Koncerti

Nežni Dalibor u splitskoj  Kocki pobrisao prašinu u slojevima

Nežni Dalibor u splitskoj Kocki pobrisao prašinu u slojevima

Nežni Dalibor, četveročlani indie rock sastav iz Srbije, 26. ožujka je u splitskoj Kocki promovirao pjesme s nadolazećeg albuma "U slojevima". Za zagrijavanje i after party su se pobrinule domaće DJ snage: Kixxy & Tracey te QRT/KLFM.

Prije 20 godina, srednjoškolci iz Vranja u Srbiji su osnovali bend koji je s vremenom mijenjao članove i transformirao se. Sadašnji članovi su Ivica Marković (vokal, gitara), Ljubomir Vučković (bas, vokal), Davor Sopić (synth, gitara) te Dragan Jovanović (bubnjevi) koji je ujedno i suosnivač benda Bitipatibi. Ova simpatična četvorka je već nastupala u splitskom klubu Quasimodo, ali ovoga su puta u splitskom klubu Kocka pobrisali "prašinu u slojevima" sa starih albuma te predstavili Splićanima nekoliko novih pjesama. Oko ponoći, klub se poprilično popunio starim fanovima i znatiželjnicima. Svirka je trajala sat i pol vremena.

Nežni Dalibor je otvorio koncert pjesmom "Metronom" s prvog albuma, "Sredstva i veštine". Bila je savršen uvod u koncert za prve plesne korake šarolike publike. Koliko god da je pjesma vesela, zapanjuje teškim i iskrenim stihovima koje je publika u startu pjevala: "Ti tražiš sreću u malim stvarima. Ja to ne mogu da podnesem, ti gradiš sreću od lakih uspomena. Ja to ne mogu da izvedem". Surf rockerski su odradili "Jeste li poludeli ljudi?" koja govorio stresnoj svakodnevici, a potom su radioheadovski izveli "Ne postojim".

Ovaj bend ne živi od muzike. Oni žive za muziku. Uz svakodnevni posao, u slobodno vrijeme stvaraju iskrenu glazbu što su otprilike i objasnili kroz pjesmu "Deca". Uz dinamične gitare i duge instrumentale, publika je pjevajući "praznih džepova, ali punim srcem do kraja", s Ivicom i bendom stigla do pjesme "Jurim sunce" koju su Splićani s odobravanjem dočekali. Potom je došlo vrijeme da predstave prvi singl "U slojevima" s nadolazećeg, istoimenog albuma koji će biti objavljen na proljeće. Ova ideološka pjesma je njihov skroman pokušaj doprinosa čovječanstvu, kao što i sami kažu stihovima: "Možda i ne radim ništa bitno, a vrištanjem i bukom možda podstaknem nekoga na dobre stvari i tako da svoj skromni doprinos čovječanstvu da dam." Spot za ovu pjesmu je režirao Raško Miljković i vjerojatno su se upečatljive scene pakiranja uspomena u kutije i kreativnog pojavljivanja stihova stvarale pred očima onih koji su pogledali video, kao što se to dešavalo autorici ovog izvještaja. 

Promovirali su i singl "Vikendi" koji je izašao na dan koncerta. Zarazne stihove kao što su "Nemam plan za vikende... Nisam svoj za vikende", publika je odmah pohvatala. Pjesmu su priveli kraju žestokim gitarskim rifovima. Uzevši u obzir nove pjesme i stare albume, na proljeće nas očekuje muzičko stapanje svega što su radili do sada, odnosno jedan od boljih albuma u regiji. Sadržavat će 7 pjesama čiji će centar gravitacije, odnosno ideološka okosnica, biti baziran na prvom singlu. Album je snimljen u Studiju P3 i Gaspard Music studiju  u Beogradu, a produkciju potpisuje Caspar Wijnberg.

