Koncerti

Kries u Boogaloou - Plesna etno fešta ususret Jurjevu

photo: Kries, credit: Filip Bušić

Kries u Boogaloou - Plesna etno fešta ususret Jurjevu

Sinoć su u zagrebačkom Boogaloou kišu otjerali i proljeće dozvali Kries - kultni etno sastav s ovih prostora koji je u svojih impresivnih dvadeset godina postojanja okupio vjernu bazu sljedbenika koje se ne bi posramili niti mnogo veća glazbena imena. Upravo je nevjerojatan entuzijazam kojim publika prati svaki korak frontmena Mojmira Novakovića na pozornici, a na trenutke se činilo da publika i izvođači dišu kao jedno.

photo: Kries, credit: Filip Bušić

Kako je najavljeno, tek s par minuta zakašnjenja, oko 22:10, pozornicu zauzimaju članovi benda sa dojmjivom kolekcijom tradicijskih (gajde, diple, udaraljke) i modernih (bubnjevi, gitara) instrumenata, praćeni oduševljenim pljeskom već nabrijane publike koja se natiskala u prve redove.

photo: Kries, credit: Filip Bušić

Očekivano loše ozvučenje na samom početku koncerta u Bogaloo-u nije dalo smesti Mojmira dok je stoičkim osmjehom pjesmama "Sve Vam Zdravo" i "Selo na Okuke" pozdravio sve prisutne i uzeo ih pod svoje okrilje, dok su ostali članovi između tih početnih pjesama gestikulirali prema toncu pokušavajući uskladiti mikrofone i glasnoću, a gajde su čak završile iza pozornice na promptnom popravku. Unatoč početnim nedaćama sa zvukom, sve je palo na svoje mjesto nakon 30-ak minuta, tamo negdje kad smo dosegli vrhunac pjesmom "Ivo se šeće". Nakon toga, atmosfera je dospjela na radnu temperaturu pravog, živog, ogromnog krijesa od otprilike 1500 stupnjeva i nije se spuštala sve do samog, ekstatičnog, kraja.

photo: Kries, credit: Filip Bušić

Zadnje čega se sjećam prije nego što sam se teleportirala bosa na ledinu usred proslave Jurjeva bila je vrtnja zanesenenih momaka nekih tri reda ispred mene koja me podsjetila na meditacijski ples turskih derviša.

photo: Kries, credit: Filip Bušić

Ono što Kries predstavlja čista je ljubav prema tradicijskim ritmovima, koji osuvremenjeni modernim prizvucima dobivaju potpuno novu dimenziju koncertnog doživljaja. Bez puno pompe, šturi na riječima ali velikodušni u ljubavi prema glazbi, Kries je u nepuna dva sata svirke probudio žar, dignuo na noge i primio u zagrljaj mnogobrojnu publiku željnu praiskonskih, neokaljanih i iskrenih emocija.