Koncerti

The Bohemians - Rapsodija godine?

The Bohemians - Rapsodija godine?

Sinoć u Boćarskom domu imali smo priliku svjedočiti vjerodostojnom hommageu Freddieju Mercuryju.

foto: The Bohemians, credit: Ivan Peček

Jedan od najpoznatijih Queen tribute bendova, britanski The Bohemians, uspio je žestokom dvosatnom svirkom zapaliti publiku hitovima koji posljednjih godinu dana doživljavaju reinkarnaciju zahvaljujući biografskom filmu The Bohemian Rhapsody. Bend čine briljantni glavni vokal Rob Comber te ništa manje sjajni gitarist Christopher Gregory, bubnjar Wayne Bourne i bas-gitarist Kevin Goodwin uz pratnju 25-eročlanog simfonijskog orkestra i 4 vokala koje energično dirigira poljski dirigent Piort Oleksiak.

foto: The Bohemians, credit: Ivan Peček

Koncert je otvoren instrumentalnom izvedbom "Who Wants to Live Forever" nakon koje je Rob Comber započeo presjek najvećih bezvremenskih hitova grupe Queen pjesmom "I Want It All" koju su slijedile "Bicycle Race", "Breakthru", "Another One Bites the Dust" i ostale, raspametivši publiku koja je čitav koncert pjevala uglas s „Freddiejem“. Uzavreloj atmosferi ništa manje nisu doprinijeli gudači simfonijskog orkestra na čelu s dirigentom koji su i sami poput publike poskakivali i plesali ponešeni izvrsnim ritmom ostvarenim gitarističkim rifovima članova benda i klavirskim umijećem glavnog vokala. Pauza od 20-ak minuta uslijedila je nakon "Crazy Little Thing Called Love", a novi set pjesama započet je s "One Vision" koju su slijedile i ne toliko često (radijski) izvođene pjesme poput "I Was Born to Love You" i "Tie Your Mother Down". Apsolutnom usijanju koncerta zaslužna je sopranistica Lynelle Jonsson koja je u duetu s Comberom izvela pjesmu "Barcelona" i ostavila sve bez daha, kao vjerna interpretatorica Montserrat Caballé. Vrhunac večeri bio je očekivan – izvedba pjesme "The Bohemian Rhapsody" s bendom, orkestrom i zborom poslužila je kao svojevrsni nostalgični vremeplov u doba kad je Freddie svu svoju raskoš talenta imao prilike dijeliti s tadašnjom publikom.

foto: The Bohemians, credit: Ivan Peček

Zagrebačka publika sinoć nije ostala ravnodušna, emocije su izbile na površinu, a performeri bili nagrađeni gromoglasnim pljeskom nakon kojeg nisu imali izbora nego izaći na bis i zahvaliti se na odličnom prijemu, za koji su na kraju krajeva i sami zaslužni svojom veličanstvenom glazbeno-scenskom izvedbom ispunivši očekivanja kako mlađih tako i starijih posjetilaca.