Koncerti

Bullet For My Valentine u Zagrebu - jebi se Myspace generacijo!

Bullet For My Valentine u Zagrebu - jebi se Myspace generacijo!

Bullet For My Valentine na premijernom je zagrebačkom koncertu pokazao da je jači i bolji nego ikad.

Ultimativni idoli jedne generacije, emo generacije, svojevremeno povremeno i izrugivani zbog melodičnog pristupa metal glazbi, obilježili su tinejdžerske dane mnogih stihovima danas već legendarnih pjesama kao što su "Tears Don't Fall" ili "All These Things I Hate". Bio je to ujedno i vrhunac njihove karijere, no sudeći prema sinoćnjem performansu, nažalost, u potpunosti neopravdan.

U Zagreb su svratili na promotivnoj turneji novog albuma "Gravity" te ugodno popunili Boogaloo. Prije nešto manje od deset godina bez problema bi napunili i Dom sportova, a sinoć je Boogaloo bio ugodno ispunjen, no nikako mjesecima unaprijed rasprodan, kao što je nekako bilo očekivano u srcima svih nekadašnjih fanova.

foto: Bullet For My Valentine, credit: Filip Bušić

I što se dogodilo? Fanovi su odrasli, krenuli u istraživanje nekih drugih žanrova, MySpace je izgubio čitav glazbeni fond, a Bullet For My Valentine se u međuvremenu nije istaknuo nekim mega-hitom koji bi ih zadržao na uzlaznoj putanji prema liderskoj poziciji metal scene. U međuvremenu je došlo i promijene polovice članova, no najvažnija karika, pjevač Matt Tuck, veliki idol, žudnja svih nekadašnjih emo djevojčica, još uvijek čvrsto gitaru drži u rukama i prepoznatljivim vokalom protresa koncertne prostore.

Za razliku od mnogih kolega, ovom je bendu promjena itekako dobro sjela, zapravo, nestašni Moose kao da nikada nije bio na bubnjevima, zamijenjen je ekstremno dobrim Jasonom Bowldom koji je bio jedna od ključnih persona te večeri. Uvod u „Your Betrayal“ ledio je krv u žilama, a solo dionica mnoge ostavila bez riječi. Jedina pravilna konstatacija bila bi: „Kojeg su to manijaka doveli u bend?!“

foto: Bullet For My Valentine, credit: Filip Bušić

Sinergija u bendu je toliko dobra, čvrsta i kristalno jasna da je iz kolektiva teško izdvojiti pojedinca. Zajedno čine zreliju i ekstremno žestoku mašinu dinamičnog ritma i dobrih gitarskih solaža, uz Mattov vokal koji je ostao nepromijenjen. Žestoki growl također relativno novog basista Jamiea Mathiasa zvuči kao da je oduvijek dio njihova glazbenog stvaralaštva, dok je Tuckov growl pravilno i elegantno doziran između prepoznatljive boje melodičnih vokalnih dionica. Bio je to nadasve čaroban trenutak u „4 Words (To Choke Upon)“.

foto: Bullet For My Valentine, credit: Filip Bušić

Prašili su relativno kratko, no dovoljno, sat i petnaest minuta uključujući i bis. Dali su presjek cjelokupne karijere, no premda stare stvari bude nostalgiju, nove pjesme kvalitetom nadmašuju sve dosad ostvareno. Kompleksnije ritmičke strukture, preciznost i ujednačenost uz trenutke eksperimentiranja s elektronskim prizvukom priodna su evolucija ovog benda koja ima potencijal odvesti ih do samog vrha i, usudim se reći i stadionskih koncerata, ali nažalost nemaju hitoidni potencijal kao što su to imala prva dva singla albuma "The Poison".  "Piece of Me", "Letting You Go" i "Over It" bile su dovoljne za demonstraciju moći, a dobro su se primile i među publikom.

A ima li nove, mlađe publike? Itekako ima, što je još jedan faktor iznenađenja večeri uz zaključak razlike između Mattove obožavateljice s MySpacea i one s Instagrama i Snapchata - članice generacije Z imaju izuzetno dobro i naglašeno iscrtane obrve.

foto: Bullet For My Valentine, credit: Filip Bušić

A što je sa starom? E pa većina stare publike pomahnitalo je pokušala mobilnim uređajem uhvatiti što više trenutaka nastupa, a kad joj se pridruži i dio nove publike, kojima je to kind of, normalno, onda dolazi do problema. Toliko smo dugo čekali Bullete, a oni su toliko jebeno bili dobri (gledala ih u Beču prije desetak godina, nisu bili ni blizu sinoćnjoj ludnici), zar bismo ih svi trebali gledati kroz tuđi pametni uređaj? Zaboravljamo li cijeniti ovakve trenutke i uistinu ih proživjeti, bez mobitela u rukama? Je, dugo je prošlo, i tko zna kada će se uskoro ponovno ukazati prilika, no pomahnitalo snimanje izvedbe uspješnica i zaklanjanje pogleda prema pozornici neće nas nigdje odvesti, samo će upropastiti dio fantastičnog doživaljaja. Svi znaju da te snimke zapravo nećete nikada pogledati, a doživljaj je ono što će vam uistinu ostati.

Zato, jebi se moja MySpace generacijo, pospremi te mobitele i uživaj u neopisivo vrhunskom metal spektaklu koji ti se odvija pred nosom.

Jer Bullet For My Valentine su bolji nego ikad, uživo i na traci, a na nama jedino preostaje hipnotizirano uživati u glazbenoj izvedbi i diviti se njenoj žestini.

foto: Overpower, credit: Filip Bušić

I za kraj, valja spomenuti da je kao predgrupa nastupio fantastičan zagrebački bend Overpower. Dečki su poprilično zanimljivi i kvalitetni. Domaća metal scena očito još uvijek ima mnogo toga zanimljivog za ponuditi.

 

Galeriju fotografija s događaja pogledajte OVDJE.