Intervju

Đutko i Plodovi zemlje: „'Slušaj mala!' album je čišćenje od negativne energije

Đutko i Plodovi zemlje: „'Slušaj mala!' album je čišćenje od negativne energije

Đutko i Plodovi zemlje ime je agro etno turbo pop benda čiji su članovi Tomislav Đudarić (vokal, gitara, sintisajzer), Borna Jambrošić (bas gitara), Marko Pernarčić (bas gitara, sintisajzer), Vjeran Šunjić (gitara) i Laura Tandarić (bubnjevi, vokal). Svoj su debitantski album ''Slušaj mala!'' objavili u veljači 2020. godine, a ovoga će ga petka, 4. rujna, napokon promovirati i u Zagrebu, u dvorištu Medike. Ususret koncertu našli smo se s Đutkom i njegovim Plodovima, a oni su nam, osim načina za rješavanje boli u srcu i recepta za hit, otkrili i kakva se to žurka sprema u petak.

Za početak, kako biste publici predstavili i opisali Đutka i Plodove zemlje?

Đutko: Đutko i Plodovi zemlje bend je iz Zagreba koji svira turbo etno muziku i voli puno…a ne znam ja to.

Laura: Pretpostavljam da mi stvarno ne sviramo turbo etno glazbu jer je to turbo folk, Đutko, mi sviramo agro pop, jer si ti novopečeni princ agronomije. Ja bih rekla da u Đutkovoj glazbi ima za svakoga ponešto, ima tu malo i tog nekog turbo etno popa, kako on to voli reći, ali ima i dosta melankolije. Đutko je zapravo jedan tužni mačak. Ima tu i primjesa synth popa, to je danas dosta in, a nama je primarno cilj svirati ono što vole mladi jer, znate, to se onda može prodati. (smijeh)

Đutko: Đutko i Plodovi zemlje jedan su predivan bend, koji će se svidjeti nekad i djeci, a nekad i odraslima.

 

Đutko, ti se inače predstavljaš kao ''dobro poznata ličnost na alternativnoj glazbenoj sceni''. Možeš li nam opisati svoj glazbeni put?

Đutko: Pa ne predstavljam ja sebe tako, nego me tako predstavlja PR. Nisam ja to pisao, to su pisali stručnjaci za PR koji znaju kako prodati mene. To je napisao naš vrhovni vođa Bojan Bojkov aka (kak' se to moderno kaže u narodu) menadžer i vođa, odnosno duhovni vođa. Šta god te zanima, pitaš Bojana, on zna. A moj glazbeni put… Počeo sam u tamburašima u Voloderu, svirao sam i u folkloru tri godine, proputovali smo Hrvatsku, Bosnu, Sloveniju, u Srbiji nismo bili. Onda sam otkrio rock'n'roll pa sam svirao covere. Zatim sam oktrio Vlastu Popić i Repetitor pa sam svirao indie noise rock par godina u bendu Rusti. Onda sam otkrio da se volim šaliti i da volim biti ciničan pa sam bio solo autor, anti-kantautor Clouie. Tako sam proputovao pola Balkana, pa sam opet nastavio s Rustijem. Bio sam i u Svemirku malo vremena, a onda sam osnovao sebe – Đutka. To je to!

 

Kako su se okupili Plodovi zemlje?

Đutko: Plodovi zemlje – to je bio put od trnja do ulice, odnosno do sokaka. Bilo je tu puno raznih ljudi, svirao bi ovaj, svirao bi onaj, pa se održe jedna, dvije probe, pa on više neće, pa mu se ne da, pa nema para u tome (još). E, onda sam ja vidio Lauru kako svira i pitao ju ,,Laura, oš svirat'?'' i ona rekla ,,More!''. Bornu sam znao već od prije, i ja njega pitao ,,Oš ti svirat?'' i on rekao ,,More!''.

Borna: Al' ja mu nisam bio prvi izbor, samo nek se zna!

Laura: E, ni ja isto!

