Koncerti

''Imam je! Imam! Šumu lijepih riječi!''

''Imam je! Imam! Šumu lijepih riječi!''

U petak navečer, 19.veljače, u splitskom klubu Judino Drvo nastupio je zagrebačko-labinski psihodelični bend Pridjevi.

Zanimljivo je da su prije godinu dana prvi put nastupili uživo i to baš u gradu pod Marjanom. Tada je bilo zanimljivo slušati kako ova neobična šestorka izvodi svoj istoimeni album koji je osvojio hrvatsku javnost, glazbene kritičare i svijet prije nego li je uopće počela nastupati. Labinski glazbenik, Dino Santaleza, osnovao je Pridjeve 2013. godine s kantautoricama Ninom Romić i Ivanom Picek. Trio od "dvije vile" na vokalima i Dina na gitari se proširio tako da su novi članovi benda postali Ivan Levi Levačić (bubnjevi) i Erol Zejnilović (bas) te Andrija Santro (klavijature). Oni su zaslužni za činjenicu da je album "Pridjevi" bolji na koncertima nego li u digitalnom izdanju. 
Ivana Picek se prošle godine u Splitu doimala sramežljivom i na neki način pala u drugi plan uz dominantniju Ninu Romić. Ovog petka, to nije bio slučaj. Bend je nastupio bez Nine, a Picek je pokazala da može biti frontžena' te je u vokalnoj sinergiji s Dinom Santalezom uvela publiku u divnu večer.
Judino drvo je okupilo stotinjak znatiželjnika i fanova. Koncert je počeo sat kasnije od planiranog i trajao preko sat vremena. Uzevši u obzir da album traje pola sata, može se zaključiti da je bend poprilično sklon improvizaciji na svojim nastupima.

Melankoličnom  pjesmom "Ubila sam cvijet" su otvorili koncert. Na početku su se lošije razumjeli vokali, ali to nije omelo prisutne da uživaju u melodijama koje su same po sebi dovoljne da dopuste Pridjevima da ih povedu u svoj svijet. Ozvučenje se popravilo već sljedećom pjesmom "Kantarion (ili gospina trava)". Mračni klub uz reflektore u bojama je svakako doprinio, ionako mističnoj, atmosferi.
Pjesma "Tužna" nagnala je prisutne na sjetno ljuljuškanje, dok "Ako je" osvaja na prvo slušanje i stvara osjećaj lebdenja između sna i jave. Inspirirana je naslovnicom albuma, kao i pjesma ''Svijet na dlanu''. Zapravo, cijeli album je inspiriran tom naslovnicom - tvrdi Dino Santaleza.
Pjesma "On je jesen" je svojom jednostavnošću dotakla mnoge. Kemija benda se najviše osjetila u pjesmi "Lucifer i ja" kad su Erol i Dino, okrenuti jedno prema drugom, skladno svirali bas i gitaru. Nakon toga, "Pjesma o drveću" je, asocirajući na "Vanilla sky" Paul McCartneyja, unijela mir, ali i povukla u još dublju psihodeliju.

Regularni dio koncerta je zaključen pjesmom "Požuri polako" koja klavijaturama na početku pjesme odskače od ostatka albuma.

Splitskoj publici nije bila dovoljna set lista koja se sastojala 9 pjesama, odnosno cijelog albuma i pozvala je bend na bis. Dino Santaleza je izašao na binu sam sa svojom gitarom i zaintrigirao slušatelje pjesmom na nekom neobičnom jeziku za koju se ispostavilo da je na labinskom dijalektu. To je pjesma "Kamamila i kafe" njegovog starog benda East Ra. Kako je to izgledalo, možete vidjeti na snimci.

Dino je pozvao ostatak benda da ponovno odsviraju "Ako je", ali se na oduševljenje publike pjesma nastavila u desetominutnu improvizaciju muških članova benda. Za to vrijeme, Picek je sjedila na podu u transu kao hipnotizirana. Ustala se za kraj da se "Pjesmom o drveću" i  stihovima ''Imam je! imam! Šumu lijepih riječi!'' oprosti od publike. Bez obzira što su se Pridjevi ovog puta snašli bez drugog ženskog vokala, izgubili su određenu čar dvije žene na pozornici s kamenim čakrama na "trećem oku". Nešto čarobno je bilo u njihovoj vokalnoj rezonanciji - tako da se nadam da će se Nina što prije pridružiti svom bendu. Pridjevi su uspjeli iznova oduševiti stare i steći nove fanove, koji imaju šumu lijepih riječi o ovom avangardnom bendu, sudeći po zadovoljnim komentarima koji su se mogli čuti u žamoru publike nakon koncerta.

Ana Patrlj
Ana Patrlj

Fashion only lasts a little while, but an open mind is always in style.