Koncerti

Vesela proslava 40 godina karijere – Toto u Domu sportova

Vesela proslava 40 godina karijere – Toto u Domu sportova

Za sve ljubitelje jednog od najpoznatijih rock bendova svih vremena, grupe Toto, jučerašnja večer bila je rezervirana za zagrebački Dom sportova, gdje se slavila 40. obljetnica uspješne karijere.

Tijekom karijere bilo je mnogih promjena, uspona i padova, no bend je uvijek vjerno čuvao  svoj prepoznatljivi zvuk u kojem smo jučer imali priliku uživati. Mala dvorana bila je rasprodana, a publika se puno prije početka koncerta rasporedila po tribinama i parteru kako bi našla što bolju poziciju za uživanje u ovoj glazbenoj poslastici.

Photo: Toto, credit: Filip Bušić

Set lista bila je podijeljena u tri dijela: prvi i treći bili su nešto žešćeg zvuka, dok je onaj srednji, „Storytellers“ laganiji i posebno zanimljiv jer je popraćen pričama o nastanku svake pojedine pjesme. Koncert su otvorili pjesmom „Alone“ s posljednje kompilacije „40 Trips Around The Sun“ koja je bila malo blago primljena od strane publike, no sve se to promijenilo sa svevremenskom „Hold The Line“ koju je publika oduševljeno otpjevala od početka do kraja.

Photo: Toto, credit: Filip Bušić

Među 25 najvećih hitova kojima su nas sinoć počastili, svoje mjesto u prvom dijelu koncerta našle su pjesme poput „Spanish Sea", tijekom koje smo se prisjetili braće Porcaro, zatim „I Will Remember“ i „Rosanna“ od kojih je posljednja čitavu dvoranu digla na noge. Nema se tu čemu čuditi, Rosanna je jedna od onih pjesama koje vole i fanovi benda i oni koji nikad nisu pratili rad Tota, jedna od onih pjesama koje nam uvijek izmame osmjeh na lice i navedu nas da pjevušimo uz radio.

Photo: Toto, credit: Filip Bušić

Akustični dio koncerta malo je primirio atmosferu, no ne na loš način. Zanimljive priče i dojmljiva izvedba pjesama, pri čemu bih naglasila „Human Nature“ i „Stop Loving You“ osvojile su publiku u Maloj dvorani.

Photo: Toto, credit: Filip Bušić

U trećem dijelu koncerta vratili smo se žešćim pjesmama poput „Lion“ i „Angela“, a posebno je lijepa i emotivna bila izvedba „While My Guitar Gently Weeps“ koju je otpjevao Steve Lukather. Nije postojala sumnja u to koja je pjesma sačuvana za sam kraj, znali su to i bend i publika  pa je regularni dio očekivano zaključen kultnom „Africa“, kojom je atmosfera u dvorani dosegnula svoj vrhunac.

Photo: Toto, credit: Filip Bušić

Toto je i dalje jedna dobro uigrana skupina odličnih glazbenika u kojoj svi imaju priliku doći do izražaja: od Williamsovog vokala, Porcara i Paicha koji su oduševili dionicama na klavijaturama i klaviru, pa sve do nevjerojatnog Lukathera koji je s razlogom uzor većini gitarista. Posebno je emotivno bilo za Paicha, koji je otkrio kako u publici sigurno ima njegovih rođaka s obzirom na hrvatske korijene, što je publika u dvorani kao dobar domaćin pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Photo: Toto, credit: Filip Bušić

Nema potrebe za filozofiranjem, bio je to vrhunski nastup ispunjen dragim hitova i dobrom atmosferom.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.