Koncerti

  Hozier na INmusic festivalu – too sweet!

photo: Hozier, credit: Patricija Flikač

Hozier na INmusic festivalu – too sweet!

Udarni termin na glavnoj pozornici drugog dana INmusic festivala bio je rezerviran za irsku senzaciju Hoziera! Hozieru je to ujedno bio i premijerni nastup u Hrvatskoj, a prema onome čemu smo sinoć svjedočili, bio bi grijeh da bude zadnji!

Drugog dana INmusic festivala dočekalo nas je klasično lipanjsko vrijeme, red kiše, red sunca, sve je to okej, ide sa sportom, navikli smo. I baš uoči jednog od najiščekivanijih nastupa ovogodišnjeg festivala spustio se najjači pljusak cijelog dana. Ipak, par minuta prije Hozierovog ukazanja na pozornici, oblaci nad Jarunom su se razmaknuli, savršen timing!

No, sve i da je kiša nastavila pljuštati, to ne bi pokvarilo atmosferu tisućama okupljenih ispred Main Stagea jer za ovo gostovanje se navijalo godinama. Hozier i njegov bend izazvali su euforiju čim su kročili na binu, a u svoj svijet uveli su nas s “Eat Your Young”. Od samog početka sve je impresivno; raskošna scenografija, poveći bend i sam Hozier čiji glas live zvuči još moćnije nego na studijskim snimkama. Od prve pjesme energija emitirana s bine bila je takva da nije bilo sumnje da nas čeka jedan od jačih nastupa. Ekipa je fantastična, dio njih svira po nekoliko instrumenata, ispolirani su maksimalno i ne skidaju osmijehe s lica. Osmijeh s lica tijekom cijelog koncerta nije skidao ni sam Hozier, a i njegova komunikacija s publikom bila je neposredna i opuštena, kao da ste s frendom.

DSC01046inmusic24-Hozier-Patricija-Flikač

Bilo je za očekivati da će ovaj nastup biti sjajan, ali nadmašio je sva očekivanja. Cijela priča je toliko čvrsta i neprobojna. Razoružaju te i jedino što možeš je pustiti sve i uživati u opako dobroj glazbi koju rade opako dobri glazbenici, što na kraju i je neka poanta hodočašćenja na koncerte.

Slijedile su neke od favorita Hozierove publike “Jackie and Wilson”, “From Eden” (<3) i “To Be Alone” s njegovog eponimnog debitantskog albuma koji ove godine slavi deseti rođendan! Naježiš se kada čuješ te pjesme napokon uživo nakon cijelog desetljeća streamanja, streamanja i streamanja. Bilo je vrijeme i za put u pustopoljinu (album,”Wasteland, Baby!”) gdje nas je dočekala gozba - “Dinner & Diatribes”. Hozier na ovoj turneji promovira svoj novi album”Unreal Unearth”, a s njega nam je stigla i divna “Francesca”! Na sve pjesme, nove, stare, najstarije, publika je reagirala s velikim entuzijazmom. Kada ovako live gledate presjek njegove dosadašnje karijere, ona stvarno je blistava, sva tri albuma su izvanredna i jedva čekam čuti što nam sprema u budućnosti.

DSC01106inmusic24-LJUDI-Patricija-Flikač

Naravno, ima onih pjesama koje posebno “udare”, jedna od njih je zasigurno “Cherry Wine”, romantika u maloj bočici. Nije samo do ljepote pjesme, nego i do ljepote izvedbe i emocije koju Hozier u nju pretače u hektolitrima. Ako ćemo o nekom emocionalnom rastapanju, onda mora biti spomenuta “Work Song”, kakva pjesmetina i kakva izvedbetina. Atmosfera Hozierovih pjesama balansira između savršene ljetne večeri u nekom sanjivom vrtu u kojem se igraju krijesnice i vrijeme stoji barem nakratko te moćnih aktivističkih pjesama sa snažnim porukama. Jedna od takvih je “Nina Cried Power”, inače duet s gospel divom Mavis Staples, a koju je sinoć s Hozierom otpjevala očaravajuća prateća vokalistica Melissa McMillan.

Hozier je poznat i po izražavanju svojih stavova o aktualnim društvenim, političkim i humanitarnim problemima te svoju ogromnu, sverastuću platformu često koristi za odašiljanje poruka o istima. To je učinio i sinoć u Zagrebu kada je u podužem obraćanju pozvao na kraj okupacije Palestine, ali i okončanje drugih sukoba te je podsjetio na to da promjena kreće od svakodnevnih malih djela ljubaznosti i nježnosti jednih prema drugima.

DSC01172inmusic24-Hozier-Patricija-Flikač

Uskoro je bilo vrijeme i za četverostruku završnicu savršenog koncerta. Oduševila nas je pošećerena “Almost (Sweet Music) tijekom koje smo slasno i sretno zagacali u blatu. Kada mislite da ne može slađe, postane još slađe uz “Too Sweet”, aktualni Hozierov singl koji je u šećernu komu bacio cijelu planetu, pa i Hrvatsku. Jarunom je odzvanjalo “I take my whiskey neeeaat!”, baš feel good hit of the summer :). “Movement” zvuči još nestvarnije nego na studijskoj snimci, posebna pjesma, posebne energije, jednostavno prekrasna na svim razinama. Hvala Hozieru što ju je stvorio.

DSC01131inmusic24-Hozier-Patricija-Flikač

Kraj je nekako brzo stigao, kako to i biva na koncertima na kojima se odlično zabavljate, ali imali smo vremena za još jednu. Pogađate koju? Hint, godina je 2014., a Hozier je upravo “drsko” i “bezobrazno” izbacio pjesmu koja će zaluditi, izazvat kontroverzu i skrenuti pažnju milijuna diljem svijeta. Da - “Take Me To Church”. Pjesma je izazvala potpunu euforiju i gotovo katarzu, što je i za očekivati od planetarnog hita koji je samog Hoziera lansirao u A listu glazbenika. Idealan oproštaj s publikom, a i za izražavanje podrške LGBTQ zajednici, zbog čega je i nastala kao kritika ruskim anti-LGBTQ zakonima, no kroz godine je postala i puno, puno više od toga.

Hozier je na premijernom nastupu u Hrvatskoj rekao, otpjevao i dao sve što je trebao. Uživali smo zagrljeni snagom i slatkoćom njegovih pjesama i željno čekamo neko novo šećerenje.

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja