Koncerti

Detour akustično očarao Sax!

Detour akustično očarao Sax!

Ovaj vikend Sax je dva dana za redom (20. i 21.03.) ugostio electro acoustic pop glazbenu atrakciju, Detour. Oba koncerta su rasprodali, a uz Luce, koja je sa svojim pratećim bendom nastupila oba dana kao predizvođač, zagrebačkoj publici su servirali pravu glazbenu poslasticu. Donosimo vam recenziju koncerta u subotu.

Prvi dan proljeća, a noć hladna i zima ju ne pušta. Sva sreća pa sam išla na koncert Luce i Detoura, time znala da će biti srcu toplo. Već po ulasku u klub atmosfera je bila toplija nego inače, jer Sax je nekako oduvijek kotirao kao prostor za okupljanje „hoch“ ekipe koja se drži u najmanju ruku nepristupačno. Ostavljajući prostora fanovima i znatiželjnicima da se okupe, koncert je započeo pola sata kasnije od očekivanog.

Lucija Ćustić – Luce i njezin bend otvorili su s pjesmom „Sama ostajem“. Kada sam prvi put čula Luce uživo na koncertu Josipe Lisac, prolazili su me trnci tijekom njezine izvedbe. Iako u manjem prostoru, kao predizvođačica grupe Detour, zadatak je ovaj put bio veći i možda razlog zašto je Luce na momente djelovala nesigurno i sputano. Neizmjerno simpatična, dok pjeva nosi emocije na putovanje i sva nesigurnost nestaje. Njezine vokalne izvedbe su toliko moćne da se velika većina hrvatske glazbene scene može sakriti. Svoj nastup je završila s prvom uspješnicom „Možda mi“. Pjevati pred dvaput rasprodanim Saxom, nadam se da joj daje krila i da može odahnuti jer je itekako prihvaćena, a i vjerujem začepila gubice mnogima koji su pričali s početka njezina nastupa.

Slušno zagrijana publika bila je spremna dočekati Detourovce. Kao i Luce, već nakon prve pjesme zahvalili su se na posjećenosti i nastavili uveseljavati prisutne. Maja Posavec zrači cijelim spektrom boja. Vođena osjećajima, improvizira, slobodno se ponaša na bini i konstantno ima povezanost s ostatkom benda. Osim njezinih vokalni izvedbi, Nenad Borgudan također pjeva. Taman u momentu kad bi tempo mogao postati monoton, razbije ga njegov vokal i brži ritmovi koji rasplešu publiku. Kao iskusni glazbenici, njihove greške se ne čuju ili ih nema, što Maja i pjeva u „Krugovi i osmice“: „nemamo pravo na grešku“. Sama pjesma bi mogla biti pjesma njihova vikenda. Ugoda koju stvaraju je dovoljno dobar razlog da ih poslušate u live izvedbi ako niste.

Vanserijski talentirana Maja i tim koji okuplja čine ih trenutno najboljim bendom koji pjevaju na hrvatskom.

Što se prostora tiče, Sax koncertno nije baš zahvalan. Svejedno, veliki plus je što ga nisu nemilosrdno nakrcali nego ga ostavili prohodnim, što je pridonijelo ugodi atmosfere.

Ako je vjerovati komentarima od petka, čini se da je publika ove subote ipak bila srdačnija i opuštenija. Prisutni su nagrađivali bend pljeskom i vriskom, a pozitivna buka se prema kraju i sa snažnijim pjesmama samo pojačavala.

Za kraj su ostavili najpoznatiju pjesmu, „Snijeg“, pa su na bisu razveselili Yammatovom „Tvoje lice se promijenilo“ i ponovo sa „Plešem sama“, na oduševljenje ženskog djela publike.

 

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.