Koncerti

The Cookers oduševili ljubitelje jazz glazbe

The Cookers oduševili ljubitelje jazz glazbe

Sinoć su u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa ljubitelji jazza imali prilike uživati u zvucima sastava the Cookers. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u sklopu manifestacije Jazz.hr

Godine iskustva, impresivne glazbene vještine i ta neka čvrsta spona koja drži članove benda na okupu već gotovo desetak godina, donijeli su Cookersima status jednog od najboljih sastava na trenutnoj jazz sceni. U opravdanost tog statusa mogli su se uvjeriti brojni ljubitelji ove vrste glazbe na sinoćnjem koncertu na kojem se doslovno tražila stolica više, a mnogi su čak dvosatni koncert odstajali naslonjeni na zidove dvorane.

Koncert je počeo u zakazano vrijeme s predstavljanjem članova benda. Nažalost, pijanist George Cabels nije mogao nastupiti zbog bolesti pa ga je zamijenio Talijan Antonio Farao, za kojeg je, vjerujem, bila to iznimna čast. Naziv prve skladbe koju su izveli odgovara ujedno i nazivu posljednjeg albuma “The Call of the Wild and Peaceful Heart”. Ovdje Billy Harper naizgled tako lako izvodi svoj solo da dobijete dojam da to može svatko, ali istina je drugačija. To može samo Harper i još može učiniti da to izgleda lako. Odmah u prvoj skladbi dokazao se i mladi Farao sa svojom klavirskom cadenzom kojom je utro put puhačkim dionicama, ali i pokazao publici da je dostojna zamjena te da se mogu nadati jednom krasnom koncertu.
Nakon dvadesetominutnog “poziva divljeg i spokojnog srca” David Weiss pozdravio je publiku i najavio sljedeću skladbu, “The Peacemaker”. Ovdje nam je svoj prvi solo izveo Cecil Mcbee na kontrabasu, a između instrumentalnih nadmetanja ubacivale su se krasne puhačke dionice u kojima se ponavljala tema u nekoliko varijacija. Nakon toga je uslijedila skladba “Croquet Ballet” koju je napisao Billy Haper i na kojoj je ponovno pokazao svoje vještine na saksofonu i izvukao veliki pljesak iz publike.

Osobno me se najviše dojmila krasna jazz balada “If One Could Only See” koja je ponovno došla iz notnog pera Billyija Harpera. Ranjiva, ali nepokolebljiva melodija počela se razvijati već od samog klavirskog uvoda pa sve do trubine solo dionice koju je odsvirao Eddie Henderson. Jučer smo mogli čuti još i blues skladbu “Slippin’ and Slidin” koju je napisao Cecil McBee, te za sam kraj skladbu Freddiea Hubbarda “The Core” na kojoj je bubnjarski solo oduševio sve u publici.

The Cookersi su se odazvali bisu i izveli nam još jednu Harperovu skladbu “Priestess”. Bio je to i više nego savršen završetak sinoćnje glazbene večeri, a velik pljesak i zvižduci bili su potvrda da je publike uživala u onome što su nam Cookersi pružili. Ostaje nam samo da se zahvalimo organizatorima i da se nadamo još nekoj jazz čaroliji.