Intervju

Ivana Kindl:

Ivana Kindl: "Ne kalkuliram, pustila sam da se dogodi!"

Ivana Kindl, jedna od naših najcijenjenijih kantautorica nedavno je albumom "Put Ka Sebi" okrunila dvadeset godina bogate karijere, godinu je zappočela nominacijama i priznanjima, a ovom prigodom s Ivanom smo porazgovarali o karijeri, planovima i raznim zanimljivostima.

Nedavno objavljenim albumom „Put Ka Sebi“ okrunila si 20 godina diskografske karijere, a izdanje je zapravo kolekcija singlova koji su obilježili značajan period tvog glazbenog djelovanja. Uživo si pak sve predstavila na koncertnoj promociji u Saxu. Možeš li za čitatelje Sound Reporta napisati kratku 'recenziju' iz perspektive na pozornici – kakvi su dojmovi i emocije? 

Lijepo se poklopilo da na 20. obljetnicu karijere izdam peti studijski album 'Put ka sebi'. Uz veliku podršku izdavača Universal Hrvatska koji je organizirao promociju u Saxu! dogodila se prekrasna večer uz drage ljude, publiku i medije. Kako je album kolekcija singlova mnogi su već znali većinu pjesama i bili su veliki dio benda i mene, energetski i emotivno smo se ispunili i bila je to večer za pamćenje. Osim pjesama s albuma izvela sam i neke starije pjesme koje moja publika voli poput „Utjehe“, meni omiljene „Nisi sam“, „Superjaku“ s početka karijere. Kako volim grupu Majke i EKV, izveli smo i njihove pjesme kao iznenađenje i super je ispalo.

Pjesme na albumu nisu poredane kronološki kako si ih objavljivala? Je li bilo teško odabrati redoslijed pjesama i uklopiti ih u smislenu cjelinu? 

Nije bilo teško poredati pjesme, krenula sam od pjesama bržeg tempa, u sredini albuma su laganije stvari i nakon njih kreću opet pjesme bržeg ritma. Za kraj albuma idealna je bila organska funk pjesma „Najbolje“ koju je moj bend odsvirao i odlično je zaokružila album.

Postoje motivi koji se protežu gotovo kroz cijeli album, je li to sve unaprijed planirano ili si – pustila da se dogodi? 

Ne kalkuliram, pustila sam da se dogodi. Prolazila sam veliku psihofizičku promjenu i to pretočila u pjesme. Volim pjesme s autobiografskim elementima, dobro dođu terapeutski, a i mojim pratiteljima se sviđa taj pomak.

Imaš li omiljene pjesme s albuma? Neku koja ti je posebno prirasla srcu? 

Sve pjesme su mi naravno drage i bitne, ali ipak ima onih na koje se i sama naježim kad ih slušam, a to su „Ima nade”, „Pusti da se dogodi” i „Netko ko me čuva”.

Čuli smo i za priču s mačkom koji je bio 'stručni žiri' prilikom skladanja nekih pjesama.  Misliš li da i životinje imaju različite glazbene ukuse?

Životinje reagiraju na vibracije, svaka zapravo različito reagira. Mačak Muki najviše je volio prošetavati po klavijaturama kad bi se radilo i znao je baš fora harme stiskati. Njega je to baš privlačilo, dok su drugu mačku više privlačila gitara i žice. Mačke ne vole visoke tonove i svaki put kad se upjevavam letaju po stanu jer ih iritira, no zato obožavaju nisku frekvu i čim čuju tepanje s dubljim glasom predu i paše im.

Kad smo kad Mukija, napisala si i singl posvećen ljubimcima, ali ipak nije našao mjesto na albumu?

Pokojni mačak Woody dobio je svoju pjesmu prije 10 godina dok sam još bila u Menartu. Na inicijativu diskografa Universal Hrvatska snimila sam prije 3 godine božićnu pjesmu koju sam posvetila napuštenim macama i psima. To je bio projekt odvojen od albuma.

Pored albuma i koncertne promocije, ako se osvrnemo samo na ovu godinu - počela ti je nizom dobrih vijesti: tu su Music Pub za pjevačicu godine i dvije nominacije za nagradu za Porin. Jesi li se nadala tome svemu?

Početak godine me ugodno iznenadio svakako. Počelo je s nagradom “Tereza” za najbolju pjevačicu i iako je Turki bio tajnovit dok mi nije uručio nagradu, predosjetila sam da bi se to moglo dogoditi. Što se Porina tiče očekivala, sam nominaciju za duet s Ericom, a nominaciju za najbolju vokalnu izvedbu ne, pa sam se baš razveselila.

Kreće i nova sezona „Zvijezde pjevaju“. Čini se da si s novim plesnim partnerom jako dobro kliknula, što publika može očekivati? 

S novim pjevačkim partnerom sam brzo kliknula jer se zbilja kužimo. Boris Banović aka Fashion guru nikad do sad nije imao pjevačkog iskustva, potpuni je amater i veliki mu je to izazov. Zasad se najviše borimo s tremom jer zbilja nije lako stati i pjevati uživo pred publiku u prime timeu bez ikakvog iskustva. Bit će zabavno i zanimljivo, veselim se početku showa.

I uobičajeno za zaključiti razgovor u dobrom tonu - kakvi su planovi za nastavak godine? 

Planovi za godinu su nastupi, duet s jednom našom glazbenom legendom, a pred kraj ljeta stiže nova pjesma s novim producentom. Eric je moj novi suradnik i producent i veselim se suradnji s njim.

 

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni