Koncerti

John Garcia i Ehren Groban u Vintage Industrial Baru- Vol. 2

John Garcia i Ehren Groban u Vintage Industrial Baru- Vol. 2

Nepunih godinu dana od posljednjeg posjeta Zagrebu, John Garcia i gitarist Ehren Groban vratili su se u prostor Vintage Industrial Bara te nas na krililma izdanja "The Coyote Who Spoke In Tounges" počastili još jednom akustičnom svirkom. Neki bi rekli da je to možda ipak prerano jer prostor unatoč niskoj cijeni ulaznice bio polovično popunjen, no nama koji smo se tamo okupili bilo je pravo vrijeme za guštanje uz prepoznatljiv Johnov vokal, popraćen jednim od najboljih gitarista koje smo imali prilike čuti na ovim prostorima.

Pozornica koju smo zatekli u Vintage-u bila je gotovo identična onoj od prije godinu dana: prigušena svjetla, veliki naslonjač u sredini i stolić s cugom, a njena je poanta oživjeti Grobanov dnevni boravak u kojem je snimljen posljednji, već spomenuti album. Što se samog albuma tiče, Garcia je napomenuo kako namjerno nije "izdrilan" do savršenstva jer je to tip albuma koji se sluša prije svega za opuštanje, primjerice dok se vozite poznatom Route 66.

Foto: Garcia & Groban; credit: Filip Bušić

Nešto sitno nakon 22 sata, Garcia i Groban su došli na pozornicu, a izgleda da nas je sve malo zatekla njihova ležernost jer publici kao da je trebalo par trenutaka da se snađu i dočekaju izvođače pljeskom koji su zaslužili. Nakon što su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su opet u Zagrebu, bez puno priče krenulo se sa svirkom, koja nas je, baš kao i prošle godine, već nakon par minuta ostavljala bez teksta. Nadmoćan Garciin vokal i Grobanova virtuoznost na gitari dokaz su da je i dvoje ljudi ponekad i više nego dovoljno za odličnu izvedbu.

Foto: John Garcia; credit: Filip Bušić

U nastup su krenuli s novim albumom, točnije pjesmom "Give Me 250 ml", a kako se večer približavala kraju naglasak je sve više prelazio na starije Garciine hitove, prvenstveno iz Kyuss faze. Od novog albuma čuli smo i "Kylie" čiji bi se zvuk mogao savršeno uklopiti u soundtrack nekog westerna. U jednom trenutku Garcia je odlučio pozornicu prepustiti Grobanu bez kojeg ovaj album ne bi bio moguć, pokazavši tako još jednom svoju zahvalnost i prizemljenost. Vidno zadovoljan Groban počastio nas je tako vrhunskom instrumentalnom izvedbom jedne od pjesama s novog albuma, a publika je na njegovu izvedbu odreagirala oduševljenim pljeskom.

Foto: Ehren Groban; credit: Filip Bušić

Iako je povod dolaska bila promocija novog albuma, oni stariji hitovi očekivano su izazvali najveću ekstazu. Prvi u kojem smo imali prilke uživati bio je "Gardenia" s Kyussova albuma "Welcome To Sky Valley" koja se, iako je u originalnoj verziji puno žešća i energičnija, i u ovoj laganijoj varijanti pokazala jako zanimljivom i ugodnom uhu. Posudom punom pjeska iz spomenute Sky Valley Garcia i Groban najavili su "El Rodeo" koja je oduševljeno prihvaćena, a već je i intro popraćen pjevušenjem iz prvih redova u publici.

Foto: Garcia & Groban; credit: Filip Bušić

Što se tiče publike, naravno da se našlo i onih par pojedinaca koji su izgleda imali potrebu da se čuje njih, a ne izvođače, no takvih će uvijek bit, a i sami Groban i Garcia nisu na njih obraćali puno pozornosti. Za sam kraj koncerta sačuvane su "Green Machine", vjerojatno najpoznatiji Kyussev hit – "Space Cadet", a večer je privedena kraju izvedbom "Whitewater" za koju je Groban priznao da je bilo potrebno podosta nagovaranja kako bi Garcia pristao akustično je izvoditi. Nama je u svakom slučaju drago da je uspjelo.

Foto: Ehren Groban; credit: Filip Bušić

Za razliku od prošle godine kad sam na ovaj koncert došla pomalo neplanirano i ne znajući što me čeka, ove je godine bila drugačija situacija i ponovno sam iz Vinatage Industriala izašla sretna i zadovoljna viđenim. Odličan nastup, opuštena izvedba i prijateljska atmosfera, što na pozornici, što u odnosu s publikom, slavlje ljubavi i malo alkohola obilježili su ovaj nastup u Vintage Industrial Baru, a ne bismo imali ništa protiv da Garciu i Grobana imamo prilike vidjeti i dogodine. 

Galerija fotografija nalazi se ovdje.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.