Koncerti

Putovanje onkraj stvarnosti uz J.R. Augusta u HGZ-u

Putovanje onkraj stvarnosti uz J.R. Augusta u HGZ-u

Godina je za J.R.Augusta započela i više nego odlično. Sjajni album prvijenac Dangerous Waters niže priznanja i uspjehe od kojih su najrecentnije čak tri osvojene nezavisne novinarske nagrade Rock & Off te nominacija za nagradu Impala u kategoriji najboljeg europskog albuma nezavisne glazbe. Taj veliki trenutak J.R. August (Nikola Vranić) iskoristio je na najbolji mogući način – fantastičnim koncertom u rasprodanom Hrvatskom glazbenom zavodu.

Velika dvorana Hrvatskog glazbenog zavoda u kojoj se okupilo gotovo 500 ljubitelja glazbe J.R. Augusta, uoči početka koncerta bila je ispunjena samo pozitivnim vibracijama i uzbuđenjem, što ne iznenađuje jer je jučerašnji koncert postao “hottest ticket in town” za koji se tražila ulaznica više. Impozantna dvorana i brojne kamere odavale su dojam da se događa nešto stvarno značajno. Svjetla raskošnih lustera prigušila su se, a na pozornicu je stupio elegantni jedanaesteročlani gospel zbor, prateći band, a potom se na pozornici praćen pljeskom, ukazao i naš protagonist, opremljen prepoznatljivim sunčanim naočalama i šeširom. Sam pogled na ovu konstelaciju sjajnih glazbenika u veličanstvenom interijeru HGZ-a izaziva ježenje kože, na naravno dobar način.

 

foto: J.R. August, credit: Roberto Pavić

 

J.R. August sinoć je udahnuo život crno-bijelim klavirskim tipkama uz "Distort Reality" i uveo nas u svoj mistični glazbeni svijet u kojem ste momentalno teleportirani u neke zadimljene podrume klubova New Orleansa, u kojima vas ponese šarenilo nota i zaraznog ritma. Maestralan bend i gospel zbor savršeno upotpunjuju tu glazbenu kulisu koja zvuči, svježe, dinamično i izuzetno uzbudljivo. Na samom početku Vranić je najavio da će ovaj koncert osvanuti u obliku live albuma i vjerojatno spotova što je već oduševljenu publiku potaknulo da zaplješće još malo glasnije. Nakon "Let's Get Together" i "Lead the Way" uslijedile su tri odlične nove pjesme od kojih se, meni osobno, posebno svidjela "Exorcist". Jedna od odlika glazbe J.R. Augusta je i transformacija iz pomalo cabaret atmosfere u nježnu i uzvišenu koju stvara pjesmama poput "River Runs Trough" (tijekom čije jučerašnje izvedbe su se šesnaesteročlanom bendu pridružile i tri gudačice) te "Change of Seasons". U “New Orleans”smo se nakratko vratili s "The Darkroom Boogie" i pomalo noire "Black Limousine", a brojni članovi publike zapjevali su na vedru "When I Go Fishing". Svi elementi koji sačinjavaju tkanje glazbe J.R. Augusta stvaraju efekt kao da čitate jako dobro napisanu knjigu. Note, tekst i interpretacija oživljavaju plejadu prekrasnih, ponekad bizarnih, ali uvijek zanimljivih likova i situacija o kojima pjeva,a oni pred vašim očima postaju gotovo opipljivi.

 

foto: J.R. August, credit: Roberto Pavić

 

Regularni dio koncerta završen je J.R-ovom trenutno najprepoznatljivijom pjesmom "Crucify Me" kojom je pridobio ”uši” i osvojio srca mnogih današnjih obožavatelja te "Dangerous Waters". Povodom ove posebne prigode ipak je ugodio oduševljenoj publici i vratio se na bis na kojem nas je počastio s "When I Wake Up Tomorrow" i divnom devetominutnom posvetom Gorskom kotaru - "The Brown Trout and the Nightingale", nakon kojih je slijedio dugi, dugi aplauz...

 

foto: J.R. August, credit: Roberto Pavić

 

Glazba J.R. Augusta za mene osobno je već na prvo slušanje imala “ono nešto”, stoga mi je nevjerojatno drago što je njegova glazbena vizija nakon godina i godina marljivog rada stekla popularnost te zadobila simpatije publike i kritike koje u potpunosti zaslužuje. Ovo je   monumentalni i definirajući period u karijeri J.R. Augusta kojeg, ako je suditi prema recentnim zbivanjima, očekuju velike stvari i blistava karijera,

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja