Koncerti

Bajaga i Instruktori  - lekcije iz dobre glazbe i odlične zabave

Bajaga i Instruktori - lekcije iz dobre glazbe i odlične zabave

Subotnja večer u Zagrebu za mnoge je ljubitelje koncerata značila samo jedno - prvi koncert Bajage i njegovih Instruktora u zagrebačkoj Areni i garantirana odlična svirka. Što je najavljeno, to se i ostvarilo - već je dobro poznata stvar da Bajaga nikad ne razočara.

Za zagrijavanje je bila zadužena domaća grupa Buđenje, koja je dobro odradila svoj posao. U pola sata probranih pjesama čuli smo i one najpoznatije, “Samo ti, samo ja” i “Oprostija bi sve”. Tijekom nastupa na pozornici im se pridružio i Boris Hrepić iz Daleke Obale, na što su i sami momci iz Buđenja rekli da se radi o ostvarenju dječjih snova - svirati bok uz bok s Bajagom i Dalekom obalom.

Foto: Buđenje, credit: Ivan Peček

Kao što je bilo najavljeno, oba su koncerta počinjala gotovo u minutu točno pa se tako more ljudi počelo slijevati prema Areni već oko 19:30h. Dalek je put Bajaga prošao od dana s Ribljom Čorbom, od začetaka Bajage i Instruktora, koncerta u zagrebačkom Kulušiću kojeg smo se i jučer prisjetili, pa sve do danas. Kroz sve te godine, Bajaga je brusio svoj zanat pa nije čudno kad ga se naziva kraljem rock’n’rolla - bar što se naših prostora tiče.

Foto: Bajaga, credit: Filip Bušić

Bajaga je večer otvorio sa “Dobro jutro”, parter se zanjihao, kamere upalile, a dio tribina skočio na noge. Ostatak dvorane razbudio se uz klasik “S druge strane jastuka”, nakon čega više nije bilo sjedenja. Bez obzira i na “radni staž” i na zasluženu slavu, Bajaga i nakon toliko godina odaje dojam prizemljene, jednostavne osobe i na njegovim koncertima uvijek (ako se izuzme gomila ljudi) vlada neka prisna, intimna atmosfera, atmosfera koju je teško postići u prostorima poput Arene i ostalih velikih koncertnih dvorana. Posebno se to osjećalo tijekom “Zažmuri” - jedne od mnogima najljepših Bajaginih pjesama, uz koju su se već tradicionalno pogasili reflektori i palili upaljači. Iako ima nagađanja kome je “Zažmuri” posvećena, jučer smo svi imali osjećaj kao da je izvodi samo za nas. I uživali u tom osjećaju.

Foto: Bajaga, credit: Filip Bušić

Od veselica ne bi to bilo to bez “Lepe Janje”, “Vesele pesme”  i “Ti se ljubiš”, a od onih laganijih tu su bile “Ako treba da je kraj”, koja nam je lirski objasnila neke stvari (kako je to fino predstavio Žika Milenković, gitarist i jedan od najboljih showmena u regiji. Neizostavna je i “Dobro jutro, džezeri”, meni jedna od najzanimljivijih pjesama Bajagine diskografije.

Foto: Bajaga, credit: Filip Bušić

Na jučerašnjem koncertu čuli smo i nekoliko pjesmama s posljednjeg albuma “U sali lom”.Među njima su se našle “Severac” i “Možda da te ubije grom”, kao i “Nikad te više neću zvati”. Kao i sa svakim izvođačem, treba vremena da i te pjesme našu svoje fanove, ali ne sumnjam da će se i to ubrzo dogoditi.

Foto: Bajaga, credit: Ivan Peček

Jedan od dragulja dugogodišnje karijere bez sumnje je i “Kad Hodaš” - sva priča u Areni staje i sve oči su uperene isključivo prema pozornici. Kako smo se bližili kraju regularnog dijela, redale su se “Dvadeseti vek”, “Plavi safir” i naposljetku “Tišina” - gotovo 8 minuta pjesme, plesa, improvizacija, zafrkancije i predstavljanja učinile su sinoćnju izvedbu “Tišine” jednom od najboljih koje smo imali priliku čuti na Bajaginim koncertima.

Foto: Bajaga, credit: Filip Bušić

Nešto čekanja i bilo je vrijeme i za bis, za koji je bila sačuvana jedna od najljepših balada koja rastapa i najhladnije “Otkad tebe volim”. Uz pratnju klavira, čuli smo još i “Ruski voz” i “Tamaru”, a Bajaga je, kao i nakon svakog koncerta, ostao u najboljem sjećanju.

Foto: Bajaga, credit: Filip Bušić

Veselimo se sljedećem susretu!

Galerija fotografija

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.