Koncerti

nemanja na otvorenju Art Zagreba - od psihodelije do beskrajnog zena

nemanja na otvorenju Art Zagreba - od psihodelije do beskrajnog zena

U četvrtak je, na naizgled običnu večer, baš nakon zalaska sunca u skrivenom vrtu Tehničkog muzeja, održano otvorenje Art Zagreb festivala. Ovaj je događaj obilježen koncertom peteročlanog psych funk benda nemanja.

Luka Šipetić kao vođa kvinteta, na gitari i vokalu, Laura Matijašević na basu, Leo Beslać na organu i sintisajzeru, Matej Perić na bubnjevima i Karlo Lugarić na perkusijama u vrt Hale V donijeli su svoje disko orijentalne ritmove i publici predstavili neke od pjesama sa svoja dva albuma – već dobro poznatog ''Tarot Funka'' te ''Cosmic Disca'', novog izdanja nastalog za vrijeme karantene. Pretežno instrumentalna uz ponešto zanimljivih vokala, njihova glazba ima sposobnost transportiranja u neke druge svemire i dimenzije. Slušatelji su tako imali mogućnost izbora – biti prisutni i duhom i tijelom, plešući kao na jednoj od najboljih disko žurki, ili odlepršati mislima u najdublje filozofije o svomu biću uz psihodelične melodije u pozadini i okruženje kakvo se u posljednje vrijeme rijetko viđa.

Činilo se kako svi okupljeni udišu te lude, psihodelične melodije i izdišu u ritmu, očajnički upijajući svaku kap glazbe koja je izvirala iz zvučnika. nemanja je donio nešto što nam je svima za kraj ovoga ljeta bilo itekako potrebno. Od ulaska u ''Terru Magicu'' pa do samoga kraja svirke prostor su ispunjavale vibracije beskrajnog zena. Zadajući odlučno ritam na uvodu ''The Fool'', bubnjevi su pokrenuli i one koji su na samom početku odlučno i mirno stajali. Zavodljive su gitare na ''Lovers'' zagrebačkoj publici priuštile dozu romantike, ali i mističnosti. Kontakt publike i benda koji je sada bio ostvaren, pretvorio se u odnos koji se nastavio graditi na ''The Tower''. Egzotičnim je putevima nastavila voditi ''Kozmik Oyun'', a nama nije preostajalo ništa nego se potpuno prepustiti.

Slijedeći nemanjine korake, dolazimo do nekih još neistraženih dijelova svijeta, ali i prostora reinkarnacije i transformacije. Iako je ''Cosmic Disco'' inspiriran Tibetanskom knjigom mrtvih i naizgled ozbiljnim temama, nemanja pruža zabavnu utjehu svakom biću koje ju želi čuti. Lakim, ali raskošnim i nadasve zanimljivim su nas melodijama vodili po rubu do ''onostranosti''. Doživljaje su kroz čitav koncert upotpunjavale i pojačavale vizualne projekcije za koje je bio zaslužan Branimir Štivić. nemanja je svim znatiželjnim dušama vrlo uspješno približio čitav jedan svijet u koji nas zasad jedino glazba i umjetnost mogu transportirati.

Veličanstven je to spoj kultura, zvukova i stilova. Nakon putovanja ,,blizu ničeg, od svega daleko'' koje je trajalo, kako se činilo najkraćih sat i pol ikad, izveli su i pjesmu ''Krajolik'' koja je zapravo nastala kao dio Lukinog projekta Para Lele, a uklopila se kao savršena odjava i povratak u svijet živih. Bio je to koncert tijekom kojega se energije izmjenjuju i pune, iscijeljuju se duše, a tijela sama đuskaju. Uistinu im imamo na čemu biti zahvalni.