Koncerti

Exit Festival - dan treći - prava istina o Greti Van Fleet

Exit Festival - dan treći - prava istina o Greti Van Fleet

Treći dan Exit Festivala ugostio je jedno od glazbeno najkontroverznijih superstar pojava na samom vrhu svjetske glazbene scene. Radi se, naravno, o Greti Van Fleet, jednom od trenutno najtraženijih izvođača koji svojim stilom konstantno izaziva mnogobrojne polemike uz istovremeno oduševljenje i sumnje.

foto: Greta Van Fleet, credit: Nemanja Đorđević (Balkan Rock)

 

S razlogom su na vrhu. Iako stilom izuzetno nalikuju vlastitim idolima i uzorima, ovi su momci ponovno oživljavanje duha klasičnog rocka, s blagim modernim zaokretom koji ih čini aktualnim i uvjerljivim. Radi se o beskompromisnim kulerima koji zbog specifičnosti vlastite energije već nakon debitantskog albuma sviraju na najvećim svjetskim koncertnim prostorima, u potpunosti zasluženo. Lako pokreću publiku koja uživa skakati u blueserskom ritmu dok se u izvedbi osjeti visoka razina kvalitete uz iznimno povoljnu kombinaciju mainstreama i sirovosti, što im, bez obzira na sve usporedbe sa Zeppelinima, daje veliku dozu autentičnosti koju je vrlo lako prepoznati I bez imalo joj se razmišljanja prepustiti. Obožavatelji su uživali zajedno s masom zainteresiranika koji su s velikim odobravanjem popratili koncert.

 

Istovremeno na Fusion stageu jedan drugi fenomen. Pokazalo se da bi Bassivity pleme moglo ispuniti i prostor ispred glavne pozornice. Ogroman broj tinejdžera došlo je pozdraviti svoje idole, bilo je uistinu fascinantno vidjeti rijeke i rijeke mladih kako skreću prema Fusionu, premda bi se na prvu moglo pomisliti da je hajp nastao zbog Grete Van Fleet. Kukusi, Senidah, Fox, Surreal, Sara Jo i ostatak ekipe dio su kolektiva koji trenutno formira zvuk jedne čitave generacije. I premda se često njihova kvaliteta osporava, radi se o jednom društvenom fenomenu aktualnog vremena o kojem bi se, s emotivnog aspekta poklonika njihova lika i djela, moglo pričati još dugi niz godina. Zato jedan veliki respekt i za njihovo ukazanje na Exit Festivalu.

Frenkie, Kontra i Indigo na istoj su pozornici u rano jutro pokazali zube. Neopisiva je doza adrenalina koju se dobiva prisustvujući njihovom nastupu. Uvijek uspiju ući u samu srž priče, oštro i izuzetno samouvjereno dati najbolje što regionalna hip hop scena nudi. Najkvalitetniji domaći hip hop nastup do sada. Bez obzira gdje i kada sviraju, oni na pozornici ostavljaju posljednji atom snage, naklon do poda.

 

 

Treće se je večeri moglo naići i na nekoliko zanimljivih bizarnosti – prva je Rokeri s Moravu tribute bend koji je u šajkačama rokao obrade ovog legendarnog benda u distorziranom obliku, a druga su crni Srbi, ili ti ga Black Serbs, bend kojeg čine jedan Novosađanin te nekoliko Amerikanaca bolesno zaljubljenih u Srbiju. Dva crnca vode kolo, Ludi Nikola te Crni Jovan. Luđaci s kakvima se dosad sigurno niste susreli. Njihovi pokušaji govorenja i pjevanja na srpskom apsloutni su vrh, jer: “Srbija promeni moj život”. Ubacivanje elemenata folklora u standardni mosh pit, penjanje po konstrukciji pozornice te uzvici “Srbija do Tokija”. Ne vjerujete? Razina bizarnosti, divljaštva i luđaštva u stvarnoj situaciji, uistinu se riječima ne može opisati.

Prve zrake jutarnjeg sunca na do posljednjeg mjesta ispunjenoj Dance Areni dočekane su uz Solomuna, dok je na Mainu udarala fantastična Lady Lee. Njeni nabrijani remiksevi pop klasika uistinu su kao stvoreni za najluđe partyje, a ona neće prestati sve dok iz tebe ne iscijedi i zadnju kap znoja.

Zvonko Bogdan, Skepta i Vojko večeras zatvaraju festival.