Koncerti

Centenarij, Tolliver i Town Hall

Centenarij, Tolliver i Town Hall

Bilo je vruće. Bilo je vatreno. Bilo je cool. I ne cool kao „kul“. Cool kao jazz. Muzička akademija ugostila je jazz legendu Charlesa Tollivera koji je ovim nastupom obilježio stotu obljetnicu rođendana Theloniousa Monka. Što se tiče samog koncerta, nije nam bilo nimalo dosadno.

Inače je projekt prvi put zaživio 2009. povodom pedesete godišnjice Monkovog remek-djela „The Thelonious Monk Orchestra at Town Hall“. Zanimljiv je po tome što se radi o rekonstrukciji na temelju vinilne ploče budući da su originalne partiture odavno izgubljene. A rekonstrukcija je itekako podsjetila na minule dane Town Halla.

foto: Charles Tolliver Tentet, credit: Zvonimir Bregeš

Kao zagrijavanje nastupio je Hrvoje Galler na klaviru s vrlo poletnom dinamikom i spretnošću, a ubrzo su mu se pridružili Ivar Roban Križić i Janko Novoselić na kontrabasu, odnosno bubnjevima u daljnjoj rekonstrukciji. Da nije sve tako jednostavno, vođa benda Saša Nestorović saksofonom je malo zakomplicirao stvari pa je njegovo i Gallerovo nadmetanje dodatno podignulo atmosferu. Bitno je napomenuti da su sva tri uvodna komada izvorno izvedena u Town Hallu, ali nisu završila na originalnoj snimci. Ta je nepravda nasreću napokon ispravljena.

Charles Tolliver Tentetfoto: Charles Tolliver Tentet, credit: Zvonimir Bregeš

Nakon tog kratkog, ali slatkog uvoda ušao je ostatak benda, a na kraju glavna spona s originalnim američkim jazzom, Charles Tolliver glavom o bradom. Što je dalje uslijedilo? Kad je krenuo „Thelonious“ itekako su zapalili dvoranu i oduševili publiku, dok nam je „Monk's Mood“ pružio par odličnih solaža na tubi, trombonu i saksofonima. I sve to u laganoj, skoro klupskoj atmosferi. Tko se ne bi kraj takve izvedbe uvalio u svoje (vrlo udobno) sjedalo i „kulirao“ dok majstori rade svoje? Tu i tamo je bilo usporavanja u lagani salonski štih da bi ponovno raspalili još žešće i glasnije. Valja istaknuti i odličnu dinamiku „Little Rootie Tootie“ koja je žarila i palila na sredini kao i na kraju koncerta kao primjer odličnog i nenametljivog bisa.

Charles Tolliver Tentetfoto: Charles Tolliver Tentet, credit: Zvonimir Bregeš

Nema poante puno filozofirati o samim skladbama i analizirati pojedinačne izvedbe. Dovoljno je reći da je cijeli tentet bio izvrstan, kao i Tolliver sa svojim kratkim egzibicijama na trubi. Prisustvovati takvom projektu bio je pravi doživljaj. Čist je užitak, a i privilegija slušati izvedbu pravih glazbenika, pod vodstvom legende, svirajući stvari još jedne legende. Zašto su legende? Još se pitate?

 

Galeriju fotografija s koncerta pogledajte OVDJE.

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."