Đutko: Nisam ja kriv zbog toga, krivi su drugi ljudi, ja sam dobar. Prije toga sam našao Vjeku, kad sam bio u Križu, na božićnoj priredbi folklora i limene glazbe. Vidio sam ga s balkona kriškog pučkog doma. Gledam ja momak lijep, zgodan. I nekako mi blješti u očima. On je znao tko sam ja, čak se i po selima u Moslavini znalo. I pitao ga ,,Jel bi ti svirao trubu?'' i on rekao ,,More!''. Probali mi trubu, nije dugo svirao. Onda sam trebao gitarista, i pitao ga, i on rekao ,,More!''.

Vjeran: To je bilo za Clouieja još.

Đutko: Da, da! Marko Pernarčić Thompson i ja se znamo već četiri godine, to je puno godina. On dobro svira bas gitaru, a išao je i u glazbenu školu klavira. Ja njega pitao ,,Oš ti svirat'?'' i on rekao ,,More!''. Tako su nastali Plodovi zemlje!

 

 

Gdje pronalazite inspiraciju? Jesu li vaše pjesme fikcija ili su inspirirane stvarnim događajima?

Đutko: Evo, s obzirom na to da sam ja autor tekstova i muzike, ja ću reći. Inspiraciju pronalazim u…

Borna: U određenim ženama.

Đutko: U mnoštvu žena, zapravo. U mnoštvu žena, događaja sa sela i događaja iz grada. I posebno pronalazim inspiraciju na YouTube-u. Ponekad gledam kanal koji se zove Loki Tv i kanal KUD Bleke i Konji. Tamo nađem puno inspiracije, totalno sam se našao u tome. Ja k'o da sam iz Like ili iz Zadra. I Hercegovine i Bosne, a nekad iz Zagorja i Slavonije. Osjećam se kao da trenutno živim na svim tim mjestima, na cijelom tom korpusu Hrvatske.

Borna: A nisi ponosan što si iz Moslavine?

Đutko: Na ovo potpitanje odgovaram diplomatski – jesam!

 

Što je potrebno da bend bude agro pop?

Vjeran: Termin ''agro pop'' nastao je slučajno u Voloderu zbog spota za ''Prekasno''.

Marko: Potrebno je gajiti ljubav prema selu.

Laura: Traktori, prsluci i Tomosi.

Vjeran: Ako imamo recimo stage, i samo lampe, to će onda biti lampa pop. Bitan je samo PR.

Borna: Bitna je ganga.

Đutko: Agro pop je nešto kao što je nu metal ili turbo folk ili post-rock pop ili takve pizdarije. Naziv nastaje da bi se opisalo nešto što je novo. Možda ide k tome da bude filozofsko pitanje, ali to je zapravo samo marketinški trik.

 

Rekao si da tvoje pjesme sadrže dozu autoironije kojom podčinjavaš svoje demone. Koji su to demoni? (smijeh)

Đutko: Demoni su žene, Hrvatska i Balkan. Demoni zbog kojih budeš tužan dok se s njima ne počneš šaliti. Onda budeš kao tužni kauboj. Ideš okolo, cmizdriš i plačeš ,,Joj, kako je teško u ovoj državi! Joj kako ne valja ovo, kako ne valja ono!'', ali se onda počneš smijati tome i bude ti najbolje na svijetu. Nešto kao vrhunsko dno, kao užasno je, najgore je, zima je, sranje, ali mi se osjećamo najbolje!

 

Vaš se debitantski album zove ''Slušaj mala!''. Što bi to ''mala'' trebala čuti?

Đutko: Mala bi trebala čuti ono što kažem u tekstu prve pjesme: ,,Slušaj mala, šta ć' ti reć'!''. Ono što ja govorim maloj, odnosno što bilo tko govori maloj, a može to biti iznad ovih rodnih određenja, može to i neka cura reći momku: ,,Slušaj, mali!''. Može se to i preimenovat', ovako i onako. To je album o ljubavi. Ljubav uglavnom završi loše, ako to nije prava ljubav.

