Koncerti

Donosimo vam izvještaj s petog Dimensions festivala

Donosimo vam izvještaj s petog Dimensions festivala

Kako već tradicionalno biva, nakon što je festival otvoren u prekrasnoj pulskoj Areni, narednih dana on zauzima poziciju na tvrđavi Punta Christo. Točnije, u okolici Pule, u Štinjanu. Mnogi se ondje osjećaju kao da su u jednom naselju koje je preplavljeno snažnim basom, nekolicinom stejđeva, kampom, štandovima, plažama, i prekrasnim vremenom. Sve je to još ljepše zaokruženo kada ondje provedete ostatak festivala kampirajući među svim tim ljudima koji vole istu glazbu kao i vi.

Dimensions Festival

Festival se provodi na 8 stejđeva i svaki je poseban na svoj način, tj. svaki predstavlja određeni podžanr elektronske glazbe, pa se tako svaki zaljubljenik takve glazbe može zadržati ondje gdje mu glazba više sjeda. Clearing je bio glavni stejđ ovog festivala, pa je tako ondje ugostio veća imena, a također je i najozbiljnije sastavljen – estetski i tehnički. Na Clearingu ste mogli zateći mnoge podžanrove, ali se ondje najviše ističe house i funk glazba. Tako se već od prvoga dana, točnije od četvrtka, njegovo tlo zagrijalo, a tome su pridonjeli veliki Moodymann i Jeremy Underground.

Moodymann

Iako ova festivalska publika nikada nije zasićena Moodymanna, njegove setove ondje nikada nećete pronaći u malom posjetu festivalaca. Budući da se cijelo ovo festivalsko naselje odvija u zabiti među starim i raspadnutim zidinama, ovakva glazba kao da još jače diše. Također, svi ti stejđevi nisu blizu jedni drugima, pa se tako sljedećega jutra sigurno možete zateći otečenih stopala i upaljenih mišića od skakanja i rejvanja. Tko voli, nek' izvoli. Nadalje, nakon Clearinga, uz hodanje bijelim putem osvjetljenim simpatičnim žutim lampicama, festival nas vodi na područje tvrđave i njene okolice. Najhvaljeniji i najzanimljiviji stejđ toga područja zasigurno je The Moat. To je sto metara dugačak otvoreni tunel ispunjen mračnim house i techno zvukovima. U četvrtak su ga definitivno zauzeli na tome području poznati britanci Ben Ufo i Pangaea, a narednih dana hrvatski kolektiv Ekstrakt, Gene Hunt i naš domaćin Petar Dundov.

Petar Dundov

Nekoliko desetaka metara uz taj stejđ prostire se Garden koji je, kao i njegovo ime, u istom takvom duhu uređen. Zarasla loza i lišče, kameni stejđ i zemljasta površina u četvrtak je ugostila producente nešto mirnije i ne toliko mračne glazbe, a u petak velikog Eliphino kojega slušamo ponovno na otvorenju Outlook festivala. Tako su se ondje mogli čuti zvuci funka, jazza i južnoafričke vesele melodije u kombinaciji s temeljima elektronske glazbe. Nakon što se izvučete iz funky vrta, s lijeve i desne strane pružaju se stejđevi The Void i The Stables.  No, prije njih, ondje se pruža maleni stejđ sa simpatično uređenom pozornicom – Arija. Ondje smo većinom mogli poslušati i naše domaće producente; CFSN kolektiv iz Zagreba, Iosh iz susjedne nam Bosne, a potom naše ženske domaće predstavnice; Marta iz Slovenije i Miss Sunshine iz Hrvatske. Zadnji dan, kao domaća najveća poslastica, Ariju su zagrijali Chui i Abop i, sve što želim reći jest; dečki, svaka čast! Abop je definitivno zaplesao sve te engleze, francuze i belgijance.

The Void je zasigurno toga četvrtka, zajedno sa Moatom, postavio rekord u kolonama ljudi koji su čekali svoje mjesto pred Dj-evima kao što su Ben Klock, Kyle Hall, Moritz Von Oswald i Fit Siegel. Ni narednih dana nije bilo nešto drugačije, a ispunjavaIi su ga Ryan Elliot, Daniel Avery, Antal, i još mnogi drugi. Iskreno, ondje se nisam previše zadržavala jer me ta gužva neobjašnjivo odbijala. Nadalje, nakon ova dva stejđa i nekoliko minuta hodanja, pružaju nam se lokacije unutar tvrđave. Posebice bih istaknula stejđ Mungo's Courtyard koji nas je u četvrtak ponudio mračnim dub, dubstep i blagim elementima grime melodijama. Ondje su vladali Dj-evi poput Mala, Om Unit i Kahn. Snažnom i tvrdom basu same pohvale. U petak, na istome stejđu posjećuje nas Exit Records koji predstavlja drum and bass kulturu, tj. Dj-eve poput velikog Calibre, uz njega je Alix Perez a njihovu su glazbu podizali neumorni SP:MC i MC Fokus. Noah's Balroom je stejđ okrugle površine izdignut nekoliko metara u zrak, unutar tvrđave. Ondje je u četvrtak nastupio slovenski dj Roli, a u petak nas je Amar Kay iz Bosne definitivno rasplesao mračnim deep i house technom, a sljedećih dana Sirup kolektiv iz Zagreba, Lancelot, i drugi.

Jedan od najmirnijih i osobno najljepših stejđeva je The Beach, koji svoje mjesto pruža u blizini kampa i plaže. On je aktivan od 12:00 do 20:45 i definitivno pruža drugačiju atmosferu, pogled i odmor od prošlog dana. Prekrasno je čuti soul i R'n'B, električne gitare i spori beat u kombinaciji s ostalim elektronskim elementima kako tijekom dana odzvanjaju cijelim festivalskim naseljem. Ondje je imao priliku nastupiti Cuisine Dub, naš domaćin iz Splita.

Trenutno smo u pauzi od oulskih festivala, ili točnije, u pripremi za Outlook festival koji u narednih pet dana zagrijava tvrđavu i okolne stejđeve s još mračnijim, tvrđim i bržim melodijama elektronske glazbe. Naime, ove godine je već rasprodan, no u ponudi za posjetitelje iz regije naći će se ograničeni broj jednodnevnih ulaznica, njih 100 za svaki festivalski dan i to po cijeni od 250 kuna. Ulaznice će se moći kupiti na glavnom festivalskom ulazu. Slušamo se i čitamo do tada. 

SR
SR

Novinarka Sound Reporta