Setlistu su nastavili, pretpostavljam, novom pjesmom "Godinu dana" koja ima pomalo jeziv početak, a i početak pjesme "Strah" je poput nekog horora, da što vjernije prikaže pakao u kojem se pronađe pojedinac kojeg muče problemi prikazani stihovima: "Ništa ne stižem. Ništa ne postižem. Podeljena ličnost. Ništa ne stižem... Ide ko zna gde. Stiže ko zna gde. Izgubljena bliskost. Ide ko zna gde." Određene sfere ljudskog života ispaštaju u utrci s vremenom. Nežni Dalibor nas pjesmom "Savest" tješi da bez obzira na propuste, barem imamo savjest da nas grize. Za to vrijeme, gitarom miluju utabane moždane puteve slušatelja poput dobro nam poznatog Paranoičnog androida Radioheada, a glasnim šapatima unose popriličan nemir koji samo nemirna savjest u nama može izazvati.

Pjesma "Atom" odskače svojom laganijom melodijom, ali se razvija u bučne distorzije do samog kraja - kada se Davor izdvaja svojim klavijaturama. Zatvorite li oči, melodija se preslika u igru protona i elektrona zbog čega je publika vjerojatno na trenutke i zatvarala oči, a možda je to bilo i zbog prejake rasvjete koja se od disko kugle odbijala na gitare članova benda i refklektirala natrag u publiku. "Stanje budućnosti" je u trenutku preokreta ritma i melodije u drugom dijelu natjerala sve prisutne da se hipnotizirano njišu. Taj cover grupe Trans AM, našao se i na kompilaciji "Pesme ispod pokrivača" POP Depresije.

"Razglednica" nas je stihovima pokušala trgnuti iz kolotečine i podilaženja svijetu. Tematika se nastavila u idućoj, bržoj pjesmi "Ti si sam" koja tjera na ples poput pjesama "Disorder" ili "Digital" grupe Joy Division. Minimalistički stihovi pogađaju srž: "Fade in, i ti si tu, dobijaš i probijaš svoj dug svetu, svetu koji je pun nametnutih stvari". U posljednje vrijeme, Splićani su sramežljivi. Rijetkost je da se opuste na koncertima i rasplešu u prvim redovima. Izgleda da je to Nežnom Daliboru pošlo za rukom pa su, u drugom dijelu koncerta, prazninu na plesnom podiju naizmjence punili fanovi ozarenih lica kada bi na red došla njihova najdraža pjesma. A bilo ih je mnogo. Muške ljubavi i grljenja nije nedostajalo. Službeni dio koncerta je završio kad je publika bila na vrhuncu uzbuđenosti i ovacijama su dozvali bend na bis.

Za Uskrs, Ivica je Splićane odlučio počastiti jednom novom, prvomajskom pjesmom, a i ostatak benda mu se priključio na bini. Naprezao se pri pozivanju ljudi na zajedništvo, a sve je to skupa budilo melankolične osjećaje koje pobude Jura Stublić i Film svojim pjesmama.

Odsvirali su još nekoliko melankoličnih pjesama inspiriranih devedesetima koje su raspametile fanove kao što je to učinila pjesma o prijateljstvu, "Značajan događaj".

Postoji jedan nizozemski izraz koji bi savršeno  mogao opisati ugođaj na ovom koncertu, a to je gezellig. Prijevodom bi se izgubilo značenje ovog izraza, kao što se pri pokušaju opisivanja ovog koncerta gubi toplina koju u prsima izazivaju note Nežnog Dalibora. To otprilike znači ugodan, odnosno nešto poput riječi cosy na engleskom jeziku, ali puno više od toga. Gotovo je nevjerojatno da uz mnogobrojne distorzije, specijalne efekte te često gnjevne vokale uspijevaju u tome.

Hit "Samo magli" i posljednja pjesma “Sve biće u redu”, svojom su energijom prožele masu. Bilo je divno osjetiti ovakvu ljubav benda i publike te biti svjedokom rađanja novih fanova u Splitu.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.