 

Jel to iz iskustva ili?

Đutko: Da, da. Da bi se ti riješio te boli u svome srcu, kažeš njoj: ,,Slušaj, mala!''. Tako nekako izbacuješ tu negativnu energiju. To nije onaj klasični balkanski mentalitet i kao da kažeš maloj: ,,Slušaj mala, moraš pomest' i ručak mora bit' gotov kad dođem s posla!'', nego više metafizički ,,Slušaj, mala!''. Može ta mala biti ova ili ona, a možda ne mora ni postojati, ali ti moraš sebe izraziti kroz to, da izbaciš to negativno u sebi i da se pročistiš! Ako kiša pada, kažeš ,,Slušaj, kišo!'' (smijeh), puše vjetar: ,,Slušaj, vjetre'', a ako padaju granate: ,,Stani, rate!''. Tako rješavaš sebe negativnih emocija i čistiš se. Zapravo je ''Slušaj mala!'' album za čišćenje od negativne energije.

 

Nedavno ste u Voloderu snimali spot za ''Svilu''. Možete li nam otkriti kada izlazi i što možemo očekivati?

Đutko: Eee, sad smo baš bili u Puli, u umjetničkoj rezidenciji Valbandon, pa je bio glavni idejotvorac Dario Tošić. Perspektivan, mladi momak, snimatelj, snima okolo spotove. Malo smo pričali o spotu, pa smo dali neke nove konture. Tražimo neku zgodnu djevojku za spot. Zgodne djevojke, javite se!

Laura: Mene si dosta eksploatirao. Glumila sam pevaljku koja je zaljubljena u tebe, glumila sam susjedu koja je zaljubljena u tebe. Daj, molim te da nisam uvijek tako patnički nastrojena. (smijeh)

Đutko: Napravit ćemo spot u kojem ja patim za tobom, ne brini se. A spot za ''Svilu'' će uskoro!

 

 

Na albumu su sudjelovali neki gosti poput Mary May, Tandija i Bojana iz Svemirka, Luke Šipetića…S kim biste htjeli surađivati u budućnosti?

Laura: Ja bih htjela surađivati sa Željkom Bebekom. A može i Bregović, ajde.

Borna: Ja samo želim svirat'.

Đutko: Ja bih htio surađivat s Hankom Paldum i Rambom Amadeusom, ali on bi se uplašio. On sad svira jazz. Slušao sam ja prije njegove prve albume, da sad svira muziku kao na prvim albumima, htio bih s njim, ali je sad previše otišao u klape i te neke fine stvari, nismo mi još na tome. (razmišlja) Ja bih prvo htio surađivati sam sa sobom!

 

Koji su vaši glazbeni uzori i što inače slušate?

Đutko: Moj glazbeni uzor je moj pokojni deda. On je svirao još ’71./’72. na češlju užičko kolo. Zato sam prvenstveno ubacio užičko kolo u pjesmu ''Lika to je ta spika'' i to je posveta mom pokojnom dedi kojeg nisam nikad upoznao. Umro je dosta godina prije nego što sam se rodio.

Laura: Nemam nikakve glazbene uzore, nekako to sve ide iz mene same. Iako u zadnje vrijeme dosta slušam bendove poput Nine Inch Nailsa koji me dosta eklektično inspiriraju u glazbi koju radim solo van Đutka. Načelno, volim sve žanrove, synth pop, tipa Depeche Mode, volim ex-yu a la Bijelo dugme, EKV. Najviše volim rock i psihodeliju, ali imam dosta guilty pleasuresa. Mislim da nema smisla ograničavati se, već treba iz svih žanrova crpiti nešto i na taj način stvarati nešto svoje.

Marko: Ja volim psy trance.

Đutko: Pardon, moj je glazbeni uzor i veliki Beđa 303. Ima jako lijepe pjesme. Osim toga, jako volim slušat' Hali Gali Halid, jedan odličan bend iz Vinkovaca. Također volim slušat' Lepu Brenu i Rokere s Moravu, imam ih i na ploči. Volim i tradicionalnu glazbu sa svih predjela naše države.

