Koncerti

Good Vibrations uspješno uplovio u funky hip-hop vode

Good Vibrations uspješno uplovio u funky hip-hop vode

Vintage Industrial Bar sinoć je bio poprište nastupa dva benda sličnih, a opet različitih glazbenih pravaca od kojih su oba pokazala da su itekako sposobni napraviti fenomenalan nastup i oduševiti prisutnu publiku. Good Vibrations meets Ferragosto Jam pokazao se kao pravi pogodak organizatorima. Glavni akteri večeri bili su Kandžija i Gole žene, a za kvalitetno zagrijavanje bili su zaslužni Straight Outta Fridge.

Krenimo od predgrupe. Straight Outta Fridge je još uvijek relativno novi bend na sceni. Kao dio kolektiva House of Pablo, na istoimenom festivalu u veljači u Tvornici napravili su fenomenalan nastup, a svima koji su se potrudili prisustvovati predgrupi sinoć ponudili su itekako odlično zagrijavanje. Sa svojim miksom masnog rocka i hip hop vokalnih dionica te odličnih tekstova, Straight Outta Fridge je najlakše smjestiti negdje između starih RHCP i RATM.

Straight Outta Fridge

Straight Outta Fridge

Groovy, žestoko i nabrijano bila bi tri najbolja pridjeva koja se mogu dodijeliti sinoćnjem nastupu.  Luka Nauković je solidan vokal i na većini pjesama se lagano nosi s itekako zahtjevnim vokalnim izvedbama, koje zahtijevaju dobru količinu deranja i surove snage, a bacanje brzih tekstova mu dolazi prirodno.  Jedna velika kvaliteta koju ima je što je jako dobar frontmen. Za vrijeme koncerta se voli glupirati, zabavljati i valjati šale, a jedini trenutak kada je miran je između pjesama i za vrijeme instrumentala, dok ostatak vremena redovito provede skačući s mikrofonom po pozornici.

Straight Outta Fridge

Straight Outta Fridge

Takav prizor je bio i sinoć. Svaka hvala stoji i na braći Jambrošić na ritam sekciji, te Hrvoju Baudoinu na gitari. Uigrani su, pjesme su kvalitetno razrađene i imam osjećaj da ih svakim nastupom izvode sve bolje i bolje. Zvuk im je tijekom nastupa bio generalno dobar, jedino se pri kraju nastupa počeo gubiti vokal kada su prešli na žešći dio set liste. Na to bi se ubuduće trebalo malo pripaziti u suradnji s toncima, jer s mutnim i nerazgovijetnim vokalom ovakav tip glazbe gubi svoju snagu. Ako bi im izvukao jednu veću manu to bi bila činjenica da nemaju izdani album, da ih se mogu zasititi slušajući ih van koncerata, te se moram zasada osloniti samo na pjesme koje su izdali u sklopu HOP kompilacije. U njihovom slučaju sve što izlazi iz frižidera, izlazi vruće.

Kandžija

Kandžija

Dok je tijekom predgrupe prostorija za svirku ViB-a bila popunjena s možda 100 ljudi, kroz sljedećih dvadeset minuta ta se brojka i više nego utrostručila. Na pozornicu su se uspele „Gole Žene“, DJ je pripremao publiku s uvodom, a iz (koliko sam uspio shvatiti) backstage prostora Kandžija je počeo nabrijavati publiku pričajući zajebancije na mikrofon. Odmah ću priznati da nisam slušao Kandžiju ranije, te da mi je prvo slušanje bilo kada sam objavljivao neki dan vijest o novom singlu, ali mi je dovoljno zapeo u uhu da odem poslušati sinoćnji koncert. Nisam se razočarao.

Kandžija i Toxara

Kandžija i Toxara

Iako nisam puno u hip hop vodama, Kandžija je zajebant svoje vrste. Tekstovi su mu većinom zajebantske prirode ili satira na životnu situaciju na ovim prostorima. Puna dvorana u Vintageu se itekako zabavljala, a kroz malo ispod dva sata nastupa Kandžija je izveo presjek pjesama sa svih starih albuma te pokoju s nadolazećeg, čiji izlazak se očekuje na jesen. Gole Žene su itekako dobro uigrani bend i davali su Kandžiji odličnu glazbenu podlogu, a uz Kandžiju na „vokalu“ tijekom cijelog nastupa sudjelovao je i reper Toxara. Kemija između ovog dvojca je fenomenalna i odlično se nadopunjuju te nije čudno zašto konstantno surađuju. U jednom trenutku pridružio im se i Mislav Medić, poznatiji kao Lil’ Bear, inače jedan o najboljih Beatboxera na Balkanu, koji je izveo svoj mini „performans“ okružen publikom ispred pozornice.

Kandžija

Kandžija

Atmosfera je kulminirala s aktualnim singlom „Crkva“, koja itekako pokazuje napredak u radu Kandžije te put prema nešto zrelijim i ozbiljnijim glazbenim vodama. „Crkva“ je itekako hit za mase, te vjerujem kako će ista svoje mjesto ubrzo naći na raznim radio postajama i top ljestvicama. Malo iza ponoći uslijedio je bis, za vrijeme kojega su gitarist i basist derali metal riffove, a onda se vratila puna postava te je uslijedilo još par pjesama za kraj večeri. Vjerujem kako su svi prisutni itekako bili zadovoljni sinoćnjim nastupom u Vintageu, jer je atmosfera stvarno bila na vrhunskoj razini.  Svaka čast i pohvale na odličnom poslu Kandžiji, Toxari, Golim Ženama i Straight Outta Fridgeu, te naravno organizatorima koji su u Zagrebu složili još jednu uspješnu kvalitetnu koncertnu večer koja pokazuje da nam je scena itekako živa.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."