Koncerti

Đutko i Plodovi zemlje predstavili album u dvorištu Medike - a vidi ih sad!

Đutko i Plodovi zemlje predstavili album u dvorištu Medike - a vidi ih sad!

Dvorište je Medike prošloga petka bilo ispunjeno mirisom sela, rakije i jako puno endorfina. Za to su bili zaslužni Đutko i Plodovi zemlje koji su napokon uhvatili priliku za promoviranje albuma ''Slušaj mala!''.

Kao što su i sami rekli, album je to za čišćenje od negativne energije pa se može reći kako je ovaj koncert bio jedno uistinu katarzično iskustvo. Đutko je spojio tradicionalne elemente ličke glazbe i kulture, u kojoj pronalazi najveći izvor inspiracije, s melankolijom i to mu je, na sreću, uspjelo. S tim je bila usklađena i kostimografija benda – bijele košulje, ili kako su i sami obećali – skidanje u potkošulje i prsluci koji su odavali činjenicu da je njima baš stalo i da je trud ipak uložen, bez obzira na njihovu opuštenost i sklonost ironiji.

Uvertira je u koncert bila snimka koja se uklapa u Đutkov brend, a koja ''na lički način'' objašnjava situaciju i približava nam lički mentalitet. Bila je to prikladna podloga za koncert koji slijedi. Ugodno je popunjen prostor Medike uzvicima odobravanja pozdravio zvuke takozvanog agro popa, ali i sve ono što se događalo između. A bilo je svega, od Thompsona, ličke tradicionalne glazbe, Vesne Pisarović, E.T.-ja i pokojeg kola. Sve je to bilo toliko random da je svako ,,Čekaj, šta?!'' pitanje bilo uzalud postavljati, a na kraju je sve imalo savršenog smisla. Komunikacija je benda i publike čitav koncert bila toliko prijateljski nastrojena da smo se u nekom trenutku svi osjećali kao članovi neke seoske zajednice, i to usred Zagreba. Bend je stvarno odlično zvučao uživo s opakim intrumentalima i Đutkovim tekstovima s kojima se mnogi mogu poistovijetiti, a koji istovremeno na duhovit i uzbudljiv način zacjeljuju srca.

Iznenađujuće dobri riffovi održavali su zvuk nešto žešćim, a meki zvuci sintisajzera omogućili su da Đutkov glas zvuči melankolično i pridali mu značajke synth popa. Najmoćnije je na sceni ipak izgledala bubnjarka Laura koja je ukrala srca svih prisutnih. Snažno je i samouvjereno vladala scenom i održavala energiju čitavog benda te svojim glasom pružala podršku Đutku. ''Svila'', ''Terase'' i ''Jedna prilika'' pokazale su njihovu mekšu i iskrenu stranu, a najviše je iznenadila šutka koju je potaknula pjesma ''Lika to je ta spika''. Ova je pjesma inducirala životinjske instinkte i priuštila prizor za koji je zapravo teško reći da ga nismo očekivali. Tako smo u tom trenutku vidjeli gitarista koji se, sad već samo u gaćama, baca po mosh pitu, a oko njega i poludjela publika jer je Lika očito ta spika. Ranije nam je u intervjuu Đutko otkrio da mu je san derati se ,,AAaaAaAaAaaAAA'' pa da publika to za njim zborski ponavlja, a sada mu je i taj san ostvaren. A prodao je i pjezdu (rakiju, jel).

Potrudili su se, ali su istovremeno bili i spontani, što je u ovom slučaju bila dobitna kombinacija. Iskreno, ovaj sam koncert iščekivala s velikom znatiželjom, i jako sam sretna što sam vjerovala da će oni to razvalit'. I jesu. S obzirom na sve okolnosti, ovo nam je bilo potrebno. Svima. Đutko i Plodovi zemlje na odličan su način promovirali svoj debitantski album i afirmirali svoj agro pop.