su stvarno željeli biti tamo. Zbog toga veliko hvala Indie emo naočalama što su nam ponovno omogućile uživanje u nerazvikanim biserima koje krije glazbeni svijet.