Borna: Za mene samo tvrdi metal.

Vjeran: A ne znam.

 

Kakvi su vam planovi za budućnost, imate li neki određeni cilj koji biste željeli ostvariti?

Đutko: Želimo doći na neki stadion i svi se zborski derat': ,,AAaaAaAaAaaAAA'', i onda to publika ponavlja. To nam je jedan od glavnih ciljeva, a osim toga želimo da prođe korona i da bude sve kao prije.

Borna: Želimo završiti faks.

Laura: Želimo živjeti od glazbe.

Đutko: Ako je to ikako moguće nek' se javi netko tko nam hoće financirat' življenje od muzike.

 

Nedavno ste nastupali na Tabor Film Festivalu i na Open Njiva Festivalu. I, kako je bilo?

Laura: Bilo je izrazito nepredvidljivo. Naime, imam neki osjećaj da je bolje da se ništa ne dogovaramo jer sve ispadne totalno…bolje, još ekstremnije. Uvijek su tu nekakva iznenađenja. Ponekad sumnjam da nama neki članovi rade nešto iza leđa pa se dogovore bez da mi ostali znamo neke stvari.

Borna: Najgore je kad imamo veliki razmak između tonske i svirke, onda je najveći izazov održati sebe, ali još veći je izazov održati Đutka pametnim. Gotovo nemoguće. Ali, uvijek nekako dobro ispadne. Vidjet ćemo kako će biti u petak. Dođite u petak!

Đutko: Na Tabor Film Festivalu je bilo odlično. Jako su nam puno pljeskali, jako su nam se puno smijali jer smo jako smiješni. Toliko smo smiješni, da smo smiiješni i sami sebi. (smijeh) Kad samog sebe nasmiješ, možda je bolje nego kad nasmiješ sve ostale. Njiva Festival nam je totalno razbucao um. Otišli smo u sfere starih Ličana koji su prije tristo godina radili prela i svađali se koja je žena bila bolja. Sad ćemo vidjeti hoće li fina zagrebačka publika to moći progutati i biti sretna zbog toga.

 

Imate li tremu prije nastupa i kako je se rješavate?

Borna: Nemamo tremu, samo smo uvijek jako uzbuđeni. Ne bojimo se zapravo jer ne možemo pogriješiti, nema krivo odsviranog.

Đutko: Mi smo svi jako iskusni muzičari, to mi nemamo, to smo mi prebolili još davnih dana, kad smo bili mladi. Više nismo tako mladi, ali pravimo se da smo mladi i dalje.

 

Koja je, po vašem mišljenju, formula za hit?

Đutko: Prvo, malo razmisliš. Ja hoću pjesmu takvu i takvu, da bude hit. Napišeš neki tekst koji raja s Balkana može osjetiti. Nešto što se događa svim ljudima. (Možda bih ja ovo trebao naplaćivati.) Kako se zapravo radi hit? Popije se četiri tople pive i uzme se jedna hladna žena koja te ostavi, i evo ti hitova!

 

U petak, 4. rujna, napokon promovirate album u Zagrebu, u dvorištu Medike. Pripremate li nešto posebno? Za kraj nam najavite koncert!

Laura: Dođite, ja ću se skinut' u potkošulju!

Borna: Dođite, i ja ću se skinut' u potkošulju!

Đutko: Dođite u petak i bit će pjezde. Imamo jedan specijalni merch, rakijicu jednu jako finu koja se zove pijezda. To nije vagina, to je rakija pijezda. Dođite probati pijezdu, bit će po promotivnim cijenama. Imat će i poruku na boci, ne treba vam više ona jako popularna voda koja ima poruke na boci. Ovo je nova dimenzija. Bolje da imaš pijezdu, nego da je nemaš! Dođite osjetiti miris sela u noći!

Vjeran: Dođite!