Koncerti

San ljetne noći uz The National

San ljetne noći uz The National

Da se The National i hrvatska publika vole do neba opće je poznato, a ta dugogodišnja ljubavna afera nastavila se i na sinoćnjem koncertu održanom na zagrebačkoj Šalati.

Na krilima Grammyjem ovjenčanog albuma Sleep Well Beast, The National su se nakon pet dugih godina vratili u Hrvatsku i održali svoj deveti nastup pred domaćom publikom. Povratak je stigao taman u pravo vrijeme jer nam je bila prijeko potrebna nova doza The Nationala.

foto: The National, credit: Marko Šolić

Set su otvorili iznenađujuće mirno s pjesmama Quiet Light, So Far So Fast i Nobody Else Will Be There. To nije bio spektakularan ulazak na pozornicu s nekom nabrijanom pjesmom, nego ležeran uvod u druženje s dobro znanim prijateljima. Ovakav sediran početak nije bio razočaravajuć, samo neobičan onima koji su imali priliku prisustvovati nekom od njihovih prijašnjih koncerata, a kad smo se već počeli pitati gdje su naši Nationali, krenulo je… Prvim taktovima odlične System Only Dreams in Total Darkness cijeli koncert poprimio je drugačije obličje. Energija benda i publike promijenila se u sekundi i zavladala je ona topla euforija kojom su nas odavno osvojili. Glas ekspresivnog Matta Berningera, jednog od najtalentiranijih pjesmopisaca današnjice, u harmoniji s instrumentima dva para blizanaca, gitarskim virtuozima braćom Dessner i braćom Devendorf na basu i bubnjevima upotpunjena trubom i trombonom stvorili su veličanstvenu atmosferu. Publika je razdragano pjevala Bloodbuzz Ohio, prekrasno izvedenu Lemonworld, I Need My Girl, Slow Show, Fake Empire... Poznato je da je Matta Berningera teško  zadržati na pozornici, pa je tako tijekom izvedbe Day I Die krenuo u svoju tradicionalnu “šetnju” kroz publiku, a dobili smo i odgovor na pitanje: “Gdje će pjevati Mr. November?”, između ostalog, ispod suncobrana na jednom od šankova. Ovaj koktel koncertne divote dodatno je upotpunila i zahvala benda Mati Škugoru koji je davne 2004. godine organizirao njihov prvi zagrebački (sad već kultni) koncert u KSET-u.

foto: The National, credit: Marko Šolić

Veliko finale odvilo se uz emocionalno potencijalno pogubnu pjesmu Terrible Love i Vanderlyle Crybaby Geeks koju je po običaju uz pratnju akustične gitare i trube, a pod dirigentskom palicom Matta Berningera otpjevala čitava publika. Uz ove četiri minute neprekidnog ježenja, The National su nas ušuškali u stanje potpune razdraganosti kako samo oni to znaju i umiju, a takvi sretni s osmijesima od uha do uha, željno očekujemo naš deseti spoj.

 

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja