Koncerti

Sting - Veličanstveni hitovi u Areni Zagreb

photo: Sting, credit: Filip Bušić

Sting - Veličanstveni hitovi u Areni Zagreb

U ponedjeljak 31. listopada u rasprodanoj zagrebačkoj Areni svoj sedmi nastup u Hrvatskoj održao je engleski glazbenik Sting.

Kao specijalni gost i predgrupa nastupio je njegov sin Joe Summner. Sting je do sada pred domaćom publikom nastupio šest puta: tri puta u pulskoj Areni (1997., 2000. i 2017.), dva puta u zagrebačkoj (2010. i 2012.) te jednom u Lisinskom (2009.).

Joe-Sumner-Ⓒ-Filip-Bušić-sound-report-com-31-10-22-0B5A9244

Ovog puta zagrebačku je Arenu posjetio u sklopu turneje My Songs na kojoj izvodi svoje najdraže pjesme. Naravno, radi se o kombinaciji hitova njegove solo karijere, ali i pjesama koje su nastale s grupom The Police. Tako smo sinoć u repertoaru od 20 pjesama mogli čuti čak osam bezvremenskih hitova ovog britanskog new wave sastava. Što se tiče pjesama iz samostalnog perioda, ovdje ne možemo govoriti o presjeku karijere, jer mnoge albume nije dotaknuo. Ističe se jedino album Ten Summoner's Tales iz 1993. s kojeg je izveo tri pjesme te aktualni The Bridge iz 2021.s kojeg smo također mogli čuti tri stvari. S jednog od najznačajnijih albuma …Nothing Like the Sun iz 1987. odsvirao je dvije pjesme, dok pjesmu Russians s prvog solo albuma The Dream of the Blue Turtles, koju u zadnje vrijeme zna ubaciti u repertoar, ipak nije izveo. Vjerujem kako je publika, uglavnom sastavljena od obožavatelja koji su osamdesetih pratili The Police, a ranih devedesetih glazbene uspjehe njihovog bivšeg frontmena, ostala neizmjerno zadovoljna ovakvom setlistom. 

Sting-Ⓒ-Filip-Bušić-sound-report-com-31-10-22-0B5A9443

Sting je koncert otvorio u 20.45h s velikim hitom grupe Police Message In A Bottle, a nastavio, uz gromoglasno odobravanje publike, s jednim od najvećih hitova samostalne karijere Englishman in New York. Našla se ovdje još jedna iz faze Policea – Every Little Thing She Does Is Magic, a zatim su uslijedile tri nove s aktualnog albuma. Dojma sam kako prve dvije – If It's Love i For Her Love – nisu publiku previše očarale. Tek su Rushing Water, koji mu je ujedno i posljednji singl, dočekale ovacije. Na opće oduševljenje obožavatelja uslijedile su If I Ever Lose My Faith in You i Fields of Gold koja je definitivno bila jedna od vrhunaca večeri. Pjesmu What Could Have Been započeo je s prizorima nove animirane serije Arcane, dok je na So Lonely ubacio segment No Woman No Cry Boba Marleya za koji se savršeno uklapao u ugođaj. Jedan od upečatljivijih trenutaka bila je izvedba Desert Rose, a na King of Pain mu se pridružio sin Joe Sumner.

Sting-Ⓒ-Filip-Bušić-sound-report-com-31-10-22-0B5A9370

Od samog početka nastupa pa do kraja, unatoč skromnoj komunikaciji, ovaj 71-godišnjak u majici kratkih rukava (očigledno pokazujući mišiće) suvereno je vladao pozornicom. Također, i nakon više od četiri desetljeća glazbene karijere boja glasa mu je i dalje perfektna. Glavni dio koncerta zaključio je s neizostavnom Every Breath You Take, a nakon zaista kratkog zazivanje vratio se na pozornicu i počastio nas s još dva megahita: Roxanne i Fragile. Koncert je završio u 22.20h s obećanjem kako se vidimo ponovno. 

Sting-Ⓒ-Filip-Bušić-sound-report-com-31-10-22-0B5A9345

Možda sam se u zadnje vrijeme naviknuo na koncerte koji traju preko dva sata tako da mi se sat i 35 minuta činilo nekako prekratko. Unatoč tome, mogu zaključiti da je ovo sinoć bila dobitna kombinacija: rasprodana (ili skoro rasprodana) Arena, setlista skrojena najvećim hitovima, prateći bend koji je majstorski odradio svoj dio, te Sting koji je stvorio atmosferu za pamćenje svojim veličanstvenim pjesmama.