Koncerti

José González i Jessica Pratt u Laubi

José González i Jessica Pratt u Laubi

SuperUho je u Laubi organiziralo sreću za slušne kanale Zagrepčana u obliku nastupa Joséa Gonzáleza. Šveđanin argentinskih korijena svojoj je zagrebačkoj publici priuštio gotovo 2 sata nezaboravnog glazbenog putovanja.

S početka večeri, dogodilo se nešto čudno. Ili sam ja dosad gledala hrvatsku publiku kroz ružičaste naočale ili je nestrpljenje iste odradilo svoje. Oko 21 h započeo je nastup Jessice Pratt koja Gonzáleza prati na europskim koncertima ove turneje. Delikatnog glasa i vrlo krhka na početku, Jessica je svoje pjesme tijekom svirke poglašnjavala. Nažalost, što je glasnija bila, to se komešanje publike povećavalo. S jedne strane, razumljivo je da se nisu svi okupili ili su željno očekivali Joséa, ali s druge strane, kao da prisutni nisu svjesni na kakav su tip koncerta došli pa je bonton ostao doma. Ponekad se zaista možemo diviti izvođačima na njihovoj strpljivosti i besprijekornosti pri izvedbi, unatoč nerazumijevanju od strane publike. Jessica je odradila svoj posao profesionalno, predstavivši većinom pjesme s posljednjeg albuma "On Your Own Love Again".

Nešto iza 22 sata, na pozornicu je uz pljesak publike izašao simpatični José. Pozdravivši prisutne na hrvatskom, sačekao je da se prisutni smire što je bilo ugodno iznenađenje uz predstojeće međusobno ušutkivanje publike. Sam na akustičnoj gitari, očarao je punu Laubu. Pozvao je svoj bend na binu i nastavilo se egzotično putovanje zvukovima Joséovih korijena i duboke inspiracije. "What Will" je bila iduća skladba koja nas je vješto uvukla u priču Joséova posljednjeg albuma "Vestiges and Claws". Osim novih pjesama, putovanjem smo se retrospektivno vratili i 15 godina unazad s pjesmom "Deadweight on Velveteen".

Bezbroj udaraljki, bongosi, bubnjevi, elektro beatovi i nezaobilazne akustične gitare nepomičnu publiku su ubacili u plesni mode, od pjesme "Let It Carry You" nadalje. "Killing for love" i coveri kojima José pridaje posebnu pažnju bili su najupečatljiviji dio večeri. Poseban moment je bio kad je članu benda prepustio svjetlost reflektora i glavnu ulogu, dok se njegov glas našao u ulozi back vokala. Zahvalna publika Joséa je vratila na bis, zajedno s njegovim bendom. Na moment je djelovalo da će ova  indie folk večer trajati vječno.

Veličina ovog umjetnika je u njegovoj skromnosti. Joséa je pokazao veliku zahvalnost što je pozvan i tako ugodno prihvaćen od strane hrvatske publike. Iako bi samostalno odradio jednako kvalitetan koncert, publici je prijao nastup s bendom kao življe i zvučno jače izdanje njegova rada. Sudeći po ovom prvom posjetu Hrvatskoj i odličnoj komunikaciji na potezu publika-izvođač, nema razloga da se José ne vrati i povede nas na neko novo mistično putovanje.

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.