Koncerti

ABOP rasplesao Vintage

ABOP rasplesao Vintage

Nekada nas zaista pogodi takva sudba da neplanirani after pamtimo dulje od samog partyja. Ovog četvrtka u Vintagu to nije bio slučaj jer je ovaj party, iako ideološki usmjeren na štovanje aftera, bio bolji od svih aftera. Gotovo ikad.

Volim te koncerte nakon kojih idućih par dana zaboravite u koliko velikom svijetu živite. Kao da zaboravite onaj vječni problem – previše muzike, premalo vremena i vrtite samo tih istih 10-20-30 pjesama jer vas ne pušta 'hoću još' osjećaj. Kada nakon nastupa cijeli dan i dalje silujete njihove viralne profile, to valjda znači da se rodila ljubav.

ABOP, odnosno After je Bolji od Partyja, audiovizualni je sastav iz Zagreba kojeg čine Erol na basu, John i Levi na bubnjevima, a Božanski i Tourett su zaduženi za samplove i sintisajzere. Kombiniraju, dakle, instrumentalnu svirku s elementima elektro partyja, a rezultat te fuzije je prije svega psihodelična, plesna i žestoka glazba te nevjerojatna energija koju prenose na publiku.

Priča ide tako da je bend osnovan nakon nekog lošeg partyja. U podrumu se okupila ekipa željna boljeg raspleta večeri i počela jammati s dva bubnja i basom. Prisutni su se, očigledno, oduševili novonastalim te zaključili kako je after bio bolji od partyja, a kao rezultat te prosudbe, imamo bend s pet godina staža u glazbenim vodama.

Doista je poseban osjećaj kada ti pet vrhunskih glazbenika stvara pred očima nešto što inače jedan čovjek slaže za miksetom. Ulazite puno dublje u priču, počinjete shvaćati umjetnost elektronske glazbe kroz svu tu slojevitost i intenzivnost raznolikosti zvuka. Dok u jednom trenutku imate osjećaj kako neki noise rokeri praše pred vama, u drugome zatvorite oči i možete se zamisliti na partyju u šumi na vrh Sljemena. Atmosfera koju stvaraju je iznad mogućnosti regularnog koncerta, a as u rukavu im je definitivno blago agresivan i hipnotizirajući light show. Takva igra svjetlima bi mi vjerojatno bila vrlo iritantna nekom drugom prilikom u Vintagu, no u ovoj kombinaciji podiže raspoloženje i dodatno bendu gradi identitet atrakcije.

Ova petorica moćnih glazbenika vas svojim vještinama vode u trans, ostavljaju bez riječi, bez potrebe za ikakvim pogledima ili komunikacijom s prijateljima pokraj vas, samo ples, ples, ples. Stvar je u tome što imate neodoljivu party atmosferu na live koncertu. Nitko ne stoji sa strane i osvrće se na tekstove ili ponašanje izvođača. Na ovakvom događaju nema mjesta riječima jer nitko nije ni došao žedan mudrih poruka, već hladnog piva (posluživanog u kriglama ovog puta?!) i vrhunskih ritmova što izbacuju iz cipela.

S nešto više od pola sata kašnjenja, bez riječi su se popeli na tu pozornicu, vladali njom punih sat i pol, otišli i vratili se dva puta. Bez iti jedne jedine riječi. S osmjesima na znojnim, ali zadovoljnim licima koji su, sami za sebe, sasvim dovoljno govorili. Izveli su, među ostalim, „HighUp & LowDown“, „The flash of golden fire“, „C`MON“ te nekoliko novih stvari. Točno u ponoć na drugi bis su se vratili s „HIT 40“ te njome zatvorili čitav događaj i ostavili nas da žeđamo za još barem jednom numerom prije upuštanja u potragu za afterom.

Ugodno iznenađenje bio je krcat Vintage. Kako nisam ranije pohodila nastupe ovih genijalaca, nisam bila upoznata s količinom zainteresirane domaće publike. Valja napomenuti i kako je ekipa na koncertu bila doista šarena, u smislu godina i stila. Mogli ste tako sresti ekipu iz Medike, Peperminta i vršnjake mame i tate na istom metru kvadratnom. Dovelo me to do zaključka kako zagrebačka publika voli divljati, partijati i afterirati u terminu partija, zagrebačka publika voli ABOP!

I ukoliko vam predstavljeno uopće nije prvi izbor po pitanju glazbenog usmjerenja, ma ni drugi ni treći (jer meni definitivno nije), ali ukoliko vam je imalo prihvatljivo ovo što čujete, preporučila bih da odete osjetiti ovu magiju uživo jer ćete, garantirano, poželjeti da party potraje do – prekosutra.

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?