Koncerti

Zadruga uz goste proslavila 25. godina benda

Zadruga uz goste proslavila 25. godina benda

Jeste li ikad na koncertu u središtu našeg divnog glavnog grada Zagreba doživjeli da netko izvadi motornu pilu? Ako niste, trebali ste biti sinoć u Boogaloo-u pa biste, kao sada ja, mogli reći da ste sve vidjeli. Boogaloo je ustupio svoj prostor za rođendansko slavlje benda Zadruga koji su proslavili svojih 25 ili 26 godina, što ne znaju točno jer tko još broji godine, a kako ne bi publici dosadili, pozvali si Hladno pivo kao posebnog gosta i koprivnički bend Ogenj. Ova večer je očito bila orijentirana kajkavskom govornom području pa mislim da je naš "kaj" bila najizgovorenija riječ koncerta s obzirom na to da je publike bilo od svukud.

Svirku su po satnici otvorili koprivnički dečki i djevojka iz benda Ogenj. Veseli i inovativni, kao bend su vrlo brzo popunili prostor Boogaloo-a jer sviraju nešto što u Zagrebu ne možeš čuti svaki dan. Naime, osim standardnih instrumenata jednog punk-rock benda odjednom se na pozornici stvore violina i tamburica što uz simpatičan kajkavski zvuči veselo i plesno, a opet onako brzo punkerski. Ogenj je inače i jedna pjesma Zadruge, pa su to izdvojili kao poveznicu jednog i drugog benda. Ogenj je bend koji definitivno treba poslušati ako volite onaj etno zvuk uz ritmove punk rocka, zanimljivo zvuči. Vokalist je definitivno osoba od akcije, a i publike s kojom ima jako dobru konekciju, dok je uz sviranje gitare ili tamburice još i iznimno živ pa ga se nađe po cijeloj pozornici ili barem najdalje koliko mu to kabel od gitare dopušta. Rasplesali su publiku, iako možda nisu bili baš najupoznatiji s njihovim repertoarom, a kako i ne bih kad su uštimani, veseli i pjevaju o svakodnevnim brigama jednog malog čovjeka. Uz zahvalu su otišli s pozornice, te prepustili pozornicu iskusnijim slavljenicima.

Zadruga je bend koji stvarno mislim da nakon 25 godina nije potrebno predstaviti. Svaki njihov koncert na kojem sam bila je energija, bend neumorno svira i crpi svoju diskografiju, dok publika isto toliko neumorno skače, pjeva i svakako ne odmara niti sekunde. To se dogodilo jučer. Vrlo vjerojatno najživlja i najuspješnija proslava rođendana nekog benda na kojoj sam bila. Boogaloo je bio pun puncat, stvarale su se gužve na šanku ili garderobi, ali nikog to nije smetalo. No najveća gužva je očekivano bila ispred pozornice. Ovaj bend ne pušta publiku na miru, a frontmen s njom komunicira kao s prijateljem što svakako nakon 25 godina sigurno i jesu, prijatelji. Svirali su dugo, ali nisu ni u jednom momentu postali dosadni. Koliko dugo su svirali? Pa otprilike tri sata svoga vremena su uzajamno publika i bend potrošili jedno na drugo. Zadruga je svirala sve, najpoznatije, manje poznate, one koje nikad nisu svirali, one koje uvijek sviraju, sve. Našle su se tu "Strah", "Ja živim vu malenom selu", "Dvaput po dva", "Koštala si me", a htjeli su se pohvaliti i sposobnostima govorenja ostalih jezika, ali su zaključili da je zabavnije "kajkati" nego pričati engleskim. Kroz priču kako žele odsvirati par stvari od Hladnog Piva su im se i oni pridružili na pozornici i odsvirali par svojih, dodatno probudili publiku, pozdravili s "Pjevajte nešto ljubavno" i "Ne volim te" i vratili pozornicu Zadrugi. Ovo nije ništa neuobičajeno, kažu kako su prijatelji već dulji niz godina te kako to nije prijateljstvo samo zbog glazbe već ono baš pravo prijateljstvo. A i međusobno gostovanje bendova isto nije ništa novo. Nakon tog kratkog odmora za bend i svirke Hladnog Piva, bend je nastavio po svom dok se publika i dalje nije smirivala. Do zadnje sekunde su tvorili odličan sklad te sumnjam da će se naći netko tko će doći i reći kako mu nije bilo dobro na koncertu. Pitali ste se gdje je nestala motorna pila u cijeloj ovoj priči? Pa pred sam kraj je došla i ta scena s motornom pilom; dok je publika skandirala, frontmen se zabavljao pravom pravcatom motorkom što su i dokazali prepilivši popis pjesama ili neku sličnu hrpicu papira s pozornice. Cijeli Boogaloo je mirisao po onoj mješavini ulja i benzina, a bend je koncert uz taj famozni bis i poseban pozdrav publici priveo koncert kraju nakon kažem, okvirno tri sata svirke, i pozvali ekipu na šank da se popije što god, koji gemišt ili neka ljuta.
Zadruga je definitivno dokazala kako Zagorci rade najbolje i najveselije rođendanske proslave te bih rekla kako će ovo biti jedan od onih koncerata koji će se prepričavati još jako, jako dugo.