Koncerti

Kries i kolo ponovno u Boogaloo klubu

photo: Kries, credit: Filip Bušić

Kries i kolo ponovno u Boogaloo klubu

S obzirom na to da se Kries ne može svrstati u bendove koji često sviraju, činjenica da je sinoć Boogaloo bio krcat ljubiteljima etno i world glazbe ne bi trebala nikoga začuditi. Solidno prije početka koncerta dvorana je bila gotovo pa puna te smo se svi uredno poslagali tražeći što bolju poziciju za spektakl koji Kries uvijek priredi na svojim nastupima. Za svaki njihov nastup očekivanja su velika, ali s razlogom - Kries ima tu sposobnost da ujedini publiku i baci je u svojevrsni trans. A tako je bilo i sinoć.

Unatoč povremenoj neugodnoj mikrofoniji jučerašnji je koncert bio sve čemu smo se nadali. Od otvaranja sa “Selo na okuke” pa do samog kraja i gotovo pa katarzične “Zumbe”, unutar sat i pol koncerta zahvaljujući Kriesu vratili smo se na plemenske postavke. 

Kries - Fotograf: Filip Bušić

Kolovođa je naravno Mojmir Novaković, koji poput kakvog šamana spaja tradicionalno i moderno, i okupljenu publiku moćnim glasom i otvorenih ruku vodi u neka prošla vremena. I kako to samo radi! Nema tu puno nepotrebne priče ili komentara između pjesama, ali za time nema ni potrebe, svi mi znamo zašto smo došli. A to je da uživamo u interpretaciji naše baštine na unikatan, Kriesov način. 

Kries - Fotograf: Filip Bušić

Na samom startu koncerta dramatična izvedba “Zelene lipe” posvećena je izbjeglicama iz Ukrajine koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj. Bio je to tek početak predivne večeri, ispunjene dobrom atmosferom i još boljom glazbom. 

Čuli smo “Pisan jelen”, a nakon toga i “Grličicu”, čiji je ritam izbacio iz takta i najuspavanije u publici. Teško je na Kriesu ostati miran, bili ljubitelji etno glazbe ili ne. Mojmir i bend tome doprinose i svojom energijom na pozornici koju direktno prenose na publiku i iz koje se jasno iščitava da oni ne samo vole to što rade, već da je glazba u svakom smislu riječi njihov život.

Kries - Fotograf: Filip Bušić

Osim davanja novog ruha gotovo pa zaboravljenim pjesmama regije, ovi glazbenici u život vraćaju i tradicionalne instrumente poput lijerice i gajdi kombinirajući ih s modernim elementima, čime još jednom potvrđuju ne samo koliko je velik njihov talent, već i koliko je bogata naša tradicija.

“Skoči kolo” pokrenulo je veselo društvo iz prvih redova, koji su taj povik shvatili i doslovno, a gotovo pa hipnotizirajuće su bile energične izvedbe “Moj javore” i “Sito to”, dok nas je usred sve te gungule umirila “Zora”, prava poslastica za uši bilo kojeg ljubitelja glazbe. 

Kries - Fotograf: Filip Bušić

Posljednja prije bisa bila je “Dodole” kojom smo, očito uspješno, prizvali kišu, a bis je otvoren sa “Sve vam zdravo” za koju je neki dan objavljen i spot, pa tko nije, svakako neka baci oko i na njega. 

Kries je i dan danas, nakon toliko godina rada i tolikih nastupa i dalje tik ispod radara šire publike, no u tome je djelomično i njihova čar. A svi mi koji za njih znamo i cijenimo njihov rad, i dalje ćemo rado posjećivati njihove koncerte i s njih se vraćati cupkajući nogama i pjevušeći neke stare, zaboravljene stihove.

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.